Οι αστείες δικαιολογίες του ΥΠΕΞ δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη στάση της κυβέρνησης, η οποία δεν είναι μόνο ηθικά απαράδεκτη, αλλά και πολιτικά επικίνδυνη.
Η απόφαση της κυβέρνησης να απόσχει από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το ψήφισμα που καλούσε σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, συνιστά μια ντροπιαστική πράξη όχι μόνο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά για την ιδια την Ελλάδα. Ενώ οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 8.000 εκ των οποίων σχεδόν 3.000 παιδιά, η χώρα μας δεν ζητάει το ηθικά και πολιτικά αυτονόητο, δηλαδή την “άμεση, διαρκή και σταθερή ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών”, όπως αναφέρει το ψήφισμα που ενέκρινε η πλειοψηφια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αντιθέτως, η Ελλάδα συντάσσεται με τη μειοψηφία των χωρών (59 έναντι 120), οι οποίες στήριξαν ουσιαστικά τη συνέχιση της σύρραξης. Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια τρομακτική σφαγή αμάχων, η φωνή της Ελλάδας δεν είναι αυτή της ειρήνης, της ανθρωπιάς και της κοινής λογικής, αλλά εκείνη του πολέμου, του κυνισμού και του τυχοδιωκτισμού.
Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες δήλωσε: “Καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας. Η Ιστορία θα μας κρίνει όλους”. Έχει δίκιο. Οι μελλοντικές γενιές θα καταδικάσουν όσους δεν προσπάθησαν να σταματήσουν το μακελειό.
Το ψήφισμα
Μετά τη σκληρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης και το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε στα social media, το ΥΠΕΞ επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Στο non paper που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους, υποστηρίζεται ότι “αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση”. Πρόκειται περί αστειότητας διότι είναι προφανές ότι όταν κατεβαίνει ψήφισμα για εκεχειρία και μια χώρα δεν το υπερψηφίζει, η ψήφος της προσμετράται στο μπλοκ που αντιτίθεται στην εκεχειρία. Η διαφορά της αποχής από την καταψήφιση έχει να κάνει με την ένταση της αντίθεσης, όχι με το αν πρόκειται για αντίθεση ή όχι. Πόσο μάλλον όταν για να γίνει δεσμευτικό ένα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία ⅔ -επομένως κάθε ψήφος είναι κρίσιμη
Το ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι “η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν”. Αυτό που δεν αναφέρει όμως το ΥΠΕΞ, είναι η Ελλάδα δεν είναι γενικώς μια χώρα της ΕΕ, αλλά μια χώρα της ΕΕ που βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, δηλαδή ακριβώς δίπλα από το σημείο της ανάφλεξης. Επομένως, πέρα από το αυτονόητο ανθρωπιστικό καθήκον, έχει άμεσο υλικό συμφέρον να τεθεί τέλος σε μια σύρραξη η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο. Το ΥΠΕΞ δεν αναφέρεται επίσης στη στάση της Γαλλίας, μιας χώρας με παραδοσιακή παρουσία στη Νοτιονατολική Μεσόγειο. Η Γαλλία υπερψήφισε το ψήφισμα.
Η τροπολογία του Καναδά
Το ΥΠΕΞ υποστηρίζει ακόμα ότι η “η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία”. Δεν διευκρινίζεται ποιες ακριβώς ήταν αυτές οι “σημειακές παρεμβάσεις”. Όπως άλλωστε δεν γίνεται καμία αναφορά στο ότι το ψήφισμα ήταν ισορροπημένο, ακριβώς για να συγκεντρώσει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη. Είναι ενδεικτικό ότι το ψήφισμα καλεί για “άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των αμάχων που κρατούνται παράνομα αιχμάλωτοι”, απαιτώντας ταυτόχρονα να γίνει σεβαστή η ασφάλεια, η υγεία και η ανθρώπινη μεταχείρισή τους σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα.
Το τέταρτο σημείο του ΥΠΕΞ είναι ότι “η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες”. H τροπολογία του Καναδά κάνει λόγο για “απερίφραση απόρριψη καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς”. Δηλαδή ονοματίζει αποκλειστικά τη Χαμάς και αποσιωπά τις ισραηλινές παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας και την εκατόμβη των αμάχων στη Γάζα. Από την άλλη μεριά, το ψήφισμα απαιτεί από όλα τα μέρη να συμμορφωθούν άμεσα και πλήρως με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους και τους νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα όσον αφορά την προστασία των αμάχων και των πολιτικών υποδομών. Είναι σαφές ότι η τροπολογία του Καναδά ούτε ισορροπημένη ήταν ούτε θα μπορούσε να συγκεντρώσει ευρύτερη συναίνεση από αυτή του ψηφίσματος -γι΄αυτό και πήρε 88 θετικές ψήφους και 55 αρνητικές. Δεν μοιάζει παράλογη η εκτίμηση ότι η τροπολογία του Καναδά είχε μάλλον χαρακτήρα επικοινωνιακού αντιπερισπασμού.
Δόγμα Παπάγου
Οι αστείες δικαιολογίες του ΥΠΕΞ δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη στάση της κυβέρνησης η οποία δεν είναι μόνο ηθικά απαράδεκτη αλλά και πολιτικά επικίνδυνη. Σε μια εποχή πολεμικών αναφλέξεων στην ευρύτερη περιοχή μας, η επιστροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο δόγμα Παπάγου, δηλαδή στην ταύτιση με τις ΗΠΑ, εμπεριέχει τεράστια ρίσκα για την Ελλάδα. Η Γάζα είναι πιο κοντά στην Αθήνα από ό,τι είναι το Βερολίνο.
Γιάννης Αλμπάνης
Πηγή: news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου