Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Μια τρύπα στη θάλασσα

Πέρσι τέτοια εποχή η «Εφ.Συν.» αναδείκνυε στην πρώτη σελίδα της τις τεράστιες ανατιμήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. «Η φωτιά... στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια καίει τις διακοπές μας» ανέφερε ο τίτλος του ρεπορτάζ, που προειδοποιούσε μάλιστα ότι ένα τρίτο κύμα αυξήσεων οδηγούσε σε ανατιμήσεις έως και 40% σε σχέση με το 2021.
Είχε προηγηθεί άλλο ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας την 1η Απριλίου 2022 -και δεν ήταν διόλου πρωταπριλιάτικο- υπό τον τίτλο «Αυξήσεις-φωτιά στα ναύλα». Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, έχοντας βεβαίως δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα από την πανδημία για το οποίο όμως επιδοτήθηκαν με διόλου ασήμαντα ποσά, πέρασαν ταχύτατα στα ναύλα όλη την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου που κορυφώθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ οι τότε αρμόδιοι υπουργοί Ναυτιλίας και Οικονομικών απαντούσαν στις ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι στο πλαίσιο της απελευθερωμένης ακτοπλοϊκής αγοράς δεν υπάρχει περιθώριο παρέμβασης στην τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών, με εξαίρεση τις επιδοτούμενες από το κράτος «άγονες γραμμές».
Κοντολογίς, επί έναν και πλέον χρόνο που έχουν καταγραφεί οι εκρηκτικές ανατιμήσεις στα ναύλα, ανατιμήσεις που απαιτούν από μισό έως ολόκληρο μισθό για τη μετάβαση μιας οικογένειας με αυτοκίνητο στη Νάξο, στα Χανιά ή στην απλησίαστη Ρόδο, η κυβέρνηση δεν έβλεπε κανένα πρόβλημα.
Ποια μύγα την τσίμπησε και ανακάλυψε με τόση καθυστέρηση το πρόβλημα, όταν μάλιστα οι λίγοι που αντέχουν την αποκοτιά των ολιγοήμερων διακοπών σε νησί έχουν ήδη κλείσει και πληρώσει πανάκριβα τα εισιτήρια;
Μια εξήγηση αφορά την τακτική που έχει επιλέξει η κυβέρνηση να διατηρήσει τις «θετικές προσδοκίες» μετά τη νίκη της με επικοινωνιακή «φασαρία». «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει τίποτα» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Μια δεύτερη εξήγηση του όψιμου κυβερνητικού ενδιαφέροντος είναι ότι οι εξωφρενικές τιμές σε όλα τα επιμέρους στοιχεία του τουριστικού «πακέτου» στους δημοφιλέστερους προορισμούς έχουν προκαλέσει τη δυσφορία και των μεγάλων τουρ οπερέιτορ. Και αυτό ενδέχεται να πληρωθεί ακριβά με βουτιά στα έσοδα.
Και στη μία και στην άλλη περίπτωση η καθυστερημένη κυβερνητική ευαισθησία για τα πανάκριβα ναύλα, που η όποια μείωσή τους επαφίεται στον... πατριωτισμό των εφοπλιστών, αποδεικνύεται ακόμα ένας εμπαιγμός. Μια τρύπα στο βαθύ μπλε των ελληνικών θαλασσών.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: