Σάββατο 20 Μαΐου 2023

New York Times: Καρέ-καρέ η δράση της ελληνικής ακτοφυλακής με παράνομο pushback - Αφήνουν μετανάστες στη θάλασσα

Παράνομη επαναπροώθηση 12 μεταναστών από την ελληνική ακτοφυλακή
Βίντεο - ντοκουμέντο που δημοσίευσαν σήμερα, Παρασκευή (19/5) οι New York Times αποκαλύπτει την παράνομη επαναπροώθηση 12 αιτούντων άσυλο ανοιχτά της Λέσβου. Καταπέλτης η δήλωση του αρμόδιου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
"Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση υπερηφανεύεται για την "σκληρή αλλά δίκαιη" μεταναστευτική πολιτική της, οι αναφορές για επαναπροωθήσεις ολοένα και πληθαίνουν", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Εξόριστους, με αφορμή το τελευταίο βίντεο-ντοκουμέντο που έφεραν στη δημοσιότητα οι New York Times, σήμερα, Παρασκευή (19/5).
"Η Ελλάδα λέει ότι δεν παρατάει μετανάστες στη θάλασσα. Πιάστηκε επ' αυτοφώρω" είναι ο τίτλος του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος των NYT.
Όπως διακρίνεται και στο επίμαχο βίντεο, λίγο μετά το μεσημέρι της 11ης Απριλίου σε έναν μικρό όρμο με ξύλινη αποβάθρα στο νότιο άκρο της Λέσβου, 12 μετανάστες, ανάμεσά τους και ένα βρέφος, αποβιβάστηκαν -συνοδεία των ελληνικών Αρχών- από ένα λευκό βαν χωρίς πινακίδες, στο οποίο βρίσκονταν κλειδωμένοι, εξαναγκάστηκαν να επιβιβαστούν σε ταχύπλοο σκάφος, το οποίο τους μετέφερε σε σκάφος της ελληνικής Ακτοφυλακής και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν καταμεσής του Αιγαίου σε μια φουσκωτή σχεδία θαλάσσης.
Δείτε εδώ καρέ - καρέ την παράνομη επαναπροώθηση 12 μεταναστών από την ελληνική ακτοφυλακή:
 

Οι αιτούντες άσυλο μετακινούνταν για χρόνια από χώρα σε χώρα προκειμένου να γλιτώσουν από τον πόλεμο στο Κέρας της Αφρικής. Μόλις είχαν πατήσει το πόδι τους στην Ευρώπη, ελπίζοντας να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, όταν μασκοφόροι τους περισυνέλεξαν και τους αφαίρεσαν τα υπάρχοντά τους, όπως αποκαλύπτουν οι NYT.
Στριμωγμένοι στη λέμβο ανοιχτά του πελάγους, προσπαθούσαν να προστατευτούν από τον ήλιο. Η 27χρονη Ναϊμα Χασαν Αντεν ήταν ανάμεσα στους 12 μετανάστες, κρατούσε το 6 μηνών μωρό της και έκλαιγε. "Δεν περιμέναμε να επιβιώσουμε εκείνη την ημέρα", δήλωσε . "Όταν μας έβαζαν στη φουσκωτή σχεδία, το έκαναν χωρίς κανένα έλεος", πρόσθεσε.
"Ο βασανισμός αυτών των ανθρώπων θα μπορούσε να παραμείνει κρυφός, όπως τόσων άλλων αιτούντων άσυλο, των οποίων οι μαρτυρίες για κακομεταχείριση απορρίφθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση. Μόνο που αυτή τη φορά, καταγράφηκε σε βίντεο από έναν ακτιβιστή που το μοιράστηκε με τους New York Times" αναφέρει το ρεπορτάζ.
Έρευνα των NYT επαλήθευσε και επιβεβαίωσε το βιντεοληπτικό υλικό ενώ πήρε συνέντευξη σε 11 από τους αιτούντες άσυλο από τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Αιθιοπία, τους οποίους εντόπισε σε ένα κέντρο κράτησης στη Σμύρνη, στις τουρκικές ακτές. Πολλοί φορούσαν ακόμα τα ίδια ρούχα που φορούσαν και στο βίντεο.
Όπως αναφέρεται, έδωσαν λεπτομερείς εξηγήσεις για το τι τους συνέβη, οι οποίες ταυτίζονταν με τα γεγονότα στο βίντεο ενώ το κατά προσέγγιση ύψος και μέγεθος τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών ταίριαζαν επίσης.
"Η πιο καταδικαστική απόδειξη" σε βάρος της Ελλάδας
"Η κυβέρνηση αρνείται μονίμως ότι κακομεταχειρίζεται τους αιτούντες άσυλο και τονίζει ότι επωμίζεται δυσανάλογο βάρος της διαχείρισης των νέων αφίξεων αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη. Όμως το υλικό "μπορεί να είναι η, μέχρι στιγμής, πιο καταδικαστική απόδειξη για την παραβίαση των ευρωπαϊκών και διεθνών κανονισμών από τις ελληνικές αρχές", δήλωσε η Anitta Hipper, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης.
"Οι ελληνικές αρχές, όπως ήταν αναμενόμενο, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις αποκαλύψεις, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των NYT και τις δηλώσεις για "ανησυχία" της Ευρωαπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα "πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους κανόνες της Ε.Ε. για το άσυλο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου", πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι οι δημοσιογράφοι των New York Times έδειξαν αυτοπροσώπως το βίντεο-ντοκουμένο σε τρεις ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, περιγράφοντας λεπτομερώς τον τρόπο επαλήθευσής του.
Αργότερα, η αρμόδια Επιτροπή, με γραπτό σχόλιο δήλωσε ότι "ανησυχεί για το υλικό", υπογραμμίζοντας ότι, αν και δεν είχε επαληθεύσει η ίδια το υλικό, θα έθετε το θέμα υπόψη των ελληνικών αρχών. Οι ελληνικές Αρχές αρνήθηκαν τα αιτήματα των δημοσιογράφων για προσωπική συνάντηση, προκειμένου να εξετάσουν το βίντεο.
Δείτε εδώ το βίντεο του 24Media Lab για την ιστορία ενός pushback:


Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: