Να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις, που δημιουργούνται με τις πενιχρές ή μηδενικές αυξήσεις, που παίρνουν στις συντάξεις τους χιλιάδες συνταξιούχοι, μια κρίσιμη εκλογική μάζα για την έκβαση των επόμενων εκλογών, επιχειρεί η κυβέρνηση.
Επανέλαβε πως η κυβέρνηση “οφείλει να σταθμίζει τα δημοσιονομικά μας όρια. Καταλαβαίνουμε την αδικία, θα δούμε μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, τι μπορεί, αν μπορεί κάτι να γίνει, και προς την κατεύθυνση αυτή”.
Η εικόνα
Να σημειωθεί ότι με βάση όσα αναφέρονται από το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων στους 900.000 ανέρχονται οι συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους καθώς λόγω της προσωπικής διαφοράς, παρά το γεγονός ότι εφαρμόστηκε η αύξηση 7,75% στις κύριες συντάξεις τους. Ουσιαστικά, όπως αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων, “η προσωπική διαφορά “εκοψε” την όποια αύξηση κι έτσι δε θα δουν απτό αποτέλεσμα. Να σημειωθεί, βέβαια ότι οι συνταξιούχοι, θα χάνουν όλες τις αυξήσεις στο εξής, μέχρι να καταφέρουν να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά τους.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το 2019, άγγιζαν το 1,5 εκατ. οι συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν διαπιστωθεί τότε, ότι διέθεταν προσωπική διαφορά. Από τότε, έχει καταγραφεί μείωση κατά περίπου 600.000 δικαιούχους. Αρχικά, μετά την εφαρμογή των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης του Ν. Βρούτση (Ν.4670/20), περίπου 280.000 από αυτούς μηδένισαν την προσωπική τους διαφορά και είδαν αυξήσεις. Άλλοι 320.000 περίπου μηδενίζουν την προσωπική τους διαφορά με τις αυξήσεις του 7,75% που δίνονται αυτές τις ημέρες και θα δουν και αρκετοί εξ αυτών κάποιες αυξήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η προσωπική διαφορά αποτελεί το λογιστικό αποτύπωμα κάθε σύνταξης που εκδόθηκε πριν από το 2016, μετά τον επανυπολογισμό που υπέστη, σύμφωνα με τα νέα, μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, που καθιερώθηκαν.”
Όπως σημειώνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, “το νεότερο ποσό που προέκυψε για κάθε σύνταξη, παρέμεινε ανενεργό, απλώς πιστώθηκε ως “προσωπική διαφορά” στον κάθε συνταξιούχο. Τώρα, οι φετινές πρώτες αυξήσεις στην μεταμνημονιακή εποχή, δόθηκαν στο ποσό του επανυπολογισμού, δηλαδή σε σχέση και με την προσωπική διαφορά που είχε προκύψει. Άρα, όσοι συνταξιούχοι είχαν μεγάλη προσωπική διαφορά (από 150 ευρώ και πάνω), τότε απλώς διαπίστωσαν μείωσή της, μέσω της αύξησης που καταβλήθηκε. Όμως στην πράξη, δεν έλαβαν ούτε ευρώ από αυτές τις αυξήσεις. Το υπουργείο Εργασίας, υπολόγισε σε 910.000 αυτούς τους συνταξιούχους.
Σε κάθε περίπτωση είτε αυτούσια είτε μερικώς, έλαβαν την τωρινή αύξηση περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχοι, δηλαδή σχεδόν το 55% του συνόλου.
Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε ένα 45% των δικαιούχων που έμειναν χωρίς αύξηση ή έλαβαν ένα μικρό μέρος αυτής.”
Τούτων δοθέντων το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για αυξήσεις έκανε λόγο για “εξαπάτηση”, καταγγέλλοντας το υπουργείο Εργασίας για “εμπαιγμό και δημιουργική λογιστική”, καθώς αξιοποιούνται παλαιότερες αυξήσεις που δόθηκαν πριν από τα Χριστούγεννα, για να φανεί ότι είναι λιγότεροι τελικά, οι συνταξιούχοι που θα μείνουν χωρίς να λάβουν τις τωρινές αυξήσεις.
Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο, οι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν την αύξηση 7,75% στις κύριες συντάξεις και οι συνταξιούχοι θα λάβουν αισθητά μικρότερες αυξήσεις από εκείνες που θα έπρεπε, ανέρχονται σε 1.168.077, αριθμός που αντιστοιχεί στο 44,3% σε σύνολο 2,6 εκατομμυρίων.
Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο των συνταξιούχων:
- “Την αύξηση 7,75% θα λάβουν 1.724.713 συνταξιούχοι.
- Ολόκληρη την αύξηση θα λάβουν 1.466.000 δικαιούχοι, δηλαδή το 55,6% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας.
- Περίπου 258.000, θα λάβουν μέρος της αύξησης.
- Παράλληλα, 910.077 συνταξιούχοι, λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς, χάνουν τις φετινές αυξήσεις. Πρόκειται για το 34,54% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας. Δηλαδή, ένας στους τρεις.
Όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι, με εισόδημα έως 800 ευρώ, έλαβαν πριν από τα Χριστούγεννα την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ, δεν έλαβαν αύξηση, άλλα έκτακτο επίδομα, χωρίς μόνιμο χαρακτήρα επί των αποδοχών τους” σημείωσε το Δίκτυο.
Παρέμβαση Χατζηδάκη
Στο μεταξύ, σε αυτό το περιβάλλον και με την απειλή να υποστεί ζημιά η Ν.Δ. σε ένα εκλογικό κοινό με σημαντική διείσδυση, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, με δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκανε λόγο και αυτός μετά τον κ. Οικονόμου για μια πιθανή νέα παρέμβαση για την προσωπική διαφορά στο τέλος Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σε σχέση με το "ξεπάγωμα" των αυξήσεων στους συνταξιούχους, μετά από 12 χρόνια και, ιδιαίτερα, με το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς, καθώς ορισμένοι συνταξιούχοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία δεν είδαν αυξήσεις, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, έδωσε την ακόλουθη απάντηση:
“Είναι γνωστό ότι η προσωπική διαφορά θεσμοθετήθηκε, μετά από συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την τρόικα το 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου. Στη συνέχεια, ο νόμος Βρούτση διόρθωσε σε μεγάλη κλίμακα αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και του Προγράμματος Σταθερότητας, όπως εγκρίνεται από την ΕΕ.
Τώρα, που ξεπαγώνουν οι συντάξεις, το ξεπάγωμα αυτό αφορά καταρχήν όλους τους συνταξιούχους. Οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά είτε βλέπουν πραγματικές αυξήσεις είτε απλώς "ροκανίζουν" την προσωπική τους διαφορά, για να βρεθούν σε ευμενέστερη θέση στους επόμενους γύρους αυξήσεων.
Επί συνόλου 2.600.000 περίπου συνταξιούχων, 910.000 συνταξιούχοι, όπως είχαμε σημειώσει εδώ και αρκετούς μήνες, δεν επηρεάζονται στην τσέπη τους από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς, την οποία φυσικά "ροκανίζουν", ωφελούνται όμως είτε από το επίδομα των 250 ευρώ, που δόθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου είτε από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.
Συγκεκριμένα, 260.000 συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας ωφελούνται από το επίδομα των 250 ευρώ, που δόθηκε τα Χριστούγεννα και ένας παραπλήσιος αριθμός από το αντίστοιχο επίδομα που είχε δοθεί το Πάσχα του 2022. Επίσης, 515.000 συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας έχουν ήδη μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις, λόγω της κατάργησης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.
Είναι αλήθεια ότι 17% των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά ή 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων δεν επηρεάζεται από αυτές τις συνδυαστικές αυξήσεις. Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε ήδη την περασμένη Δευτέρα για το θέμα πρόσθετων έκτακτων παροχών για την κάλυψη ειδικών προβλημάτων ή αδικιών. Σημείωσε δε ότι οι δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών δεν είναι ανεξάντλητες και ότι, εν πάση περιπτώσει, σαφέστερη εικόνα για επιπλέον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο θα υπάρχει στα τελη Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής επιλογής, η κυβέρνηση - πάντοτε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων - θα εξετάσει πρόσθετη παρέμβαση για την αντιμετώπιση προβλημάτων ή αδικιών, όπως αυτό των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν καλύπτονται επαρκώς από τις τελευταίες αυξήσεις των συντάξεων. Η πίεση, άλλωστε, που δημιουργεί η διεθνής ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, θα δικαιολογούσε απόλυτα μια τέτοια παρέμβαση, αν αυτή καταστεί δυνατή, με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά δεν αλλάζουν το γεγονός ότι δίνονται και πάλι αυξήσεις στους συνταξιούχους, μετά από 12 χρόνια και, μάλιστα, ένας στους δύο συνταξιούχους, καθώς δίνονται 4 αυξήσεις, που συνδυάζονται μεταξύ τους, θα δει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη σε ετήσια βάση.
Ούτε αλλάζει το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μόνο θετικά μέτρα για τους συνταξιούχους (αύξηση των συντάξεων με τον ν. Βρούτση για τους συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια ασφαλιστικού βίου, μείωση της παρακράτησης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους από το 60% στο 30%, κατάργηση του πλαφόν των 1.300 ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις και, φυσικά, μείωση του χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%), κ.λπ. Την ίδια στιγμή, δέχεται κριτική από εκείνους που, όταν κυβέρνησαν μεταξύ 2015-2019, μόνο αρνητικά μέτρα έλαβαν για τους συνταξιούχους, με κυριότερο τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου.”
"Δε γίναμε Ελβετία..."
Παράλληλα σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή επίσκεψή του σε ΚΑΠΗ υπογράμμισε ότι ξεκίνησαν να καταβάλλονται οριζόντιες αυξήσεις στους συνταξιούχους, μετά από 12 χρόνια. Όπως αναφέρει “πήγα λοιπόν στο Α’ ΚΑΠΗ Γαλατσίου, για να συζητήσω με τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Πολύ περισσότερο που ορισμένα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν τις αυξήσεις ως μια περίπου καταστροφή, λόγω του ότι υπάρχουν αρκετοί συνταξιούχοι με τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» οι οποίοι δεν θα δουν πραγματικές αυξήσεις στην τσέπη τους, αλλά μόνο θα «ροκανίσουν» αυτή τη «διαφορά».
Οι συνταξιούχοι λοιπόν ήταν ευχαριστημένοι. Δεν λέω ότι θεωρούν πως αντιμετωπίστηκαν όλα τους τα προβλήματα. Αναγνωρίζουν όμως ότι η σημερινή κυβέρνηση, από το 2019 και μετά, μόνο θετικά μέτρα έχει πάρει για τους ίδιους. Πρώτα με τις διορθώσεις που έκανε ο νόμος Βρούτση σε βασικές αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου (συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, εργαζόμενοι συνταξιούχοι, κατάργηση του πλαφόν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις κ.α.) και με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9%. Τα θυμούνται, διότι ένας μεγάλος αριθμός ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες που μόλις περιέγραψα.
Καταλαβαίνουν επίσης ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά Ελβετία ή Σουηδία στην οικονομία και το ασφαλιστικό της σύστημα. Και γι’ αυτό αναγνωρίζουν πως οι 4 διαφορετικές αυξήσεις που δόθηκαν τώρα και τον περασμένο Δεκέμβριο (οριζόντια αύξηση 7,75%, έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και 4η δόση επανυπολογισμού) τούς ήταν προφανώς ιδιαίτερα χρήσιμες. Επειδή μάλιστα οι αυξήσεις αυτές λειτουργούν συνδυαστικά, 1 στους 2 συνταξιούχους θα διαπιστώσει τώρα ότι στο τέλος του χρόνου θα έχει λάβει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη! Και από τους 910.000 συνταξιούχους που έχουν ακόμα μεγάλη προσωπική διαφορά, το 83% είδαν μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις: 515.480 μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και 259.092 μέσω του ειδικού βοηθήματος 250 ευρώ (αν συνυπολογίσουμε και το Πάσχα του ‘22 είναι 500 ευρώ). Και φυσικά θα δουν και εκείνοι σημαντική απομείωση της προσωπικής τους διαφοράς.
Αναγνωρίζω ότι υπάρχει ένα 17% από το σύνολο όσων έχουν προσωπική διαφορά, το 5,5% δηλαδή στο σύνολο των συνταξιούχων, που δεν θα έχουν κάποιας μορφής αύξηση. Είχαμε άλλωστε μιλήσει ξεκάθαρα γι’ αυτό εδώ και κάποιους μήνες. Θα υπάρξει κάποια λύση για αυτούς; Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι θα ήταν πρόωρο να τοποθετηθούμε, καθώς δεν ξέρουμε ακόμα αν υπάρχει ο λεγόμενος δημοσιονομικός χώρος. Η αλήθεια όμως είναι ότι η πίεση, λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού, είναι σημαντική σε πολλούς συμπολίτες μας. Στο τέλος Φεβρουαρίου λοιπόν, αφού έχουμε υπόψη μας όλα τα αναγκαία δεδομένα, θα μπορέσουμε να τοποθετηθούμε χωρίς όμως να παραγνωρίζουμε παράλληλα τις δυνατότητες της οικονομίας και του προϋπολογισμού.
Απέναντι στους συνταξιούχους όμως, εμείς αισθανόμαστε ότι έχουμε κάνει αρκετά. Όχι μόνο μέσω των πρωτοβουλιών που σημείωσα παραπάνω, αλλά και μέσω: της στήριξης που υπήρξε για τους λογαριασμούς του ρεύματος, του φυσικού αερίου και των καυσίμων. Της κάρτας αγορών για το σούπερ-μάρκετ. Της κατάργησης της φορολογίας γονικών παροχών. Της μείωσης φορολογίας ακίνητης περιουσίας κατά 35%. Της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 35% συνολικά. Και φυσικά με την οριστική λύση που δώσαμε στη ντροπή των εκκρεμών κύριων συντάξεων. 510.000 συντάξεις εκδόθηκαν σε 2 χρόνια, ενώ οι συντάξεις για νέες αιτήσεις εκδίδονται σε 60 ημέρες, πιο γρήγορα δηλαδή από ό,τι στη Γερμανία και τη Γαλλία. Δεν είναι λίγα σε μια τετραετία. Ιδιαίτερα όταν η Ελλάδα βγαίνει από μια δεκαετή κρίση και παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει δύο εισαγόμενες κρίσεις, τον κορωνοϊό και την ενεργειακή κρίση. Απέναντί μας έχουμε τον κύριο Τσίπρα, ο οποίος επαναλαμβάνοντας τον εαυτό του της Θεσσαλονίκης του 2014, τάζει στους συνταξιούχους αυτά που τους είχε τάξει και τότε. Με τη διαφορά ότι έκανε τα ακριβώς αντίθετα. Ο κύριος Τσίπρας τιμά τα ήθη και τα έθιμα του ΣΥΡΙΖΑ! Εμείς αντίθετα ξέρουμε ότι μόνο με υπευθυνότητα και σοβαρότητα μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς τα μεγάλα κοινωνικά θέματα. Έτσι κάναμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έτσι θα επιδιώξουμε να κάνουμε και στη νέα τετραετία, με μια νέα ισχυρή εντολή των Ελλήνων πολιτών.”
Αντίδραση της Αντιπολίτευσης
Στο μεταξύ με δήλωσή της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β1’ Βόρειας Αθήνας σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη τόνισε: “Προφανώς θορυβημένος από τον θετικό αντίκτυπο που έχουν στους συνταξιούχους οι σαφείς δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, την απόδοση των αναδρομικών τους και την αποκατάσταση της αδικίας της προσωπικής διαφοράς, ο κ.Χατζηδάκης έσπευσε σήμερα να δηλώσει ότι εξετάζει τις αδικίες και το θέμα της προσωπικής διαφοράς!
Μάταια καλλιεργεί προεκλογικές προσδοκίες. Οι συνταξιούχοι που έχουν υποστεί τρεισήμισι χρόνια εμπαιγμού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και δραματική μείωση της αγοραστικής τους δύναμης θα δώσουν την απάντησή τους στις εκλογές!”
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου