Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Ταμείο Ανάκαμψης με «υπενοικίαση» εργαζομένων;

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και πάνω, η γενική γραμματέας Ενίσχυσης της Απασχόλησης Ελένη Γιώτη
Καταγγελία εργαζομένων της ΜΟΔ για υποχρεωτικές «μεταγωγές» από το ΕΣΠΑ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), με «επισπεύδοντα» τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη και τη γ.γ. Εργασίας κ. Γιώτη ● Σπασμωδικές κινήσεις ενόψει αργών ρυθμών υλοποίησης του ΤΑΑ; Ερωτήματα και για την «επάρκεια» της Grant Thornton στον συντονισμό του όλου μηχανισμού.
Καμιά φορά αυτό που μοιάζει επιμέρους έχει μεγάλη αποκαλυπτική δύναμη και αφορά πολύ περισσότερα απ’ ό,τι αυτό καθεαυτό το γεγονός, αφορά το «όλον». Αυτή είναι η περίπτωση της παρέμβασης του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και της γενικής γραμματέως του υπουργείου του, κ. Γιώτη, με τη γνωστή… ηπίων τόνων ωμότητα που τον χαρακτηρίζει, στη ΜΟΔ (Μονάδα Υποστήριξης της Διαχείρισης αναπτυξιακών προγραμμάτων).
Στόχος της παρέμβασης, η εσπευσμένη, μη συναινετική και παράτυπη «μετάθεση» προσωπικού της ΜΟΔ στον ΟΑΕΔ για να υλοποιηθούν προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το όλο εγχείρημα αποκαλύπτει όχι μόνο την ακατανίκητη τάση της κυβέρνησης στο «τσαλάκωμα» των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους αλλά και την ανεπάρκεια στη στελέχωση και το «στήσιμο» του όλου μηχανισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Προσπαθώντας να «μπαλώσει» τις ανεπάρκειες, η κυβέρνηση κατέφυγε πανικόβλητη στη ΜΟΔ, με το γνωστό… τακτ που χαρακτηρίζει τον κ. Χατζηδάκη.
Δημόσιο-υπηρέτης του ιδιωτικού τομέα…
Η ΜΟΔ φιγουράριζε δεύτερη στην περιβόητη «λίστα Πάγκαλου», με πρώτη την ΕΡΤ, μεταξύ των φορέων του δημόσιου τομέα που ήταν υποψήφιοι για «ξαφνικό θάνατο» το 2013 – στο πλαίσιο της μνημονιακής δημοσιονομικής «εξυγίανσης». Τελικά επέζησε το 2013, αλλά το 2014, με τον τότε νόμο για το ΕΣΠΑ, επιχειρήθηκε η ιδιωτικοποίησή της με την παραχώρηση του 51% στον ιδιωτικό τομέα (ΣΕΒ, τράπεζες κ.λπ.), αλλά η αντίσταση των εργαζομένων το απέτρεψε. Ετσι, η ΜΟΔ παραμένει 100% στον δημόσιο τομέα, αποτελώντας τον στελεχικό κορμό για την υποστήριξη και υλοποίηση του ΕΣΠΑ και άλλων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Οι προσπάθειες υπονόμευσής της συνεχίστηκαν με άξονα τις μεγάλες μειώσεις μισθών τη μνημονιακή περίοδο, αλλά κυρίως τη δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων με ρυθμίσεις του 2013 που παραβίαζαν τη σύμβαση του 2006 και δημιουργούσαν το φαινόμενο εργαζόμενοι με το ίδιο εργασιακό στάτους να αμείβονται με μισθούς που διέφεραν έως και κατά 500 ευρώ.
Ωστόσο, ο όλος μηχανισμός του ΤΑΑ δεν περιλάμβανε τη ΜΟΔ σε καμία από τις ρυθμίσεις του, με μόνη εξαίρεση την Επιτελική Δομή. Και σε αυτή όμως την περίπτωση, τα θέματα προσωπικού τα ρυθμίζει η ίδια η ΜΟΔ, βάσει του άρθρου 33 του ν. 4914/2022 και των άρθρων 34 έως και 40 του 4314/2017. Οι υπάλληλοι που εργάζονται στο ΤΑΑ έχουν τοποθετηθεί με απόσπαση έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση, αξιολόγηση και εισήγηση από τον διοικητή προς τον υπουργό κ. Σκυλακάκη και κυρίως με τη θέλησή τους και όχι αναγκαστικά.
Ετσι, όπως υποστηρίζουν εργαζόμενοι, η προσπάθεια του κ. Χατζηδάκη να προχωρήσει σε διαδικασία «διάθεσης» προσωπικού της ΜΟΔ στον ΟΑΕΔ για να υποστηρίξουν την υλοποίηση έργων του ΤΑΑ είναι παράτυπη και προσομοιάζει με «υπενοικίαση» εργαζομένων. Εκτός αυτού, επιχειρείται να επιβληθεί με πράξεις ωμού εκβιασμού: σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο υπουργός φέρεται να απάντησε σε εργαζόμενη που αρνήθηκε να «διατεθεί» με αυτόν τον τρόπο ότι αν δεν συμφωνεί, μπορεί είτε να παραιτηθεί είτε να πάρει άδεια άνευ αποδοχών!
Τι συμβαίνει με το ΤΑΑ;
Η ΜΟΔ διαθέτει 150 άτομα προσωπικό στην κεντρική της υπηρεσία, άλλα 1.036 άτομα με σύμβαση εργασίας, ενώ την προσπάθεια υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων (κυρίως του ΕΣΠΑ) συντρέχουν επιπλέον 800 δημόσιοι υπάλληλοι αποσπασμένοι γι’ αυτόν τον σκοπό για 3+3 χρόνια και με σοβαρές διαδικασίες επιλογής. Ο αντίστοιχος μηχανισμός του ΤΑΑ διαθέτει 40 υπαλλήλους στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), που συντονίζει μέσω υπουργείων και συμβούλων (με κεντρικό τον ρόλο της Grant Thornton) την υλοποίηση των έργων. Με πρόσφατη τροποποίηση προστέθηκαν στην ΕΥΣΤΑ 60 επιπλέον θέσεις εργασίας και θα ακολουθήσουν άλλες 100 θέσεις με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το μοντέλο οργάνωσης με τη λογική της task force και με κεντρικό τον ρόλο των εταιρειών συμβούλων αποκαλύπτεται τώρα ανεπαρκές και οδηγεί σε εσπευσμένη καταφυγή στους υποτιμημένους υπαλλήλους του Δημοσίου, που όμως καλούνται «στα όπλα» με παράτυπο και εκβιαστικό τρόπο…
 
Πάνος Κοσμάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: