Μέσα στην εορταστική περίοδο το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων των πέντε μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού), η μετατροπή των οποίων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ψηφίστηκε πρόσφατα από την ελληνική Βουλή.
Από τη σύνθεση των ΔΣ μπορεί κανείς να καταλάβει την πραγματική στόχευση της διοικητικής αλλαγής των μουσείων ως αυτόνομων οργανισμών (ΝΠΔΔ) που έφερε το νομοσχέδιο: δεν είναι άλλη από τη σύνδεση των μουσείων με τις επιχειρήσεις και την αγορά αποσπώντας τα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Στα εν λόγω Διοικητικά Συμβούλια των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας φιγουράρουν κάθε λογής «πολιτιστικά ευαίσθητοι» εκπρόσωποι μεγαλοεπιχειρήσεων. Συγκεκριμένα:
• Ο πρόεδρος της εταιρείας ΤΙΤΑΝ, της εταιρείας δηλαδή που έχτισε το εργοστάσιο κυριολεκτικά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και στη συνέχεια έθαψε όλη την περιοχή, τους ανθρώπους και τις αρχαιότητες κάτω από τη σκόνη του τσιμέντου.
• Ο εκτελεστικός πρόεδρος της AEGEAN, μέλος της LAMDA DEVELOPMENT και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο οποίος μάλιστα τοποθετήθηκε στη διοίκηση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου! Θυμίζουμε ότι η LAMDA DEVELOPMENT είναι η εταιρεία που αντέδρασε έντονα στη διατήρηση των αρχαιολογικών καταλοίπων στο Ελληνικό ασκώντας πιέσεις ώστε τελικά να ανακηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος μόλις 280 στρ. έναντι 3000 στρ. που είχε προτείνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, πάνω στα οποία σχεδίασε καζίνο και υπερπολυτελή ξενοδοχεία. Φαίνεται πως έχει παρόμοια «δουλειά» να δρομολογήσει και στην Κρήτη…
• Η συνιδιοκτήτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της ξενοδοχειακής εταιρείας GOLF RESIDENCES που δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα.
• Ο ιδρυτής της εταιρείας ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ και το ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ που δραστηριοποιείται στην Θεσσαλονίκη, ο οποίος περιλαμβάνεται στο ΔΣ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της θητείας της, η κυβέρνηση προχωρά στην πραγματοποίηση μιας βαθύτερης επιχειρηματικής λειτουργίας των μουσείων, διορίζοντας τους εκπροσώπους της: επιχειρηματίες, διοικητικά στελέχη, μάνατζερ με πείρα στις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτοί θα μπορούν τώρα από καλύτερες θέσεις να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα σε βάρος του πολιτισμού.
Από αυτό το συνονθύλευμα δεν θα μπορούσε να λείπει η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΥΠΠΟ (ΠΟΕ ΥΠΠΟ), που νομιμοποιεί την αντιδραστική αλλαγή στη διοίκηση των μουσείων, διορίζοντας ένα μέλος της στο ΔΣ, τη στιγμή μάλιστα που συνεχίζουν οι κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου από τα σωματεία των εργαζομένων.
Μέσα στα Διοικητικά Συμβούλια διορίστηκαν επίσης οι τρεις Διευθύντριες Αρχαιολογικών Υπηρεσιών, της ΕΦΑΠΑ, της Εφορείας Πειραιώς και Νήσων και της Συντήρησης Μνημείων, με τα μεγαλύτερα και εντονότερα εργασιακά προβλήματα: πρόκειται για Υπηρεσίες που κατ’ εξακολούθηση καθυστερούν την καταβολή μισθοδοσίας σε ΙΔΟΧ προσωπικό, παραδίδουν τη διαχείριση των αρχαιοτήτων στις εργολαβίες και τις χορηγίες των ιδιωτικών ιδρυμάτων, λαμβάνουν τις περισσότερες καταγγελίες για εργατικά ατυχήματα λόγω της μη χορήγησης Μέσων Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους, απαξιώνουν τους συμβασιούχους υπαλλήλους με κακοποιητικές και απειλητικές συμπεριφορές, εμπαίζουν το Σωματείο κουνώντας τους το δάχτυλο ισχυριζόμενες ότι «τα σωματεία είναι αυτά που απειλούν τον θεσμό της αυτεπιστασίας γιατί ζητάνε πολλά»! Όμως η ευλαβική εξυπηρέτηση της αντιλαϊκής πολιτικής του ΥΠΠΟ και των κυβερνήσεων από πλευράς τους – μιας πολιτικής που δημιουργεί ένα ζοφερό εργασιακό περιβάλλον για όλους τους εργαζόμενους – τώρα ανταμείβεται από το Υπουργείο.
Εάν υπάρχει ένα θετικό αυτό είναι εκκωφαντική απουσία και η αξιοσημείωτη άρνηση σοβαρών επιστημόνων του στενού και ευρύτερου αρχαιολογικού κλάδου και δεκάδων πανεπιστημιακών καθηγητών να συμμετέχουν σε αυτά τα ΔΣ-παρωδία και να μείνουν κατ’ επιλογή εκτός αυτής της κατάπτυστης διαδικασίας.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι τα κριτήρια επιλογής, δηλαδή η αναξιοκρατία και τα φυτευτά στελέχη που δεν έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο και τον Πολιτισμό, όπως καταγγέλλουν πολλοί, ούτε η ανάγκη να αντικατασταθούν με άλλα «ικανότερα» πρόσωπα. Το πρόβλημα είναι η ίδια η ουσία του νόμου που μετατρέπει τα μουσεία σε ΝΠΔΔ/επιχειρήσεις και εντέλει από αυτόν ακριβώς τον πυρήνα απορρέουν τα κριτήρια επιλογής και το όλο σκεπτικό περί «κατάλληλων προσώπων». Η εφαρμογή του νόμου στην πράξη αφαιρεί το τελευταίο φύλλο συκής των κρατούντων και καθιστά ολοφάνερο τον πραγματικό τους στόχο, ακόμα και στους πιο ανυποψίαστους.
Είμαστε συλλήβδην αντίθετοι στη μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας σε χώρους που διέπονται από τη λογική της άκρατης κερδοφορίας, της περικοπής «περιττών» εξόδων προφανώς σε βάρος του λαού και του προσωπικού που εργάζεται αυτή τη στιγμή στα εν λόγω μουσεία, της παροχής υπηρεσιών ξενοδοχειακού και τουριστικού τύπου, της κατάργησης της επιστημονικής και εκπαιδευτικής γνώσης, της εργολαβοποίησης και της πραγματοποίησης συμφωνιών «κάτω από το τραπέζι» με εταιρείες και ιδρύματα που θα λυμαίνονται τις αρχαιότητες, της καταστρατήγησης κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών που σίγουρα θα φέρει το καθεστώς των ΝΠΔΔ – με πιο πρόσφατο παράδειγμα την παρακώλυση συνδικαλιστικής δράσης του σωματείου μας στο Μουσείο Ακρόπολης – και της ακόμα πιο ευέλικτης εργασίας που θα φέρει η συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες.
Διατυμπανίζουμε σε κάθε τόνο ότι θα μας βρουν μπροστά τους στην προσπάθεια να μετατρέψουν τα πέντε μουσεία σε εμπορικά προϊόντα. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα Μουσεία να μην υπακούσουν! Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού ανεξαρτήτως εργασιακής θέσης και σχέσης να στηρίξουν τον αγώνα υπέρ της προστασίας των αρχαιοτήτων, υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του πολιτισμού με παράλληλη διεκδίκηση για ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, εναντίον της κατάργησης της εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης και εναντίον των κερδοσκοπικών ορέξεων των ιδιωτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου