Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Η έλλειψη επικονιαστών υπεύθυνη για 500.000 πρόωρους θανάτους ετησίως

Η παγκόσμια απώλεια επικονιαστών προκαλεί ήδη περίπου 500.000 πρόωρους θανάτους ετησίως, μειώνοντας την προσφορά υγιεινών τροφίμων, σύμφωνα με μια μελέτη.
Τα τρία τέταρτα των καλλιεργειών απαιτούν επικονίαση, αλλά οι πληθυσμοί πολλών εντόμων βρίσκονται σε απότομη μείωση. Η ανεπαρκής επικονίαση που προκύπτει έχει προκαλέσει απώλεια 3%-5% στην παραγωγή φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών, διαπίστωσε η έρευνα. Η χαμηλότερη κατανάλωση αυτών των τροφίμων σημαίνει ότι περίπου το 1% όλων των θανάτων μπορεί τώρα να αποδοθεί σε απώλεια επικονιαστών, σύμφωνα με επιστήμονες.
Οι ερευνητές εξέτασαν τους θανάτους από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και ορισμένους καρκίνους, οι οποίοι μπορούν να μειωθούν με πιο υγιεινά διατροφικά προγράμματα.
Η μελέτη είναι η πρώτη που ποσοτικοποιεί τον αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία λόγω των ανεπαρκών άγριων επικονιαστών.
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από εκατοντάδες αγροκτήματα σε όλο τον κόσμο, πληροφορίες για τις αποδόσεις και τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη διατροφή και ένα μοντέλο υπολογιστή που παρακολουθεί το παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων.
«Ένα κρίσιμο κομμάτι που λείπει στη συζήτηση για τη βιοποικιλότητα ήταν η έλλειψη άμεσων συνδέσεων με την ανθρώπινη υγεία», δήλωσε ο Δρ Samuel Myers από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και συγγραφέας της μελέτης. «Αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι η απώλεια επικονιαστών επηρεάζει ήδη την υγεία σε κλίμακα με άλλους παγκόσμιους παράγοντες κινδύνου για την υγεία, όπως ο καρκίνος του προστάτη ή οι διαταραχές χρήσης ουσιών».
«Αλλά υπάρχει μια λύση εκεί έξω σε πρακτικές φιλικές προς τους επικονιαστές», είπε ο δρ. Myers. Αυτά περιλαμβάνουν την αύξηση της αφθονίας των λουλουδιών σε αγροκτήματα, τον περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων, ιδιαίτερα των νεονικοτινοειδών, και τη διατήρηση ή την αποκατάσταση των κοντινών φυσικών οικοτόπων. Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι «παραμένουν τεράστιες προκλήσεις» για την αποκατάσταση των πληθυσμών επικονιαστών παγκοσμίως.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, αξιολόγησε δεκάδες καλλιέργειες που εξαρτώνται από επικονιαστές χρησιμοποιώντας δεδομένα από την παγκόσμια μελέτη αγροκτημάτων. Διαπίστωσε ότι η ανεπαρκής επικονίαση ευθύνεται για περίπου το ένα τέταρτο της διαφοράς μεταξύ υψηλών και χαμηλών αποδόσεων.
Τα δεδομένα απ' τα αγροκτήματα χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό της πτώσης της απόδοσης λόγω πολύ λίγων επικονιαστών. «Υπολογίσαμε ότι ο κόσμος χάνει επί του παρόντος το 4,7% της συνολικής παραγωγής φρούτων, το 3,2% των λαχανικών και το 4,7% των ξηρών καρπών», δήλωσαν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος ήταν σε χώρες μεσαίου εισοδήματος, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Ινδονησία, όπου οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά και οι καρκίνοι ήταν ήδη διαδεδομένα λόγω κακής διατροφής, καπνίσματος και χαμηλών επιπέδων άσκησης. Στις πλούσιες χώρες, περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν ακόμα να αντέξουν οικονομικά να τρώνε υγιεινά, ακόμη και αν η τιμή των τροφίμων αυξανόταν λόγω της χαμηλότερης παραγωγής, αν και οι φτωχότεροι άνθρωποι σε αυτές τις χώρες θα εξακολουθούσαν να υποφέρουν.

Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια: