Με την αθώωση των κατηγορουμένων που ενεπλάκησαν στη σύμβαση 8002 που υπογράφηκε το 1997 μεταξύ του ΟΤΕ και της Siemens για την ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού, κλείνει από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων το τεράστιο σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής πολυεθνικής για δωροδοκίες για να εξασφαλίζει αναθέσεις έργων.
Μετά από πολύμηνη διαδικασία, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση του επί της ενοχής για τους 22 κατηγορούμενους, καταδικασμένοι σε πρώτο βαθμό σε πολυετείς καθείρξεις, που δικάστηκαν ως υπαίτιοι για τη διακίνηση παράνομων χρημάτων από τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας, προκειμένου η Siemens να προτιμηθεί στο έργο του ΟΤΕ, αλλά και για την πρόκληση ζημιάς στο ελληνικό Δημόσιο.
Σήμερα, 16 χρόνια μετά την εισαγωγή του «σκανδάλου Siemens» στην ελληνική δικαιοσύνη, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι οι 20 από τους 22 συνολικά κατηγορούμενους, κρίνονται αθώοι, είτε κατά πλειοψηφία είτε ομόφωνα, για την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, ενώ για τους περισσότερους κρίθηκε ότι έπρεπε να παυθεί οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που έχουν τελεστεί έως το 2002 καθώς έχει παρέλθει 20ετία και έχουν παραγραφεί τα αδικήματα.
Το δικαστήριο δεν εξέτασε την ποινική μεταχείριση του επί σειρά ετών φυγόδικου πρώην στελέχους της ελληνικής Siemens, Χρήστου Καραβέλα, ο οποίος σε πρώτο βαθμό έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών. Η ποινή του κατηγορούμενου παραμένει καθώς δεν ασκήθηκε έφεση για την καταδίκη του. Το δικαστήριο επίσης δεν εκφώνησε απόφαση για άλλον έναν κατηγορούμενο καθώς έχει αποβιώσει.
Σύμφωνα με την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για τον θεωρούμενο ως εκ των βασικών κατηγορουμένων σε διακίνηση παράνομων χρημάτων Μιχαήλ Χριστοφοράκο, απών αλλά εκπροσωπούμενος στη δίκη, παύει οριστικά την ποινική δίωξη για πράξεις που του καταλογίζονται με χρόνο τέλεσης έως το 2002 λόγω παραγραφής. Για άλλες πράξεις που αφορούν το επόμενο διάστημα κρίθηκε αθώος με πλειοψηφία 4 προς 1, με το μέλος που μειοψήφισε να θεωρεί ότι πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου από την γερμανική δικαιοσύνη. Πρωτόδικα ο Μιχαήλ Χριστοφοράκος είχε καταδικαστεί σε 15ετή κάθειρξη.
Αντίστοιχα παύει οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές κρίνονται αθώοι, σύμφωνα με την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, τα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens, μητρικής και ελληνικής, Πρόδρομο Μαυρίδη και Αλέξανδρο Αθανασιάδη, καταδικασμένοι σε 15ετή κάθειρξη ο πρώτος και 10 ετών ο δεύτερος στο πρωτόδικο δικαστήριο. Για τον Πρόδρομο Μαυρίδη η απόφαση για αθώωση πάρθηκε κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου). Για τον κ. Αθανασιάδη η απόφαση για αθώωση όσον αφορά τις μη παραγεγραμμένες πράξεις είναι ομόφωνη.
Επίσης, παύει η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής και κρίνονται αθώοι οι Έντουαρντ Πίρερ, πρωτόδικα κάθειρξη 13 ετών, Τόμας Γκάνσουιντ (10 έτη) και οι Μίκαελ Κουτσενρόιτερ , Ράιχαρντ Σίκατσεκ , Βόλφανγκ Ρούντολφ, Χανς Γιάγκερμαν και Φρανς Ρίχτερ.
Για τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ οι δικαστές έκριναν ότι παύει η δίωξη λόγω παραγραφής και κηρύσσονται αθώοι για άλλες πράξεις οι Γιώργος Σκαρπέλης (15 έτη πρωτόδικα), Νικόλαος Νίντος (10 έτη), Γιώργος Αργυρόπουλος (14 έτη), Δημήτριος Κουβάτσος (14 έτη), Παναγιώτης Νικάκης (13 έτη).
Αντίστοιχη είναι απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά τους επιχειρηματίες Γιώργο Καλδή και Απόστολο Λέτσα που ενεπλάκησαν ως παρένθετα πρόσωπα σε διακίνηση χρημάτων, σύμφωνα με τη δικογραφία.
Για τα δύο άλλοτε τραπεζικά στελέχη που ενεπλάκησαν σε μεταφορές χρημάτων, Φάνη Λυγινό (πρωτόδικα 12 έτη) και Ζαν Κλόντ Όσβλαντ (14 έτη) η απόφαση των δικαστών είναι ανάλογη με των υπολοίπων κατηγορουμένων: παύση δίωξης για πράξεις έως το 2002 και αθώωση για τις λοιπές πράξεις.
Τέλος, για τη σύζυγο του Χρήστου Καραβέλα (πρωτόδικα 13 έτη), η απόφαση των δικαστών ήταν επίσης αθωωτική.
Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ…
Όλοι αθώοι λοιπόν! Για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη νεότερη ιστορία του τόπου! Για την σημερινή απόφαση του δικαστηρίου όμως είχαν διαμορφώσει το έδαφος όλες οι κυβερνήσεις που κλήθηκαν να διαχειριστούν την υπόθεση!
Ήταν Αύγουστος του 2012. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου (με υπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη) υπογράφει τον κατάπτυστο εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens, ακυρώνοντας τη δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου, όπως είχε αποφανθεί η εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, να διεκδικήσει από τη Γερμανική πολυεθνική αποζημίωση ύψους 2 δις ευρώ, για τη ζημιά που είχε υποστεί από τη σύναψη σκανδαλωδών συμβάσεων.
H προκλητική συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens AG και Siemens Α.Ε, επικυρώθηκε με το άρθρο 324 του νόμου 4072/2012 (ΦΕΚ Α΄ 86). Ακολούθησε στις 27.8.2012 η απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα (σήμερα κεντρικού τραπεζίτη), με την οποία το ελληνικό δημόσιο παραιτήθηκε από αξιώσεις 2 δισ. Ευρώ από το Γερμανικό όμιλο.
Η κατάπτυστη συμφωνία όχι μόνο αφαιρούσε το δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου να διεκδικήσει τα 2 δισ ευρώ αλλά δεν προέβλεπε καταβολή σε μετρητά ούτε ενός ευρώ στα κρατικά ταμεία!!! Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ υπέγραψε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό που προέβλεπε:
— Συμψηφισμό 80 εκατ. ευρώ από ισόποσες απαιτήσεις της Ζήμενς από δημόσιους φορείς, από τα οποία σύμφωνα με έγγραφο του μετέπειτα υπουργού οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη έχουν συμψηφισθεί περίπου 73 εκατ. ευρώ.
— Χορήγηση από τη γερμανική εταιρεία 90 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας από της ισχύος της συμφωνίας για την υποστήριξη φορέων που «υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον». Χρήματα τα οποία δεν δόθηκαν ποτέ…
— Επένδυση 100 εκατ. ευρώ από τη Ζήμενς για συνέχιση της παρουσίας της στην Ελλάδα, η οποία έγινε όμως μέσω διαδικασίας ανακεφαλοποίησης! Δηλαδή με αέρα «κοπανιστό»…
— Την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής από την Γερμανική εταιρεία στην Ελλάδα, αξίας 60 εκατ. ευρώ, το οποίο θα οδηγούσε σε απασχόληση άνω των 700 ατόμων. Το εργοστάσιο φυσικά δεν κατασκευάστηκε ποτέ. Η Siemens, αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια προχώρησε στην Ελλάδα σε απολύσεις προσωπικού και στο τέλος πήρε και το εργοστάσιο της Pitsos και το πήγε την Τουρκία!
Η υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, είναι ένα από τα μεγαλύτερο σκάνδαλα στην νεότερη ιστορία της χώρας. Για περίπου 20 χρόνια η Γερμανική πολυεθνική, μετατράπηκε σε αποκλειστικό τεχνολογικό προμηθευτή του συνόλου του ελληνικού δημοσίου κλείνοντας συμβάσεις πολλών δις ευρώ, δωροδοκώντας αποδεδειγμένα και ομολογημένα πολιτικά και υπηρεσιακά πρόσωπα! Μέχρι το 2006 που έσκασε το σκάνδαλο, είχε στηθεί ένας τρελός χορός εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με τις μίζες που κατέληξαν σε ελληνικά τσέπες να ξεπερνούν σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη τα 100 εκατ. μάρκα.
Όπως αναφέρεται στο πόρισμα του 2012 της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, σελ.75: Τα στελέχη της Siemens «διέπρατταν συστηματικά δωροδοκίες κρατικών υπαλλήλων (υπηρεσιακών και πολιτικών στελεχών) σε όλο το πεδίο των δραστηριοτήτων της. Δηλαδή στο σύνολο σχεδόν των υποδομών του Ελληνικού Κράτους (Υπουργεία Συγκοινωνιών, Άμυνας, Πολιτισμού, Υγείας, Δημοσίας Τάξης, καθώς και ΔΕΚΟ, όπως ΟΤΕ και ΟΣΕ κλπ)»!
Ωστόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και οι συγκυβερνήσεις τους, από τη πρώτη μέρα της αποκάλυψης της υπόθεσης, επιχείρησαν να μετατρέψουν το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στη μεγαλύτερη επιχείρηση συγκάλυψής του, η οποία «έκλεισε» και οριστικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό…
Αυτά τα έπραξαν οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήρθε με τη σημαία της καταπολέμησης της διαφθοράς υποσχόμενη μάλιστα ότι θα ανοίξει και πάλι την υπόθεση με τις μίζες της Siemens…
To 2015, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αποφάσισε να ανασύρει και να επανεξετάσει την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής εταιρείας.
Στις 26 Μαϊου 2015 η Επιτροπή καλεί σε ακρόαση τον Σήφη Βαλυράκη, πρώην υπουργό και Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής του 2012 για το σκάνδαλο της Siemens. Με την ιδιότητα του προέδρου της προηγούμενης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε το μεγάλο σκάνδαλο της Siemens και έχοντας επιμεληθεί ένα πόρισμα 596 σελίδων, ο Σ. Βαλυράκης, σημειώνει: «Στο εσωτερικό της Siemens, αποδείχθηκε ότι είχε διαμορφωθεί ιδιαίτερη οργανωτική δομή από ανώτατα στελέχη, τα οποία ενεργούσαν από κοινού ως εγκληματική οργάνωση (…). Η Siemens υπερτιμολογούσε τις συμβάσεις της, αυξάνοντας το “κόστος” της κάθε σύμβασης, κατά 10%. Παρήγαγε έτσι και διέθετε «μαύρο χρήμα» για δωροδοκίες, με 8% για τα υπηρεσιακά πρόσωπα και 2% για τα πολιτικά πρόσωπα (Υπουργούς – Πολιτικά Κόμματα)»!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ εκείνο το διάστημα υποσχόταν ότι θα ανοίξει το θέμα του σκανδάλου και θα χαρακτηρίσει «άκυρο» τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οι υποσχέσεις ωστόσο… «χάθηκαν». Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έγινε τελικά δεκτός και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ που «έθαψε» σεμνά και ταπεινά τη σημαία της κάθαρσης στα πλαίσια εκείνης της “έντιμης συμφωνίας” με το Βερολίνο που έφερε στη χώρα το τρίτο μνημόνιο.
Σε όλους που όλα αυτά τα χρόνια έβαλαν ταφόπλακα στο σκάνδαλο υπενθυμίζουμε:
Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που έκλεινε δουλειές και έκανε παραγγελίες στη Ζήμενς (όπως το C4i) και η ΝΔ ήταν αυτή που τις ολοκλήρωνε και τις παραλάμβανε.
Δεύτερον, είναι δηλωμένο, δεδομένο και αποδεδειγμένο ότι η Ζήμενς έσπρωχνε το 2% του τζίρου της για να λαδώνει κόμματα και κέντρα εξουσίας για να κάνει τις δουλειές της στην Ελλάδα.
Τρίτον, το ίδιο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους παραδέχτηκε (…εκ παραδρομής) ότι αξιωματούχοι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ «λαδώνονταν» από τη Ζήμενς.
Τέταρτον, το δεξί χέρι του τότε πρωθυπουργού, ο επονομαζόμενος και «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, ο Θ.Τσουκάτος, έχει ομολογήσει ότι υπήρξε αποδέκτης διόλου ευκαταφρόνητου χρηματικού ποσού από τη Ζήμενς.
Πέμπτον, αξιωματούχοι της τότε κυβέρνησης της ΝΔ, παράγοντες – ανώτατοι, πλέον – του κόμματος της Ρηγίλλης έχει αποδειχτεί ότι αφ’ ενός είχαν «ιδιαίτερη μεταχείριση» στις δοσοληψίες τους με τη Ζήμενς και αφ’ ετέρου ελέγχονται διά πράξεων και παραλείψεών τους για το γεγονός ότι κατηγορούμενοι για την υπόθεση «έκαναν φτερά» από τη χώρα.
Έκτον, και την περίοδο της «πρώτης φοράς Αριστερά», η Ζήμενς ήταν πανταχού παρούσα.
Πηγή: imerodromos.gr
Σήμερα, 16 χρόνια μετά την εισαγωγή του «σκανδάλου Siemens» στην ελληνική δικαιοσύνη, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι οι 20 από τους 22 συνολικά κατηγορούμενους, κρίνονται αθώοι, είτε κατά πλειοψηφία είτε ομόφωνα, για την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, ενώ για τους περισσότερους κρίθηκε ότι έπρεπε να παυθεί οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που έχουν τελεστεί έως το 2002 καθώς έχει παρέλθει 20ετία και έχουν παραγραφεί τα αδικήματα.
Το δικαστήριο δεν εξέτασε την ποινική μεταχείριση του επί σειρά ετών φυγόδικου πρώην στελέχους της ελληνικής Siemens, Χρήστου Καραβέλα, ο οποίος σε πρώτο βαθμό έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών. Η ποινή του κατηγορούμενου παραμένει καθώς δεν ασκήθηκε έφεση για την καταδίκη του. Το δικαστήριο επίσης δεν εκφώνησε απόφαση για άλλον έναν κατηγορούμενο καθώς έχει αποβιώσει.
Σύμφωνα με την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για τον θεωρούμενο ως εκ των βασικών κατηγορουμένων σε διακίνηση παράνομων χρημάτων Μιχαήλ Χριστοφοράκο, απών αλλά εκπροσωπούμενος στη δίκη, παύει οριστικά την ποινική δίωξη για πράξεις που του καταλογίζονται με χρόνο τέλεσης έως το 2002 λόγω παραγραφής. Για άλλες πράξεις που αφορούν το επόμενο διάστημα κρίθηκε αθώος με πλειοψηφία 4 προς 1, με το μέλος που μειοψήφισε να θεωρεί ότι πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου από την γερμανική δικαιοσύνη. Πρωτόδικα ο Μιχαήλ Χριστοφοράκος είχε καταδικαστεί σε 15ετή κάθειρξη.
Αντίστοιχα παύει οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές κρίνονται αθώοι, σύμφωνα με την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, τα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens, μητρικής και ελληνικής, Πρόδρομο Μαυρίδη και Αλέξανδρο Αθανασιάδη, καταδικασμένοι σε 15ετή κάθειρξη ο πρώτος και 10 ετών ο δεύτερος στο πρωτόδικο δικαστήριο. Για τον Πρόδρομο Μαυρίδη η απόφαση για αθώωση πάρθηκε κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου). Για τον κ. Αθανασιάδη η απόφαση για αθώωση όσον αφορά τις μη παραγεγραμμένες πράξεις είναι ομόφωνη.
Επίσης, παύει η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής και κρίνονται αθώοι οι Έντουαρντ Πίρερ, πρωτόδικα κάθειρξη 13 ετών, Τόμας Γκάνσουιντ (10 έτη) και οι Μίκαελ Κουτσενρόιτερ , Ράιχαρντ Σίκατσεκ , Βόλφανγκ Ρούντολφ, Χανς Γιάγκερμαν και Φρανς Ρίχτερ.
Για τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ οι δικαστές έκριναν ότι παύει η δίωξη λόγω παραγραφής και κηρύσσονται αθώοι για άλλες πράξεις οι Γιώργος Σκαρπέλης (15 έτη πρωτόδικα), Νικόλαος Νίντος (10 έτη), Γιώργος Αργυρόπουλος (14 έτη), Δημήτριος Κουβάτσος (14 έτη), Παναγιώτης Νικάκης (13 έτη).
Αντίστοιχη είναι απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά τους επιχειρηματίες Γιώργο Καλδή και Απόστολο Λέτσα που ενεπλάκησαν ως παρένθετα πρόσωπα σε διακίνηση χρημάτων, σύμφωνα με τη δικογραφία.
Για τα δύο άλλοτε τραπεζικά στελέχη που ενεπλάκησαν σε μεταφορές χρημάτων, Φάνη Λυγινό (πρωτόδικα 12 έτη) και Ζαν Κλόντ Όσβλαντ (14 έτη) η απόφαση των δικαστών είναι ανάλογη με των υπολοίπων κατηγορουμένων: παύση δίωξης για πράξεις έως το 2002 και αθώωση για τις λοιπές πράξεις.
Τέλος, για τη σύζυγο του Χρήστου Καραβέλα (πρωτόδικα 13 έτη), η απόφαση των δικαστών ήταν επίσης αθωωτική.
Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ…
Όλοι αθώοι λοιπόν! Για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη νεότερη ιστορία του τόπου! Για την σημερινή απόφαση του δικαστηρίου όμως είχαν διαμορφώσει το έδαφος όλες οι κυβερνήσεις που κλήθηκαν να διαχειριστούν την υπόθεση!
Ήταν Αύγουστος του 2012. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου (με υπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη) υπογράφει τον κατάπτυστο εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens, ακυρώνοντας τη δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου, όπως είχε αποφανθεί η εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, να διεκδικήσει από τη Γερμανική πολυεθνική αποζημίωση ύψους 2 δις ευρώ, για τη ζημιά που είχε υποστεί από τη σύναψη σκανδαλωδών συμβάσεων.
H προκλητική συμφωνία συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens AG και Siemens Α.Ε, επικυρώθηκε με το άρθρο 324 του νόμου 4072/2012 (ΦΕΚ Α΄ 86). Ακολούθησε στις 27.8.2012 η απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα (σήμερα κεντρικού τραπεζίτη), με την οποία το ελληνικό δημόσιο παραιτήθηκε από αξιώσεις 2 δισ. Ευρώ από το Γερμανικό όμιλο.
Η κατάπτυστη συμφωνία όχι μόνο αφαιρούσε το δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου να διεκδικήσει τα 2 δισ ευρώ αλλά δεν προέβλεπε καταβολή σε μετρητά ούτε ενός ευρώ στα κρατικά ταμεία!!! Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ υπέγραψε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό που προέβλεπε:
— Συμψηφισμό 80 εκατ. ευρώ από ισόποσες απαιτήσεις της Ζήμενς από δημόσιους φορείς, από τα οποία σύμφωνα με έγγραφο του μετέπειτα υπουργού οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη έχουν συμψηφισθεί περίπου 73 εκατ. ευρώ.
— Χορήγηση από τη γερμανική εταιρεία 90 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας από της ισχύος της συμφωνίας για την υποστήριξη φορέων που «υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον». Χρήματα τα οποία δεν δόθηκαν ποτέ…
— Επένδυση 100 εκατ. ευρώ από τη Ζήμενς για συνέχιση της παρουσίας της στην Ελλάδα, η οποία έγινε όμως μέσω διαδικασίας ανακεφαλοποίησης! Δηλαδή με αέρα «κοπανιστό»…
— Την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής από την Γερμανική εταιρεία στην Ελλάδα, αξίας 60 εκατ. ευρώ, το οποίο θα οδηγούσε σε απασχόληση άνω των 700 ατόμων. Το εργοστάσιο φυσικά δεν κατασκευάστηκε ποτέ. Η Siemens, αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια προχώρησε στην Ελλάδα σε απολύσεις προσωπικού και στο τέλος πήρε και το εργοστάσιο της Pitsos και το πήγε την Τουρκία!
Η υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, είναι ένα από τα μεγαλύτερο σκάνδαλα στην νεότερη ιστορία της χώρας. Για περίπου 20 χρόνια η Γερμανική πολυεθνική, μετατράπηκε σε αποκλειστικό τεχνολογικό προμηθευτή του συνόλου του ελληνικού δημοσίου κλείνοντας συμβάσεις πολλών δις ευρώ, δωροδοκώντας αποδεδειγμένα και ομολογημένα πολιτικά και υπηρεσιακά πρόσωπα! Μέχρι το 2006 που έσκασε το σκάνδαλο, είχε στηθεί ένας τρελός χορός εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με τις μίζες που κατέληξαν σε ελληνικά τσέπες να ξεπερνούν σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη τα 100 εκατ. μάρκα.
Όπως αναφέρεται στο πόρισμα του 2012 της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, σελ.75: Τα στελέχη της Siemens «διέπρατταν συστηματικά δωροδοκίες κρατικών υπαλλήλων (υπηρεσιακών και πολιτικών στελεχών) σε όλο το πεδίο των δραστηριοτήτων της. Δηλαδή στο σύνολο σχεδόν των υποδομών του Ελληνικού Κράτους (Υπουργεία Συγκοινωνιών, Άμυνας, Πολιτισμού, Υγείας, Δημοσίας Τάξης, καθώς και ΔΕΚΟ, όπως ΟΤΕ και ΟΣΕ κλπ)»!
Ωστόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και οι συγκυβερνήσεις τους, από τη πρώτη μέρα της αποκάλυψης της υπόθεσης, επιχείρησαν να μετατρέψουν το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στη μεγαλύτερη επιχείρηση συγκάλυψής του, η οποία «έκλεισε» και οριστικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό…
Αυτά τα έπραξαν οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήρθε με τη σημαία της καταπολέμησης της διαφθοράς υποσχόμενη μάλιστα ότι θα ανοίξει και πάλι την υπόθεση με τις μίζες της Siemens…
To 2015, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αποφάσισε να ανασύρει και να επανεξετάσει την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής εταιρείας.
Στις 26 Μαϊου 2015 η Επιτροπή καλεί σε ακρόαση τον Σήφη Βαλυράκη, πρώην υπουργό και Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής του 2012 για το σκάνδαλο της Siemens. Με την ιδιότητα του προέδρου της προηγούμενης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε το μεγάλο σκάνδαλο της Siemens και έχοντας επιμεληθεί ένα πόρισμα 596 σελίδων, ο Σ. Βαλυράκης, σημειώνει: «Στο εσωτερικό της Siemens, αποδείχθηκε ότι είχε διαμορφωθεί ιδιαίτερη οργανωτική δομή από ανώτατα στελέχη, τα οποία ενεργούσαν από κοινού ως εγκληματική οργάνωση (…). Η Siemens υπερτιμολογούσε τις συμβάσεις της, αυξάνοντας το “κόστος” της κάθε σύμβασης, κατά 10%. Παρήγαγε έτσι και διέθετε «μαύρο χρήμα» για δωροδοκίες, με 8% για τα υπηρεσιακά πρόσωπα και 2% για τα πολιτικά πρόσωπα (Υπουργούς – Πολιτικά Κόμματα)»!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ εκείνο το διάστημα υποσχόταν ότι θα ανοίξει το θέμα του σκανδάλου και θα χαρακτηρίσει «άκυρο» τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οι υποσχέσεις ωστόσο… «χάθηκαν». Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έγινε τελικά δεκτός και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ που «έθαψε» σεμνά και ταπεινά τη σημαία της κάθαρσης στα πλαίσια εκείνης της “έντιμης συμφωνίας” με το Βερολίνο που έφερε στη χώρα το τρίτο μνημόνιο.
Σε όλους που όλα αυτά τα χρόνια έβαλαν ταφόπλακα στο σκάνδαλο υπενθυμίζουμε:
Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που έκλεινε δουλειές και έκανε παραγγελίες στη Ζήμενς (όπως το C4i) και η ΝΔ ήταν αυτή που τις ολοκλήρωνε και τις παραλάμβανε.
Δεύτερον, είναι δηλωμένο, δεδομένο και αποδεδειγμένο ότι η Ζήμενς έσπρωχνε το 2% του τζίρου της για να λαδώνει κόμματα και κέντρα εξουσίας για να κάνει τις δουλειές της στην Ελλάδα.
Τρίτον, το ίδιο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους παραδέχτηκε (…εκ παραδρομής) ότι αξιωματούχοι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ «λαδώνονταν» από τη Ζήμενς.
Τέταρτον, το δεξί χέρι του τότε πρωθυπουργού, ο επονομαζόμενος και «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, ο Θ.Τσουκάτος, έχει ομολογήσει ότι υπήρξε αποδέκτης διόλου ευκαταφρόνητου χρηματικού ποσού από τη Ζήμενς.
Πέμπτον, αξιωματούχοι της τότε κυβέρνησης της ΝΔ, παράγοντες – ανώτατοι, πλέον – του κόμματος της Ρηγίλλης έχει αποδειχτεί ότι αφ’ ενός είχαν «ιδιαίτερη μεταχείριση» στις δοσοληψίες τους με τη Ζήμενς και αφ’ ετέρου ελέγχονται διά πράξεων και παραλείψεών τους για το γεγονός ότι κατηγορούμενοι για την υπόθεση «έκαναν φτερά» από τη χώρα.
Έκτον, και την περίοδο της «πρώτης φοράς Αριστερά», η Ζήμενς ήταν πανταχού παρούσα.
Πηγή: imerodromos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου