«Πολλοί ίσως να θέλουν να θέτουν ξεκάθαρα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Παρ’ όλα αυτά, συχνά η αποστολή αυτή ναυαγεί. Τα συναισθήματα έχουν τον δικό τους νόμο. Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, του εργασιακού χώρου συμπεριλαμβανομένου. Αγαπάς, μισείς και φυσικά χτίζεις σχέσεις με άλλους», όπως αναφέρεται στην παρουσίαση της σφυγμομέτρησης.
Παρότι οι περισσότεροι έχουν επίγνωση του τι μπορεί να σημαίνει ένα ειδύλλιο μεταξύ συναδέλφων, φαίνεται να το εγκρίνουν:
- Το 76% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό σε μια σχέση με συνάδελφο, ενώ
- το 71% ανέφερε πως δεν υπάρχει κάτι το επιλήψιμο σε μια σχέση με διευθυντή/στέλεχος
Κόντρα στο υψηλό ποσοστό «έγκρισης» των ενδοεργασιακών σχέσεων, οι περισσότεροι αναγνωρίζουν τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν.
Συγκεκριμένα, εκ των ερωτηθέντων:
- το 67% απάντησε πως γνώριζε συνάδελφο που απάτησε τον σύντροφό του με συνεργάτη
- το 75% πως τα ειδύλλια στον χώρο εργασίας οδηγούν σε «ευνοιοκρατία» και
- το 74% πως οδηγούν σε απώλεια παραγωγικότητας
«Οι άνθρωποι δεν παραμένουν για πάντα στις θέσεις τους. Παίρνουν προαγωγή. Τι γίνεται, όμως, όταν ο ένας παίρνει και ο άλλος όχι; Τι προκαλεί αυτό στο ζευγάρι; Και τι συμβαίνει όταν ένα άτομο αναβαθμίζεται, οπότε ο άλλος καταλήγει να συνδέεται ερωτικά με τον διευθυντή του;» διερωτάται ο Σμιθ, θέτοντας μερικά από τα προβλήματα που μπορούν να ανακύψουν σε εραστές στον ίδιο εργασιακό χώρο.
Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί η πλειονότητα των ερωτηθέντων εγκρίνει τις ενδοεργασιακές σχέσεις, ενώ αυτές οδηγούν κατά κανόνα σε… μπελάδες.
Ενας από τους λόγους, εξηγούν οι ειδικοί, είναι η αισιοδοξία πως θα βρουν έναν σύντροφο ζωής ή μια σταθερή σχέση. Αλλωστε, το 73% όσων συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχτηκε πως γνωρίζει κάποιον που γνώρισε το άλλο μισό του γάμου του στον εργασιακό χώρο.
Σύμφωνα με τον Σμιθ, πάντως, για όσους επιλέγουν να παραδοθούν στη σαγήνη μιας τέτοιας σχέσης, δύο είναι οι βασικές συμβουλές, αν όχι βιωσιμότητας της σχέσης, τουλάχιστον αποσόβησης των σοβαρών προβλημάτων:
Αφενός, λέει ο Σμιθ, πρέπει να κρατούν τη σχέση τους εκτός γραφείου. Αν εργάζονται στο ίδιο τμήμα, πρέπει «να βρουν τρόπους να κρατήσουν αποστάσεις μεταξύ τους και να διατηρήσουν τον επαγγελματισμό τους».
Αφετέρου, πρέπει να συζητήσουν το ενδεχόμενο χωρισμού, ή τουλάχιστον να βρουν έναν «οδικό χάρτη» συνύπαρξης στην περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά μεταξύ τους, αλλά παραμείνουν συνάδελφοι.
Οδυσσέας Δροπολίτης
Πηγή: aftodioikisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου