Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Δραματική έκκληση ΠΟΥ για αντιμετώπιση της «καταστροφικής» Long Covid

Η νόσος Long Covid «καταστρέφει» τις ζωές και τον βιοπορισμό δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων και προκαλεί ολέθριες επιπτώσεις στα συστήματα υγείας, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Τέντεος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, καθώς ζήτησε από όλες τις χώρες να αναλάβουν «άμεσα» δράση για την αντιμετώπιση της «πολύ σοβαρής» υγειονομικής κρίσης.
«Είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος είναι σε τόσο ευνοϊκή θέση για να τερματίσει την πανδημία του κορονοϊού, αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο ότι πολλοί από αυτούς που μολύνθηκαν από τον ιό, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019, εξακολουθούν να βιώνουν παρατεταμένη ταλαιπωρία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ στον Guardian.
H Covid-19 έχει οδηγήσει στο θάνατο σχεδόν 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερα από 600 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το 10% με 20% των νοσήσαντων έχουν μείνει με μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμπτώματα κορονοϊού όπως κόπωση, δύσπνοια και γνωστική δυσλειτουργία.
Ελλείψει χειροπιαστών στοιχείων σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της, η Long Covid διαταράσσει σημαντικά τις ζωές των ανθρώπων και πολλοί αντιμετωπίζουν «συχνά μακροχρόνια» και «απογοητευτική» αναμονή για περίθαλψη ή υγειονομική καθοδήγηση, σημείωσε ο Δρ. Τέντρος. Η νόσος φαίνεται να προκαλεί ταυτόχρονα αρνητικό αντίκτυπο στα συστήματα υγείας και τις εθνικές οικονομίες που εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τα κύματα της πανδημίας.
«Ενώ η πανδημία έχει αλλάξει δραματικά λόγω της εισαγωγής πολλών εργαλείων αντιμετώπισης και υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, ο αντίκτυπος της Long Covid για όλες τις χώρες είναι πολύ σοβαρός και χρειάζεται άμεση και διαρκής δράση αντίστοιχη της κλίμακας της νόσου», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Οι χώρες πρέπει τώρα να «εντείνουν σοβαρά» τόσο τις έρευνες για την καλύτερη καταπολέμηση του ιού όσο και την πρόσβαση στην περίθαλψη για τους νοσούντες, εάν θέλουν να «ελαχιστοποιήσουν τα δεινά» και να προστατεύσουν τα συστήματα υγείας και το υγειονομικό προσωπικό τους.
«Στις αρχές της πανδημίας, ήταν σημαντικό για τα καταπονημένα συστήματα υγείας να επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειές τους στη διάσωση ασθενών με Covid-19 που παρουσίαζαν οξεία λοίμωξη», εξήγησε ο ιδιος. «Ωστόσο, είναι κρίσιμο για τις κυβερνήσεις να επενδύσουν μακροπρόθεσμα στο σύστημα υγείας και στους εργαζόμενούς του», συμπλήρωσε.
«Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει: την παροχή άμεσης πρόσβασης σε αντιιικά φάρμακα στους ασθενείς υψηλού κινδύνου, την επένδυση στην έρευνα και την ανταλλαγή νέων εργαλείων και γνώσεων για την πρόληψη, τον αποτελεσματικότερο εντοπισμό και περίθαλψη ασθενών. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει επίσης υποστήριξη της σωματικής και ψυχικής υγείας των ασθενών, καθώς και παροχή οικονομικής υποστήριξης σε όσους δεν μπορούν να εργαστούν», εξαιτίας των συμπτωμάτων της Long Covid επεσήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Από τότε που ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης το 2020, τα εμβόλια και οι διάφορες θεραπείες για τον ιό συνέβαλαν στη μείωση του αριθμού των θανάτων και των νοσηλειών την επόμενη διετία. Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι Covid-19 για τον Σεπτέμβριο ήταν οι χαμηλότεροι που έχουν καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2020, οπότε κηρύχθηκε η πανδημία.
Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Long Covid εμποδίζει τεράστιους αριθμούς ανθρώπων να «ζήσουν τη ζωή τους», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. Και αυτό με τη σειρά του δημιουργεί ένα νέο πρόβλημα για τις χώρες που ακόμη ανακάμπτουν από το πέρασμα της πανδημίας, καθώς και σε εκείνες που εξακολουθούν να καταπολεμούν τα υψηλά επίπεδα μολύνσεων.
Μία ενδελεχής έρευνα του ΠΟΥ, που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα, δείχνει ότι έως και 17 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στην Ευρώπη μπορεί να έχουν εμφανίσει συμπτώματα Long Covid κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν Long Covid και ο κίνδυνος αυξάνεται δραματικά για τις σοβαρές περιπτώσεις νόσησης που χρήζουν νοσηλείας. Μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες είναι πιθανό να εμφανίσουν Long Covid, σύμφωνα με την έκθεση.
«Ο κόσμος έχει ήδη χάσει σημαντικό αριθμό εργατικού δυναμικού από ασθένειες, θάνατο, κόπωση, απρογραμμάτιστη συνταξιοδότηση λόγω της πανδημίας, η οποία όχι μόνο επηρεάζει τα συστήματα υγείας, αλλά αποτελεί πλήγμα για την γενικότερη οικονομία», υπογράμμισε ο Δρ. Τέντρος.
Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν «πέντε βασικά στοιχεία» που είναι απαραίτητα για να πετύχουν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της Long Covid. Οι χώρες πρέπει να ακούν τους ασθενείς, να χρησιμοποιούν τις «βασικές γνώσεις» τους για να διαμορφώνουν μακροχρόνιες πολιτικές για τον κορονοϊό και να συλλέγουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο δεδομένα για να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση. Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών πρέπει να βελτιωθεί για να «κλείσει γρήγορα το χάσμα τεχνογνωσίας» παγκοσμίως.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα «ισότιμη πρόσβαση» για όλους ανεξαιρέτως σε τεστ, θεραπείες και εμβόλια για την αποφυγή λοιμώξεων κατ' αρχήν, η οποία θα οδηγήσει και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης Long Covid. Ακόμη, αναγκαία κρίνεται η «διαρκής επένδυση» στη μακρά επιστημονική έρευνα για τον κορονοϊό, καθώς και άμεση «πολυεπιστημονική φροντίδα» για τους με μακροχρόνια συμπτώματα της νόσου.
Η καθυστερημένη κλινική φροντίδα ασθενών με Long Covid δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα ζωής τους αλλά και το χρονικό διάστημα που έχουν συμπτώματα», επεσήμανε τέλος ο Δρ. Τέντρος.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: