Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Παιχνίδια αριθμών από το Μαξίμου για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Επισήμως αλλά και με διαρροές, η κυβέρνηση επιχειρεί να αμφισβητήσει το μέγεθος ή ακόμα και την ύπαρξη υπερκερδών για τις εταιρείες ενέργειας, ενώ εκατομμύρια καταναλωτές βρίσκονται σε απόγνωση τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας των φουσκωμένων λογαριασμών και της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τα έσοδα αυτά θα φορολογηθούν με συντελεστή 90% και θα συγχρηματοδοτήσουν το πακέτο των μέτρων για τη στήριξη των καταναλωτών ρεύματος.
Σήμερα, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, δήλωσε ότι το σχετικό πόρισμα της ΡΑΕ έχει κοινοποιηθεί, αλλά «δεν έχει ακόμη αναλυθεί, δεν έχει διαβαστεί», με την κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις για τη φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Σημειώνεται ότι ο υπουργός μίλησε για «λεγόμενα υπερέσοδα», υπογράμμισε τις «εκπτώσεις» των προμηθευτών, αναφέρθηκε ακόμα και σε «ζημιές» των εταιρειών και έκανε λόγο για «μέρισμα αλληλεγγύης» των παραγωγών.
«Μιλάμε για υπερέσοδα γιατί πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν ότι υπήρξαν και σημαντικές εκπτώσεις από τους παραγωγούς και τους προμηθευτές, επίσης έχουν υπάρξει ζημιές από τα σταθερά τιμολόγια που είναι διαμορφωμένα προ της κρίσης. Με απόλυτο σεβασμό στα πορίσματα της ΡΑΕ θα επιβάλουμε ένα έκτακτο τέλος, ουσιαστικά ένα μέρισμα αλληλεγγύης των παραγωγών ενέργειας. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία πρέπει να βάλουν κι αυτοί το χέρι στην τσέπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος.
Το ψαλίδισμα μέσω διαρροών
Την ίδια ώρα, με διαρροές που βγαίνουν τις τελευταίες ώρες στο φως της δημοσιότητας (και επικαλούνται το πόρισμα της ΡΑΕ), επιχειρείται να ψαλιδιστούν τα υπερκέρδη των εταιρειών σε 600 εκατομμύρια ευρώ ή και ακόμα μικρότερα. Εντύπωση προκαλεί ότι μεταξύ των διαρροών περιλαμβάνεται αναφορά σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, περί «ζημιών», μέσω της οποίας επιχειρείται να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη, προκειμένου να αποδεχθεί τα σημαντικά χαμηλότερα κέρδη των εταιρειών.
Σύμφωνα με αυτές τις διαρροές –και για την περίοδο από Οκτώβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022– το μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών (ΔΕΗ και ιδιώτες που δραστηριοποιούνται τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας) ανέρχεται σε 927 εκατ. ευρώ (με τα 157 εκατ. ευρώ να αφορούν τους ιδιώτες, τα 730 εκατ. τη ΔΕΗ και 40 εκατ. τις ΑΠΕ), το οποίο χαμηλώνει περίπου στα 600 εκατ. εάν αφαιρεθεί η εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ (336 εκατ. ευρώ).
Υπολογίζοντας τις περαιτέρω «έμμεσες» εκπτώσεις στα τιμολόγια, τα έσοδα των εταιρειών συρρικνώνονται ακόμα περαιτέρω, ενδεχομένως και κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, όλες οι επιχειρήσεις εμφανίζουν ζημιές στην προμήθεια, δηλαδή στη λιανική οι οποίες εν μέρει οφείλονται στα σταθερά τιμολόγια τόσο στην υψηλή τάση (ενεργοβόρες επιχειρήσεις) όσο και στη μέση και τη χαμηλή που συμφωνήθηκαν πριν την ενεργειακή κρίση. Αναφέρεται επίσης ότι το κόστος από τη διατήρηση των σταθερών τιμολογίων σε επίπεδα προ κρίσης χαρακτηρίζεται από τους προμηθευτές ως «έμμεση έκπτωση» προς τους καταναλωτές. Το ΑΠΕ σημειώνει επίσης ότι «σύμφωνα με εκτιμήσεις από την αγορά το κόστος της διατήρησης των σταθερών τιμολογίων (κυρίως από τη ΔΕΗ) διαμορφώνεται στα 300 εκατ. ευρώ ενώ πρόσφατα, υπενθυμίζεται, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι σταθερά τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής έχουν επιλέξει 500.000 πελάτες της».
Υπερκέρδη μέχρι 3 δισ. ως το τέλος του έτους
Σημειώνεται ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο τον περασμένο Μάρτιο για υπερκέρδη ύψους 1,4 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, που εκτιμάται ότι μπορούν να φτάσουν στα 3 δισ. έως το τέλος του 2022.
Χαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω πίνακας που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο στην «Εφ.Συν.» σύμφωνα με στοιχεία από τεχνοκράτες της αγοράς, με πολύ καλή γνώση της κατάστασης.
Τονίζεται τέλος ότι τον περασμένο μήνα η ΔΕΗ ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2021, στα οποία –παρά το ότι καταγράφονται τυπικά καθαρές ζημιές 18,4 εκατ. το 2021, υπολογίζοντας τα 800 εκατ. που έδωσε ως εκπτώσεις–, αποκαλύπτεται τρελή αύξηση του τζίρου της επιχείρησης, χάρη στη ρήτρα αναπροσαρμογής (που έφερε επιπλέον έσοδα ύψους 1,857 δισ. ευρώ).
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: