Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Τα υπερκέρδη στο «μαγειρείο»

Εξι ολόκληρους μήνες από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπό την κατακραυγή για τους ιλιγγιώδεις λογαριασμούς ρεύματος και υπό την πίεση των προσφυγών κατά της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής, υποσχέθηκε φορολόγηση κατά 90% των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, ήρθε η ώρα της αλήθειας. Αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τη μάθουμε και αυτή τη φορά.
Με πολύμηνη καθυστέρηση δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση που ορίζει τη μεθοδολογία υπολογισμού των υπερκερδών της ΔΕΗ και των ιδιωτών παραγωγών ρεύματος. Αλλά το μπαλάκι πετιέται ξανά στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να βγάλει τον λογαριασμό.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί πάση θυσία να περιορίσει στο ελάχιστο τον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν η ΔΕΗ και οι ιδιώτες παραγωγοί για το διάστημα από το περσινό καλοκαίρι, πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν η τιμή του φυσικού αερίου απογειωνόταν γεμίζοντας τα ταμεία των εταιρειών με -κυριολεκτικά και μεταφορικά- ουρανοκατέβατα κέρδη. Διπλάσια, τριπλάσια, τετραπλάσια.
Οταν ήρθε η ώρα του καταλογισμού, άρχισε το μεγάλο μαγείρεμα. Βγάλτε τις εκπτώσεις, αφαιρέστε τις ζημιές, συμψηφίστε τις παλιές οφειλές. Από τα 2,2 και πλέον δισ. ευρώ που υπολόγιζε η αντιπολίτευση τα υπερκέρδη, η ΡΑΕ περιόρισε σε περίπου 900 εκατ. τον λογαριασμό, η κυβέρνηση προϊδεάζει για τα μισά, ενώ οι ίδιες οι εταιρείες θεωρούν άδικη και «ιδεοληπτική» τη φορολόγησή τους.
Σε όλο τον κόσμο η ενεργειακή κρίση έχει αποκαλύψει το διπλό πρόσωπό της: ενώ στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις φέρνει πρωτοφανή και δυσβάσταχτα κόστη, στις μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις -από τις πετρελαϊκές μέχρι τις εταιρείες παραγωγής ρεύματος και αερίου- έχει φέρει πακτωλούς πρόσθετων εσόδων, τα οποία μάλιστα προβάλλονται προκλητικά σαν το φυσικότερο πράγμα στον κόσμο.
Για παράδειγμα, εκτός από τους ηλεκτροπαραγωγούς, τα δύο διυλιστήρια της χώρας ανακοίνωσαν πρόσφατα αύξηση των κερδών τους στο πρώτο εξάμηνο του έτους 5 έως 7 φορές, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της «Εφ.Συν.» για υπερκέρδη πάνω από 2 δισ. από τα τεράστια περιθώρια διύλισης. Η κυβέρνηση έκανε ότι δεν κατάλαβε.
Σε όλες τις χώρες του κόσμου, ακόμη και οι συντηρητικότερες κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει ή εξετάζουν έκτακτη φορολόγηση των ιλιγγιωδών κερδών σε όλα τα ενεργειακά καρτέλ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίζεται πιο απρόθυμη από όλες, για να μη δυσαρεστήσει τους εντιμότατους φίλους της.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: