Η χώρα συνεχίζει να καταγράφει αρνητικές πρωτιές σε απώλειες. Η μελέτη Λύτρα αποκαλύπτει: 97,7% οι απώλειες εκτός ΜΕΘ, 72,7% σε ΜΕΘ. Αυτό το σύστημα υγείας λειτουργεί με 10.000 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους σε σχέση με το 2019. Υγειονομικό έγκλημα με υπογραφή Μητσοτάκη. pic.twitter.com/29jSu0h3Km
— Νάσος Ηλιόπουλος (@n_iliopoulos) September 27, 2022
«Η χώρα συνεχίζει να καταγράφει αρνητικές πρωτιές σε απώλειες», αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος σε ανάρτησή του στο Twitter, παραθέτοντας πίνακα του «Our world in Data» για τους θανάτους από Covid ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
«Η μελέτη Λύτρα αποκαλύπτει: 97,7% οι απώλειες εκτός ΜΕΘ, 72,7% σε ΜΕΘ. Αυτό το σύστημα υγείας λειτουργεί με 10.000 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους σε σχέση με το 2019», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και καταλήγει: «Υγειονομικό έγκλημα με υπογραφή Μητσοτάκη».
Σοκαριστικά στοιχεία για θανάτους εκτός ΜΕΘ
Τα νέα στοιχεία απ' τη μελέτη του κ. Λύτρα, για το διάστημα Σεπτέμβριος 2021 – Απρίλιος 2022 δείχνουν συντριπτική επιδείνωση του αριθμού των ασθενών που πέθαναν εκτός ΜΕΘ και έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που είχε ήδη επισημανθεί απ' τη πρώτη μελέτη που έγινε σε συνεργασία με τον Σωτήρη Τσιόδρα, προκαλώντας μεγάλο «πονοκέφαλο» και φυσικά εκνευρισμό στην κυβέρνηση. Σε βαθμό μάλιστα που κυβερνητικά στελέχη έφτασαν στο σημείο να απαξιώνουν τους καθηγητές και να κάνουν ότι δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη της μελέτης.
Τρομακτικό είναι το στοιχείο για τους διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό που δεν μπόρεσαν να εισαχθούν σε ΜΕΘ, καθώς σχεδόν όλοι τους πέθαναν. Ειδικότερα, εκτός ΜΕΘ πέθανε το 97,7% (από τους 1.084) των διασωληνωμένων ασθενών, ενώ το ποσοστό ανάμεσα σε εκείνους που μπήκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πέφτει στο 72,7%.
Παράλληλα, η θνησιμότητα των διασωληνωμένων εντός ΜΕΘ είναι διπλάσια σε σύγκριση με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ, με την επισήμανση όμως ότι ο συγκεκριμένος συσχετισμός θα πρέπει να αξιολογηθεί με προσοχή, καθώς πολλοί από τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία.
Η νέα έκδοση της μελέτης «επιβεβαιώνει πλήρως τα ευρήματα της αρχικής μελέτης σε υπερδιπλάσιο δείγμα διασωληνωμένων ασθενών Covid-19 (14.011 έναντι 6.282)», εξηγεί ο Θεόδωρος Λύτρας σε ανάρτησή του στο Twitter, προσθέτοντας ότι παραμένει ολόιδια η κλιμάκωση της θνητότητας όσο αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλευομένων, ενώ υπεισέρχεται και η γεωγραφική ανισομέρεια.
Τι έλεγαν τότε απ' την κυβέρνηση
Είναι εμφανές ότι για ακόμη μια φορά το αφήγημα του Μαξίμου και του υπουργείου Υγείας πήγε περίπατο, καθώς αποκαλύπτονται εκ νέου τα βαρύτατα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας και οι παλινωδίες με τα μέτρα, την ώρα που επανειλημμένα κορυφαία στελέχη, με πρώτο από όλους τον ίδιο τον πρωθυπουργό, έχουν προκαλέσει κατά καιρούς με τις δηλώσεις τους για τις ΜΕΘ.
Αρκεί, απλώς, να θυμηθούμε το αποκορύφωμα υποκρισίας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής, όταν υποστήριζε ότι «υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Δεν έχω. Έχετε εσείς; Φέρτε τη!».
Μετά από την δημοσιοποίηση της πρώτης μελέτης Τσιόδρα - Λύτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε ότι «δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε σε κανέναν συνεργάτη του».
Στο ίδιο πνεύμα, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έλεγε στη Βουλή: «Στο Μαξίμου δεν έχει φτάσει καμία μελέτη, στο υπουργείο Υγείας δεν έχει κατατεθεί καμία μελέτη, αναζήτησα το πρωτόκολλο».
Για επιστημονικό άρθρο με «αδυναμίες», που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από πολλές άλλες μελέτες με διαφορετικό δείγμα, έκανε λόγο τον περασμένο Δεκέμβριο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου