Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Η επόμενη πίστα του μεγάλου πλιάτσικου

Ταχύτατα φαίνεται να μεταβολίζει το μήνυμα της κάλπης και τη θεαματική συρρίκνωση της επιρροής της η κυβέρνηση, που ωστόσο με όσα διαδραματίζονται στα αριστερά της νιώθει ότι παίζει μόνη της στο πολιτικό γήπεδο. Χθες έδωσε τουλάχιστον δυο απτά δείγματα γραφής για το πώς ερμηνεύει αυτό το μήνυμα.
Κατά τη συνήθη πρακτική της -νύχτα και στη ζούλα- κατέθεσε τροπολογία με στόχο να ακυρώσει τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και να προκαταλάβει την απόφαση του δικαστηρίου, όπου έχουν προσφύγει με αίτημα να μείνουν στις δουλειές τους μέχρι να περάσει η εταιρεία στον νέο ιδιοκτήτη.
Κατά την επίσης συνήθη πρακτική της, μέρα μεσημέρι και με τις απαραίτητες τυμπανοκρουσίες παρουσίασε ένα ακόμη νομοσχέδιο που περνάει τη στρατηγική της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας στην επόμενη πίστα, βάζοντας στο καλάθι των υπό «αξιοποίηση» ΔΕΚΟ τις θυγατρικές του Υπερταμείου, με πιο σημαντικές τις αστικές συγκοινωνίες και τα θύματα της μεθοδευμένης διάλυσης ΕΛΤΑ.
Ανάμεσα στα δύο έσχατα κυβερνητικά επιτεύγματα υπάρχει συνέπεια και συνάφεια. Ακόμη και ως προς το πρόσωπο που είναι εμπνευστής τους, τον υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Χατζηδάκης δεν έχει κρύψει ποτέ ότι θεωρεί τη σημαντικότερη μεταλλουργία της χώρας ένα «σαπάκι» από το οποίο το κράτος πρέπει να απαλλαγεί με κάθε τρόπο.
Το ίδιο άλλωστε έκανε με τη ΔΕΗ, όταν την παρουσίαζε ως χρεοκοπημένο γίγαντα, για να μεθοδεύσει την ιδιωτικοποίησή της, πρώτα μέσω του μάνατζμεντ και στη συνέχεια με εκποίηση του μεγαλύτερου ποσοστού της σε ιδιώτες. Εστω κι αν φυσικός αυτουργός της εκποίησης ήταν ο προκάτοχός του στο υπουργείο Οικονομικών κ. Σταϊκούρας.
Αυτό το «επιτυχημένο μοντέλο ΔΕΗ», που τον κάνει υπερήφανο, ο κ. Χατζηδάκης επιχειρεί τώρα να το κάνει γενικό κανόνα σε όλες τις ΔΕΚΟ που έχουν απομείνει στο χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου, μέσω του Υπερταμείου.
Το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες έχει όλα τα βασικά συστατικά της νέου τύπου ιδιωτικοποίησης φιλέτων του Δημοσίου. Πρώτα δίνουμε το μάνατζμεντ στα «παιδιά της πιάτσας». Επειτα καταργούμε κάθε περιορισμό στις αμοιβές των golden boys and girls που «φυτεύουμε» επικεφαλής των ΔΕΚΟ, στις προσλήψεις και στους κανόνες προμηθειών και συμβάσεων. Και στο τέλος, αν και όταν κριθεί απαραίτητο, αφού έχουμε προετοιμάσει καταλλήλως την κοινή γνώμη για τα αγαθά της ιδιωτικής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, πουλάμε γενναίες μερίδες τους σε επενδυτές της αρπαχτής.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: