Η σημερινή κοινοβουλευτική συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών διέφερε από τις αντίστοιχες που κατά καιρούς γίνονται. Κι αυτό γιατί έχοντας σαν αντικείμενο το σκάνδαλο των υποκλοπών, το ενδιαφέρον της δεν αφορούσε τόσο στους διαξιφισμούς των κομμάτων, όσο στις εξηγήσεις που θα έδινε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για το σκάνδαλο και κατά συνέπεια αυτή θα έπρεπε να πείσει για την αθωότητά της, δίνοντας πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο από τους δημοσιογράφους και την αντιπολίτευση.
Πήραμε καμία πειστική απάντηση από τον πρωθυπουργό για το σκάνδαλο; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε λίγο-πολύ όσα έχει ήδη πει, προσθέτοντας τις αναμενόμενες (συμψηφιστικές) αναφορές στα κακώς κείμενα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα, επισείοντας τις εξωτερικές απειλές εναντίον της χώρας. Από εκεί και πέρα:
- Δεν εξήγησε ποιοι είναι οι εθνικοί λόγοι οι οποίοι δικαιολόγησαν την υποκλοπή σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη.
- Δεν είπε απολύτως τίποτα για την υποκλοπή σε βάρος του Θανάση Κουκάκη.
- Δεν παρείχε καμία πληροφορία για ποιοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται.
- Δεν έδωσε καμία εξήγηση για τη “σύμπτωση” της αλληλουχίας νομότυπων επισυνδέσεων της ΕΥΠ με τις παγιδεύσεις με το Predator.
- Δεν αναφέρθηκε (εννοείται) στον προσχηματικό έλεγχο στην Intellexa που εμπορεύεται το Predator, καθώς και στις μυστηριώδεις απόρρητες συμβάσεις του Δημοσίου με την Krikel.
Το νόημα των τοποθετήσεων του πρωθυπουργού συμπυκνώνεται στην εξής αποστροφή της δευτερολογίας του: “Εγώ δεν γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών”. Ακόμα και αν τον πιστέψουμε (πράγμα δύσκολο), δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι όταν παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι, ένας πρωθυπουργός έχει καθήκον να φροντίσει να το μάθει. Γιατί η παρακολούθηση των πολιτικών αντιπάλων μιας κυβέρνησης δεν είναι απλώς “λάθος” όπως το χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά θίγει τον σκληρό πυρήνα των πολιτικών ελευθεριών.
Τα ψέματα
Μπορεί να μην έδωσε απαντήσεις, εντούτοις, ο κ. Μητσοτάκης μπόρεσε να χωρέσει στην πρωτολογία του τουλάχιστον τέσσερα fake news, τα οποία καταρρίφθηκαν στα επόμενα λεπτά. Συγκεκριμένα, αναρωτήθηκε: “Αν πιστεύετε και συμφωνείτε με την άποψη την οποία διατύπωσε ο κύριος Βενιζέλος, ότι επί της αρχής κανείς βουλευτής δεν μπορεί να παρακολουθείται, να βγείτε, κύριε Τσίπρα, και να το πείτε ανοιχτά. Αλλά, ας σκεφτούμε λίγο πώς εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή και τότε θα αντιληφθούμε όλοι τι ακριβώς εννοώ”.
Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός υποστήριξε: “Αλλά, κύριε Τσίπρα, πάει πολύ. Πάει πολύ εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης. Εσείς, κύριε Τσίπρα, που σας έχουν καταγγείλει, προσέξτε, όχι ένας, όχι δύο, όχι τρεις, όχι τέσσερις, πέντε, πέντε πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις: Πανούσης, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης, Κοτζιάς και βέβαια και ένας ακόμα ο οποίος είναι παρών. Για τους πρώτους τέσσερις καταθέτω όλα τα σχετικά στα πρακτικά της Βουλής. Για τον πέμπτο, όμως, τον κύριο Βαρουφάκη, θα τον ακούσω με πολύ μεγάλη προσοχή”.
Στη συνέχεια:
- Ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, είπε ότι “στην ποινική δίωξη της Χρυσής Αυγής δεν υπήρξε "νόμιμη επισύνδεση" των τηλεφωνικών συνομιλιών των βουλευτών της αν και ελέγχονταν για σοβαρά κακουργήματα”.
- Στο ίδιο τόνο, ο Βαγγέλης Βενιζέλος επισήμανε: “Δεν είχαν τεθεί οι βουλευτές της ΧΑ υπό προηγούμενη παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας”
- Ο Γιάννης Πανούσης δήλωσε: “Ουδέποτε είπα ότι με παρακολουθούσαν”.
- Η Νάντια Βαλαβάνη ανέφερε ότι δεν είχε ένδειξη για παρακολουθήσεις ή ή για προσωπική της παρακολούθηση.
- Τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα της Βουλής τόνισε: “Ποτέ δεν είπα ότι με παρακολουθούσε ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ”.
Δεν είναι και λίγα fake news για μία ομιλία…
Η απρέπεια
Ανάμεσα στις άλλες αναφορές του που συνολικά είχαν δεξιό πρόσημο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τη Μαρία, το πεντάχρονο κορίτσι από τη Συρία που πέθανε από τσίμπημα σκορπιού στη νησίδα στον Έβρο. Συγκεκριμένα, είπε: “Αναρωτιέμαι πραγματικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν σε αυτή την συγκυρία είναι δυνατόν να μην έχουμε όλοι μαζί μια κοινή στάση. Να υπάρχουν δυνάμεις σε αυτή την χώρα που να σιγοντάρουν ψέματα ότι δήθεν Έλληνες άφησαν ένα μωρό να πεθάνει στο έδαφος της Ελλάδος και μάλιστα να το βαφτίζουν και Μαρία τις ημέρες της Παναγίας; Ντροπή. Ντροπή να λέγονται αυτά τα πράγματα”.
Η απάντηση ήρθε με την ανάρτηση στο Twitter του δημοσιογράφου του Spiegel, Γιώργου Χρηστίδη, ο οποίος κάλυψε από την πρώτη στιγμή την περιπέτεια των εγκλωβισμένων στη νησίδα προσφύγων. Ο κ. Χρηστίδης έγραψε:
“Γνώρισα τους γονείς και τα αδέρφια της Μαρίας… Όλοι τους την αποκαλούν Μαρία, που είναι κύριε ΠΘ σύνηθες όνομα στην αραβικό κόσμο (Μαρία ήταν και μια σύζυγος του Μωάμεθ - όχι ότι παίζει κανέναν ρόλο). Η μόνη ντροπή είναι στη Βουλή να επαναλαμβάνει ο επικεφαλής της κυβέρνησης επιχειρήματα απ' τα κατάβαθα του Τούιτερ”.
Η αναφορά του πρωθυπουργού στο αδικοχαμένο κοριτσάκι ήταν μια απρέπεια πέρα από κάθε όριο, ακόμα και για το πολιτικό σύστημά μας που δεν διακρίνεται για την ευαισθησία του.
Γιάννης Αλμπάνης
Πηγή: news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου