Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

«Μεγαλογύπες» εφορμούν σε χρεωμένους φοιτητές

ΗΠΑ: ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 10 ΔΙΣ. ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΟΛΟΣΣΩΝ
Ενας στους δύο αποφοίτους από αμερικανικά πανεπιστήμια τελειώνει τις σπουδές του έχοντας κατά μέσον όρο 29.500 δολάρια χρέος «στην πλάτη» ● Carlyle Group και KKR, δύο κορυφαίες εταιρείες ιδιωτικών συμμετοχών, ετοιμάζονται να πλουτίσουν στραγγαλίζοντας αυτούς τους νέους
Χρυσή ευκαιρία για κέρδη από τα φοιτητικά δάνεια έχουν μυριστεί οι μεγάλες επενδυτικές εταιρείες στις ΗΠΑ και ορμούν όπως συνηθίζουν σαν τους γύπες. Δύο από τις κορυφαίες εταιρείες ιδιωτικών συμμετοχών του κόσμου, οι Carlyle Group και KKR, φέρονται, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, ως οι επικρατέστεροι αγοραστές του ύψους 10 δισ. δολαρίων χαρτοφυλακίου φοιτητικών δανείων της αμερικανικής εταιρείας πιστωτικών καρτών Discover Financial. Οι δύο κολοσσοί εργάζονται από κοινού για την υποβολή προσφοράς, ενώ ανάλογες προσφορές για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο δανείων εξετάζουν και άλλες γνωστές εταιρείες private equity όπως οι Ares, Blackstone, Brookfield, Fortress και Oaktree. Η πώληση του εν λόγω χαρτοφυλακίου και η μεταβίβαση των δανείων των φοιτητών σε τρίτους είχε ανακοινωθεί από την Discover Financial τον περασμένο Νοέμβριο. Προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ώς τις αρχές του επόμενου μήνα.
Το φοιτητικό χρέος συνιστά ένα από τα αυξανόμενα κοινωνικά προβλήματα των ΗΠΑ -και όχι μόνο. Η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τον χρηματοπιστωτικό τομέα επέτρεψε σε πολλούς Αμερικανούς με καταγωγή χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος να επενδύσουν στην εκπαίδευσή τους. Ωστόσο, τα τελευταία 30 χρόνια, οι τιμές των διδάκτρων στα Πανεπιστήμια αυξήθηκαν ταχύτερα από τα μεσαία εισοδήματα, αφήνοντας πολλούς Αμερικανούς με μεγάλα ποσά φοιτητικού χρέους που δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να ξεπληρώσουν. Σαν να μην έφθανε αυτό, η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού και η αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία τρία χρόνια έκανε ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί (φοιτητές και απόφοιτοι ή μη) οφείλουν συνολικά σήμερα σε φοιτητικά δάνεια το απίστευτο ποσόν των 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το φοιτητικό χρέος είναι υψηλότερο κατά μισό περίπου τρισ. δολάρια σε σχέση με το συνολικό χρέος των Αμερικανών σε καταναλωτικές πιστωτικές κάρτες.
Το μέσο χρέος ενός φοιτητικού δανείου ήταν πέρυσι 38.290 δολάρια, ενώ ένας στους δύο πτυχιούχους χρωστούσε αποφοιτώντας κατά μέσον όρο 29.500 δολάρια. Οι τράπεζες και οι υπόλοιπες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού δανείου παρέχουν συνήθως μια περίοδο 10 ετών για την αποπληρωμή των φοιτητικών δανείων. Ωστόσο πολλές φορές αυτή η περίοδος αυτή μπορεί να είναι υπερδιπλάσια δεσμεύοντας τον φοιτητή απέναντι στον πιστωτή του σχεδόν για την υπόλοιπη ζωή του.

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: