Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Έκρηξη του δημοσίου χρέους το 2023, αυξήθηκε πάνω από τα 406 δισ. ευρώ!

Κατά 6,3 δισ. ευρώ, αυξήθηκε μέσα στο 2023 και κατά 11,5 δισ. ευρώ, πάνω από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών!

Πάνω από 6 δισ. ευρώ αυξήθηκε το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας το 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, παρά τα υπερπλεονάσματα και τις αποπληρωμές των δανείων της Ευρωζώνης (GLF).
Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αυξήθηκε κατά 11,5 δισ. ευρώ, πάνω από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, που αφορούσαν στο έτος 2023.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το ύψος του ακαθάριστου δημόσιου χρέους, στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, σκαρφάλωσε στα 406,52 δισ. ευρώ, από 400,28 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 και από 388,34 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος του 2021.
Στη διάρκεια του 2023 το χρέος αυξήθηκε κατά 6,25 δισ. ευρώ, παρά τα πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού, που αφήνει η υπερφορολόγηση και παρά την αποπληρωμή των δανείων των χωρών της Ευρωζώνης.
Εντός του Δεκεμβρίου του 2023, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξόφλησε πρόωρα ομόλογα από τα δάνεια του πρώτου μνημονίου, που είχε λάβει η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης, συνολικού ύψους 5,29 δισ. ευρώ.
Έτσι, το υπόλοιπο των δανείων από τον Μηχανισμό Στήριξης ποιου χρωστάει η Ελλάδα ανέρχεται σε 228,53 δισ. ευρώ, από 233,82 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου και 235,57 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος του 2022.
Εντυπωσιακό είναι επίσης, ότι σε σχέση με τον αρχικό στόχο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023, το ακαθάριστο δημόσιο χρέος κατέγραψε υπέρβαση ύψους 11,49 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα ο στόχος ήταν το δημόσιο χρέος να μην υπερβεί το ποσό των 395,03 δισ. ευρώ, και τελικά, στο τέλος του 2023 εκτινάχθηκε στο ποσό των 406,52 δισ. ευρώ.
Η αύξηση του δημοσίου χρέους προήλθε από τον νέο δανεισμό, το ύψος του οποίου ήταν υψηλότερο από τις εξοφλήσεις τίτλων που έληξαν στην ίδια περίοδο.
Το ακαθάριστο χρέος
Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία αφορούν στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος ή Χρέος Κεντρικής Διοίκησης, το οποίο διαφέρει από το Χρέος Γενικής Κυβέρνησης. Για να προκύψει το χρέος Γενικής Κυβέρνησης, από το συνολικό δημόσιο χρέος αφαιρούνται:
Η ονομαστική αξία των κρατικών ομολόγων, που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία και οι ΟΤΑ και άλλοι δημόσιοι φορείς. Πρόκειται για το αποκαλούμενο ενδοκυβερνητικό χρέος, το οποίο σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, για το 2023 υπολογίζονται σε 25 δισ. ευρώ.
Τα κέρματα και οι επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα των νομικών προσώπων, το ύψος των οποίων για το 2023, υπολογίζεται από το ΥΠΟΙΚ σε 19 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με το Χρέος Γενικής κυβέρνησης, για το 2023 ο στόχος ήταν να διαμορφωθεί σε 357 δισ. ευρώ ή στο 160,3% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, μετά την αύξηση του συνολικού χρέους, οι ανωτέρω στόχοι τίθενται υπό αμφισβήτηση και το χρέος γενικής κυβέρνησης, προφανώς, θα διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα, εκτός και αν «αυξηθούν» οι επενδύσεις των φορέων κεντρικής κυβέρνησης σε κρατικά ομόλογα και η κυκλοφορία των κερμάτων.
Τα οριστικά στοιχεία για το χρέος Γενικής Κυβέρνησης θα δημοσιοποιηθούν τον ερχόμενο Απρίλιο, μετά την κοινοποίησή τους στη Eurostat.

Πηγή: sofokleousin.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φυσικό επακόλουθο μιας κοινωνίας που δεν παράγει και ενός παρατεταμένου εγκλεισμού, για τα αποτελέσματα του οποίου κάποιοι εξ ημών είχαμε προειδοποιήσει.

Γιώργος