Η Εφορία αδειάζει λογαριασμούς οφειλετών και φοροφυγάδων, όπως προκύπτει από τις τελευταίες αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, όπου προσφεύγουν οι θιγόμενοι, αλλά χάνουν τις υποθέσεις.
Όμως για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής που προκύπτουν από τον έλεγχο και την αντιπαραβολή δηλωθέντων εσόδων και τραπεζικών καταθέσεων ή κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, το χαράτσι είναι υψηλότερο και πιο τσουχτερό.
Στις περιπτώσεις αυτές, η Εφορία επιβάλει φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις που ξεπερνούν και το 50% του υπολοίπου των αδικαιολόγητων καταθέσεων.
Σε μια πρόσφατη περίπτωση, η ΑΑΔΕ διενήργησε έλεγχο σε επιχειρηματία, κατόπιν εντολής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία είχε διαπιστώσει μεγάλες καταθέσεις και κινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών κατά το έτος 2016.
Μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου μέσω του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (Σ.Μ.Τ.Λ. και Λ.Π.), η Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, (ΥΕΔΔΕ) σε έκθεσή της που συνέταξε την 01/11/2022, διαπίστωσε 72 αδιευκρίνιστες πιστώσεις /καταθέσεις συνολικής αξίας 392.621,79 ευρώ.
Κατόπιν ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τον ελεγχόμενο, ο οποίος όμως, δεν ανταποκρίθηκε στην ταχθείσα προθεσμία και προχώρησε στον καταλογισμό των αναλογούντων φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων.
Πιο συγκεκριμένα του επιβλήθηκαν οι κάτωθι κυρώσεις:
- Κύριος φόρος: 129.565,19 ευρώ
- Πρόστιμο άρ. 58 του Κ.Φ.Δ.: 64.782,60 ευρώ
- Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 35.066,01 ευρώ
- Σύνολο φόρου για καταβολή: 229.413,80 ευρώ.
Δηλαδή για αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 392.621,79 ευρώ, του επιβλήθηκαν φόροι και προσαυξήσεις ύψους 229.423,80 ευρώ που ανέρχονται στο 58,4% του ποσού που χαρακτήρισε η Εφορία αδικαιολόγητο.
Ο φορολογούμενος προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, υποστηρίζοντας ότι το ποσό των καταθέσεων προήλθε από πώληση περιουσιακών στοιχείων και από άλλες δικαιολογημένες (κατ΄ αυτόν) κινήσεις, αλλά η ΔΕΔ απέρριψε την προσφυγή και επικύρωσε τους φόρους και τα πρόστιμα.
Φόρος 33%
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οποιαδήποτε προσαύξηση περιουσίας διαπιστωθεί κατά τον έλεγχο, φορολογείται με τους συντελεστές της κλίμακας που ίσχυαν το έτος αναφοράς, καθώς και με συντελεστή 33%.
Στο ποσό αυτό προστίθενται ειδική εισφορά αλληλεγγύης και οι αναλογούσες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και το ποσοστό του χαρατσιού υπερβαίνει το 60%.
Πηγή: sofokleousin.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου