Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Oι επιχειρηματίες μπήκαν στις διοικήσεις των μουσείων – Προκλητική σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των πέντε μεγάλων μουσείων

Αν στα Διοικητικά Συμβούλια των μουσείων δεν τοποθετηθούν επιχειρηματίες, κληρικοί, εκπρόσωποι του τουριστικού και του κατασκευαστικού κεφαλαίου, πρώην υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι λόγω της “περιστρεφόμενης πόρτας” δεν πήγαν χαμένοι, πρυτάνεις που καλούσαν την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο… τότε ποιοι θα τοποθετηθούν;
Καθηγητές Αρχαιολογίας; Λίγο ξεπερασμένο και μπανάλ, στην εποχή “του ανοίγματος των μουσείων στην κοινωνία” κι εσείς όπου “κοινωνία” βάλτε “κεφάλαιο”, “επιχειρήσεις”, “επενδύσεις”.
Στα 35 μέλη που συνολικά απαρτίζουν τα 7μελή διοικητικά συμβούλια των πέντε (5) δημόσιων αρχαιολογικών μουσείων – ανακοινώθηκαν το βράδυ της Μ. Πέμπτης – που ιδρύθηκαν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με τον νόμο 5021/2023 και μεταβλήθηκαν σε έρμαια της αγοράς, των επιχειρηματικών “οραμάτων” και της κάθε κυβέρνησης, βρίσκουμε μόλις 3 καθηγητές Αρχαιολογίας. Μιλάμε για τα εξής μουσεία: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Αν όμως το όραμα για τη μουσειακή πολιτική είναι το “ψητό κοτόπουλο νανάκι” την Τσικνοπέμπτη και όχι τα δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα που κάνει – ας πούμε – το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τότε η επιλογή είναι σωστή.
Δεν χρειάζονται αρχαιολόγοι…
Χρειάζονται, όμως, άνθρωποι με άμεση ή έμμεση και πλάγια σχέση με το τουριστικό και γενικότερα το επιχειρηματικό κεφάλαιο:

  • ένα μέλος μεγάλης οικογένειας τουριστικών επιχειρήσεων που συγχωνεύθηκε με άλλη μεγάλη τουριστική οικογένεια και ταυτόχρονα είναι μέλος του ΔΣ της Aegean Airlines, της CHIPITA A.E. και του ΣΕΤΕ (Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων).
  • ένας επιχειρηματίας, συλλέκτης αρχαιοτήτων, αλλά και μέλος του Δ.Σ. ιδιωτικού μουσείου
  • εκπρόσωπος της εκκλησίας στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας. Δηλαδή, το μουσείο που ιδρύθηκε ως κρατικό περισσότερα από 100 χρόνια τώρα, το 1914, με συνεχή αγώνα των διευθυντών του επί δεκαετίες για να μην είναι και να μην θεωρείται εκκλησιαστικό μουσείο ή παράρτημα της Αρχιεπισκοπής, βρίσκεται τώρα με έναν εκπρόσωπο της Εκκλησίας στην διοίκησή του…
  • ιδιοκτήτρια αρχιτεκτονικού γραφείου με δραστηριότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις και μέλος οικογένειας του τουριστικού κεφαλαίου
  • ένας επιχειρηματίας – οινοπαραγωγός (!)
  • Και φυσικά… ο επιχειρηματίας Ευτύχης Βασιλάκης, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Aegean και Διευθύνων Σύμβουλος της Autohellas. Είναι μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ της εταιρίας LAMDA DEVELOPMENT και της εταιρίας ανάπτυξης και διαχείρισης τουριστικών προορισμών και Resorts TEMES (Costa Navarino, Hilton). Έχει διατελέσει μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς και της εταιρίας ΤΙΤΑΝ. Από το 2014 είναι αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.), καθώς και Μέλος ΔΣ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕB). Από το 2017 είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Endeavor Greece. Έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Yale (1988) και είναι κάτοχος MΒΑ από το Columbia Business School (1991). Στον εν λόγω δόθηκε μία θέση στο Δ.Σ του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, ένα από τα εκείνα με τις μεγαλύτερες επισκεψιμότητες.

Κατά τ’ άλλα, στα διοικητικά συμβούλια εκτός από τις bussines λήφθηκε μέριμνα και για την … ιδεολογική θωράκιση των μουσείων – “μαγαζιών”…
Ετσι, θα βρούμε καθηγητή (όχι Αρχαιολογίας…) που έχει προτείνει την επιβολή διδάκτρων για τους φοιτητές από τα προπτυχιακά, αλλά και πρώην πρύτανη, εισηγητή κατά καιρούς αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στα πανεπιστήμια και φανατικός υπέρμαχος της παρουσίας της αστυνομίας στα ΑΕΙ, που έγινε ευρύτερα γνωστός και ως «πρύτανης των ΜΑΤ» από την κατασταλτική και αυταρχική στάση του απέναντι στους φοιτητές.
Ακόμα, ο τέως υφυπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος πριν το 2019 υπήρξε σύμβουλος και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Lamda Development για το Ελληνικό και αφού ανασχηματίστηκε το 2021 τοποθετήθηκε ως μέλος του δ.σ. της Ελληνικής Εταιρεία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Α.Ε.» (ΕΛΕ.Δ.Α.Μ.) με τον διακριτικό τίτλο «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.», του υπουργείου Ανάπτυξης. Τί κάνει αυτή η “εταιρεία”…; Εργάζεται για την “παροχή κάθε υποστηρικτικής υπηρεσίας για τη διευκόλυνση αναπτυξιακών, επιχειρηματικών και επενδυτικών σχεδίων και η στήριξη της εν γένει επιχειρηματικότητας στις περιοχές μετάβασης”… Δηλαδή, ο σωστός άνθρωπος, στη σωστή θέση, στο πρώτο και μεγαλύτερο μουσείο της χώρος ως πρόεδρος του Δ.Σ. (!)
Πρόκειται για την πλήρη μετάλλαξη και αλλοίωση του χαρακτήρα των δημόσιων αρχαιολογικών μουσείων, για σχεδιασμένη και συστηματική απομάκρυνση από τα επιστημονικά, ερευνητικά, εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά των μουσείων, εκείνα δηλαδή που τα έκαναν να ανοίγονται ουσιαστικά προς την κοινωνία.
Πρόκειται για ξεκάθαρη, απροσχημάτιστη και προκλητική παράδοση των μουσείων στην εμπορευματοποίηση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, εκφρασμένη μέσα από τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σχολίασε το διορισμό των διοικητικών συμβουλίων των πέντε μουσείων, ένα μόλις μήνα πριν τις εκλογές τονίζει ότι ” Τα επιχειρήματα περί «οικονομικής αυτοτέλειας» και δήθεν «εκσυγχρονισμού» των πέντε μεγάλων Μουσείων αποδεικνύονται προπέτασμα καπνού, που χρησίμευε μόνο για να κρύψει τον μοναδικό στόχο της θεσμικής εκτροπής: τον διορισμό από την κυβέρνηση, με μόνη απόφαση της Υπουργού, δοτών οργάνων διοίκησης στα πέντε μεγάλα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία, και την αποκοπή τους από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του ενάντια στον Ν. 5021/2023 και την αποχή από κάθε διαδικασία που έχει σχέση με την εκτέλεση του νόμου, μέχρι την κατάργησή του. Προχωράμε σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του Ν. 5021/2023. Καλούμε τα μέλη μας να μη μετέχουν σε καμία διαδικασία και να αρνηθούν να αναλάβουν χρέη Γραμματέα ή αναπληρωτή Γραμματέα των δοτών ΔΣ, ώστε και η συγκρότηση των ΔΣ είτε να μην μπορέσει να γίνει είτε να γίνει με τρόπο που παραβαίνει τον ίδιο το νόμο σύστασής τους.”

Εδώ οι συνθέσεις των Δ.Σ των πέντε μουσείων: ΥΠΠΟΑ- Διοικητικά Συμβούλια και Γενικοί Διευθυντές των πέντε Μουσείων ΝΠΔΔ

Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: