Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

«Εξαφανίστηκαν» 515 εκατ. από χρεώσεις Κοινής Ωφέλειας

Μηδενίστηκε μέσα σε έξι μήνες το πλεόνασμα του λογαριασμού που γεμίζει μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, ο οποίος πλέον είναι ελλειμματικός ● Ερχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος από τον Οκτώβριο, ενώ οι εταιρείες τηλεπικοινωνίας ετοιμάζονται για αυξήσεις κάθε χρόνο με βάση τον πληθωρισμό.
Συναγερμός από την πρώην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την εντός έξι μηνών «εξαφάνιση» 515 εκατομμυρίων ευρώ από λογαριασμό που γεμίζει μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.
Ερχονται νέες αυξήσεις ενώ ταυτόχρονα με άλλες αποφάσεις ετοιμάζεται επιστροφή της «ρήτρας αναπροσαρμογής» από τον Οκτώβριο, αλλά και αυξήσεις στα τέλη τηλεφωνίας και ίντερνετ.
Σε κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος περιλαμβάνονται τέσσερις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που αφορούν τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), το δίκτυο μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), το δίκτυο διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Τα χρήματα που συλλέγονται από τις ΥΚΩ συγκεντρώνονται στον Ειδικό Λογαριασμό ΕΛΥΚΩ και υποτίθεται πως από αυτόν καλύπτονται οι εκπτώσεις σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού αλλά και το πρόσθετο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά που δεν είναι συνδεδεμένα με την ηπειρωτική χώρα και καλύπτονται από καύση πετρελαίου.
Σύμφωνα με την επιστολή που αποκαλύπτουμε σήμερα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (πρόσφατα μετονομάστηκε σε ΡΑΑΕΥ για να ασχολείται και με απόβλητα-ύδατα) ενημερώνει τον ΔΕΔΔΗΕ για τον λογαριασμό αυτόν: «Το οικονομικό αποτέλεσμα του ΕΛΥΚΩ για το 2023, όπως είχε εκτιμηθεί στην από 24.10.2022 εισήγησή σας […] ήταν πλεονασματικό κατά περίπου 510 εκατομμύρια ευρώ», λέει η ΡΑΕ προς τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ομως, συνεχίζει, «στις 31.03.23 το πλεόνασμα ήταν σχεδόν μηδενικό (3 εκ.), το οποίο σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί ως απόθεμα ασφαλείας ικανό για τη διασφάλιση και απρόσκοπτη λειτουργία των εκκαθαρίσεων που αποτελούν τον βασικό σκοπό θέσπισης του λογαριασμού». Ακόμη χειρότερα, η ΡΑΕ επισημαίνει ότι το ισοζύγιο εισροών-εκροών βαίνει κλιμακούμενα αρνητικό με αποτέλεσμα, «στις 30/4/2023 ο ΕΛΥΚΩ είναι ήδη ελλειμματικός κατά περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ».
Η ΡΑΕ δεν υπεισέρχεται στα αίτια εξαφάνισης του... ευτελούς πλεονάσματος των 510 εκατομμυρίων που μετετράπη σε έλλειμμα 5 εκατομμυρίων.
Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς, τα χρήματα αυτά απορροφήθηκαν στις τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις που χορήγησε τους τελευταίους μήνες πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση για να κρύψει την αισχροκέρδεια στην ενεργειακή αγορά και μάλιστα την ώρα που έλεγε ότι αυτές οι επιδοτήσεις προκύπτουν από τη φορολόγηση των υπερκερδών. Η ΡΑΕ ζητά από τον ΔΕΔΔΗΕ να εισηγηθεί για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του ελλείμματος, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα καλυφθεί από νέα αύξηση των χρεώσεων ΥΚΩ.
Νέα τιμολόγια
Η ΡΑΕ ξεκίνησε σύντομη διαβούλευση που λήγει στις 19 Ιουνίου με στόχο να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2023 όταν καταργείται το ισχύον σύστημα χρεώσεων που επιβλήθηκε πέρυσι και επιστρέφουν τα κυμαινόμενα τιμολόγια με τις ρήτρες αναπροσαρμογής.
Υπενθυμίζεται ότι οι ρήτρες αναπροσαρμογής καταργήθηκαν διότι είχαν διαμορφώσει ένα εντελώς ασαφές καθεστώς και οι καταναλωτές κατέληγαν να πληρώνουν τεράστια ποσά χωρίς να αντιλαμβάνονται τον λόγο. Η κυβέρνηση υιοθέτησε τιμολόγια που άλλαζαν κάθε μήνα αλλά το βασικό «όπλο» της ήταν οι τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις.
Το πώς τελικά θα διαμορφωθεί το νέο σύστημα είναι άγνωστο, αλλά αναφέρεται ότι θα περιλαμβάνει τέσσερα είδη τιμολογίων:

  1. Ορισμένου χρόνου και σταθερής τιμολόγησης στα οποία όμως θα υπάρχει χρέωση ποινής για πρόωρη αποχώρηση.
  2. Κυμαινόμενης τιμολόγησης με ανακοίνωση τιμής την 1η μέρα κάθε μήνα. Η χρέωση θα προκύπτει από μαθηματικό τύπο όπως συνέβαινε και με την ρήτρα αναπροσαρμογής.
  3. Κυμαινόμενης τιμολόγησης με ανακοίνωση τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής όπου θα ισχύει άλλος μαθηματικός τύπος.
  4. Δυναμικής τιμολόγησης τα οποία όμως θα αφορούν όσους καταναλωτές διαθέτουν εγκατεστημένο «έξυπνο» μετρητή ρεύματος.

Στα κυμαινόμενα τιμολόγια δεν αναμένεται να ισχύει «ποινή» για την πρόωρη αποχώρηση αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την σαφήνεια στην διαμόρφωση της τελικής χρέωσης.
Τηλεφωνία - ίντερνετ
Δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε όμως και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με προφανή στόχο να τεθούν μετά τις εκλογές σε εφαρμογή αυξήσεις στα τιμολόγια σταθερής και κινητής τηλεφωνίας αλλά και στο ιντερνετ.
Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών είχαν θέσει από μήνες αίτημα δυνατότητας αναπροσαρμογής των τιμολογίων παρά τις δεσμεύσεις των συμβολαίων λόγω των αυξήσεων στα κόστη για την ενέργεια και τα υλικά που χρησιμοποιούν.
Οι εταιρείες θα μπορούν να αναπροσαρμόζουν μία φορά κάθε χρόνο τα τιμολόγιά τους με βάση την αύξηση στον πληθωρισμό και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Πιθανότατα και οι πελάτες θα μπορούν να αποχωρούν χωρίς ποινή από τα συμβόλαια που αναπροσαρμόζονται, αλλά ουδείς γνωρίζει εάν θα βρίσκουν συμφερότερο τιμολόγιο στις άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: