Σε πλήρη αποστράγγιση των δημόσιων ταμείων προχωρά η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει και να αυξήσει τις επιδοτήσεις των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος ώστε να αποφύγει την κοινωνική κατακραυγή από τους χειμαζόμενους καταναλωτές.
Υπενθυμίζεται ότι οι πάροχοι ηλεκτρισμού ανακοίνωσαν το περασμένο Σάββατο τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγιά τους για τον Σεπτέμβριο, ενώ ειδικά η «φθηνή» για τον Αύγουστο ΔΕΗ εκτόξευσε τις χρεώσεις της κατά 62,1%. Στο χθεσινό «διάγγελμα» Σκρέκα, που έγινε χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και τον κίνδυνο υποβολής ενοχλητικών ερωτήσεων, ο υπουργός τόνισε ότι η κρατική ενίσχυση θα απορροφήσει το 94% των αυξήσεων. Ουδείς ήταν παρών για να τον ρωτήσει από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα και με ποιον μηχανισμό ανακυκλώνονται ώστε να τα μετατρέπει η κυβέρνηση σε επιδότηση.
Ισως και γι’ αυτό, ο «προστατευόμενος» από τις κακοτοπιές υπουργός, έριξε τη νέα βόμβα: «Δημιουργούμε από τον Σεπτέμβριο ένα μόνιμο μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από έναν νέο αποθεματικό λογαριασμό. Σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά, η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό ανά κιλοβατώρα για τους οικιακούς καταναλωτές. Με αυτό το εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου, θωρακίζουμε και προστατεύουμε τους Ελληνες από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσεις».
Ο λογαριασμός ΥΚΩ υπάρχει από το έτος 2001 και αφορά μια από τις αποκαλούμενες «Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις» (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ) που προστίθενται στις χρεώσεις προμήθειας ρεύματος. Ο λογαριασμός ΥΚΩ συγκέντρωνε χρήματα για τις μειωμένες χρεώσεις του Κοινωνικού Τιμολογίου, αλλά και για να καλύπτεται το κόστος της ΔΕΗ στα νησιά που δεν είναι συνδεδεμένα με την ενδοχώρα και καίνε πετρέλαιο. Το πετρέλαιο ήταν έως πρότινος ακριβότερο από το φυσικό αέριο και με τα χρήματα αυτά οι νησιώτες γλίτωναν την έξτρα χρέωση.
Για ένα απλό νοικοκυριό χωρίς μεγάλη κατανάλωση, το ΥΚΩ υπολογίζεται έως τώρα πολλαπλασιάζοντας τις κιλοβατώρες κατανάλωσης επί 0,69 λεπτά του ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι πλέον, οι κιλοβατώρες θα πολλαπλασιάζονται επί 1,69 λεπτά του ευρώ, δηλαδή μια αύξηση που φθάνει το 150% στην χρέωση ΥΚΩ. Με λίγα λόγια, για μια οικογένεια με ετήσια κατανάλωση 5.000 κιλοβατώρες, η αύξηση θα είναι 50 ευρώ τον χρόνο. Ο κ. Σκρέκας υποσχέθηκε πάντως ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός των υπόλοιπων χρεώσεων ΥΚΩ ώστε η επιβάρυνση από αυτές να μειωθεί κατά 70% (αφού έχει αυξηθεί κατά 150%).
Το αστείο είναι ότι εδώ και χρόνια, υπήρχε υπόσχεση ότι οι χρεώσεις ΥΚΩ θα μειωθούν επειδή πολλά νησιά συνδέονταν με καλώδιο και έπεφτε το κόστος παραγωγής ρεύματος. Αυτή η ελάφρυνση ποτέ δεν προέκυψε αλλά, όπως δήλωσε τον περασμένο Ιανουάριο ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Αθ. Δαγούμας, ο λογαριασμός ΥΚΩ που τον Ιούλιο του 2021 ήταν ελλειμματικός κατά 150 εκατ. ευρώ, κατέστη τον Δεκέμβριο πλεονασματικός κατά 105 εκατ. Ο ΥΚΩ συνέχισε να παράγει πλεονάσματα για τα οποία βρέθηκαν πολλοί ενδιαφερόμενοι μνηστήρες.
Πρώτη και καλύτερη η ΔΕΗ που ζήτησε να αποζημιωθεί αναδρομικά από το 2004 για τη λειτουργία των μονάδων θερμικής εφεδρείας στα νησιά. Η ρύθμιση πέρασε σε πρόσφατο νομοσχέδιο, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να χαρίσει 300 εκατ. στα γαλάζια γκόλντεν μπόις της ΔΕΗ και ο κ. Σκρέκας απάντησε πως δεν ισχύει το ποσόν αυτό χωρίς να αποκαλύπτει και τι ισχύει τελικά. Μετά ακούστηκε ότι η ΔΕΗ ζητάει έκτακτη ενίσχυση 150 εκατ. για να βάλει μπρος τις λιγνιτικές μονάδες. Τελικά, με κοινή υπουργική απόφαση στις 5/8, μεταφέρθηκαν 300 εκατομμύρια από τον λογαριασμό ΥΚΩ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης δημιουργήθηκε πέρυσι για να τροφοδοτεί τις κρατικές επιδοτήσεις. Σε αυτό συγκεντρώνονται πόροι:
- Από το πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ρεύματος.
- Από τον λογαριασμό ΥΚΩ που προαναφέραμε
- Από τον λογαριασμό ΕΛΑΠΕ που συγκεντρώνει επίσης χρήματα από τη χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ
- Από τον κρατικό προϋπολογισμό που αιμοδοτούν οι φορολογούμενοι
Χθες, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε πανηγυρικά ότι από τον μηχανισμό του πλαφόν στα ποσά που εισπράττουν οι παραγωγοί συγκεντρώθηκαν στις 41 πρώτες μέρες λειτουργίας του έσοδα 1,021 δισ. ευρώ «που κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης». Με τον τρόπο αυτό, ο υπουργός αναγνώρισε εμμέσως ότι υπάρχουν υπερέσοδα που τώρα ανακτώνται ενώ στο παρελθόν κατέληγαν στις τσέπες των παραγωγών. Υπενθυμίζεται ότι για τα περσινά υπερκέρδη δεν έχει ακόμη αποφασιστεί τα ποσά που θα φορολογηθούν ενώ η ΡΑΕ τα υπολόγιζε σε 927 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα του 1,021 δισ. προέρχονται επίσης από λογιστικές χρεώσεις στους καταναλωτές που παρακρατούνται. Το γεγονός ότι παρά την ύπαρξη τέτοιων κολοσσιαίων εσόδων χρειάζεται να δημιουργηθεί νέο αποθεματικό είναι ενδεικτικό της κατάστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, δεν έχει ακόμη καν κλείσει η συγκέντρωση των ποσών που αντιστοιχούν στην επιδότηση του Αυγούστου, δηλαδή τα 1,1 δισ. ευρώ. Για τον Σεπτέμβριο, προς το παρόν υπάρχουν μόνον οι ανέξοδες εξαγγελίες.
«Ο κ. Σκρέκας σήμερα είχε το θράσος να αναφερθεί σε “τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση, η οποία εξαντλεί κάθε οικονομική δυνατότητα” ενώ γνωρίζουμε ότι οι επιδοτήσεις προέρχονται από χρήματα που πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες, μέσω άδικων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και υπερείσπραξης φόρων από όλο το φάσμα της αγοράς» σχολίασαν σε κοινή τους δήλωση χθες οι αρμόδιοι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα. «Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στην ενεργειακή αγορά, δεν περιορίζει τα υπερκέρδη, δεν ελέγχει την αισχροκέρδεια και την αυθαιρεσία έναντι των καταναλωτών και έχει δεσμεύσει τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο επιδοτήσεων και υπέρ-εξάρτησης από το εισαγόμενο πανάκριβο και σε ανεπάρκεια φυσικό αέριο. Το μόνο επίτευγμα της κυβέρνησης είναι η #ακρίβεια_Μητσοτάκη!», καταλήγουν.
Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου