Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

«Λευκός καπνός» για το σχέδιο επιδότησης των ευάλωτων δανειοληπτών

Με θετικά αποτελέσματα φαίνεται να ολοκληρώθηκε η δίωρη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών, σήμερα το μεσημέρι, και δρομολογείται άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος στήριξης των ευάλωτων συνεπών δανειοληπτών που έχουν δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου συνδεδεμένο με την πρώτη κατοικία.
Το πρόγραμμα θα επιδοτήσει για 12 μήνες το 50% της αύξησης με την οποία έχουν επιβαρυνθεί οι μηνιαίες δόσεις των δανείων λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Το κόστος του προγράμματος θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου και ισόποσα από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, ενώ θα αφορά περί τους 30.000 δανειολήπτες με δάνεια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα, που πήρε το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), θα υλοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και με ευθύνη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Τις λεπτομέρειες και τους όρους στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών θα δημοσιοποιήσουν μέχρι την Παρασκευή οι τράπεζες και στόχος είναι η επιδότηση να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα, δηλαδή τις προμήθειες και τα επιτόκια καταθέσεων, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος και οι παρεμβάσεις των τραπεζών θα φανούν σε βάθος τεσσάρων μηνών. 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: