Κενές περιεχομένου οι υπουργικές εξαγγελίες, μεταξύ άλλων, και για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Λαύριο και Ραφήνα, την υπόγεια σήραγγα Ηλιουπόλεως, που θα συνδέει τον Καρέα με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, την ολοκλήρωση της Περιφερειακής Αιγάλεω και του Κόμβου Σκαραμαγκά, αλλά και τη λεωφόρο Σχιστού ● Δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ούτε καν για την επέκταση της λεωφόρου Κύμης, που ήδη έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος εργολάβος, καθώς η Ε.Ε. αρνείται να την εντάξει σε χρηματοδοτικό εργαλείο.
«Ξεμπλοκάρουμε τα έργα που καθυστερούν επί δεκαετίες» είναι η φράση που επαναλαμβάνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική τόσο για την επέκταση της Κύμης ώς την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης όσο και για τις άλλες επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Λαύριο και Ραφήνα, την υπόγεια σήραγγα Ηλιουπόλεως, που θα συνδέει τον Καρέα με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, την ολοκλήρωση της Περιφερειακής Αιγάλεω και του Κόμβου Σκαραμαγκά, αλλά και τη Λεωφόρο Σχιστού.
Αποκαλυπτικά για τις κενές περιεχομένου κυβερνητικές εξαγγελλίες είναι όσα αναφέρει σε άρθρο του της 25/5/2022 («Παζάρια με Ε.Ε. για επέκταση της λεωφ. Κύμης και τα άλλα οδικά έργα της Αττικής») ο ιστότοπος powergame.gr: «Το έργο επέκτασης της λεωφόρου Κύμης, που θα αποσυμφορήσει σημαντικά την Αττική Οδό στο τμήμα από τον κόμβο Κηφισίας μέχρι τον κόμβο Μεταμόρφωσης, έχει ήδη προσωρινό ανάδοχο (την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – Intrakat), αλλά για να υπογραφεί σύμβαση πρέπει να βρεθούν τα χρήματα!». Με άλλα λόγια, ανάδοχος υπάρχει, αλλά σύμβαση δεν υπογράφεται αν δεν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση.
Από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν υπήρξε καμία διάψευση-απάντηση στα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ, ότι, δηλαδή, οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνούνται να εντάξουν την επέκταση της Κύμης σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο. Βέβαια, το ότι η Κομισιόν έχει αποφασίσει να μη χρηματοδοτεί πλέον οδικά έργα είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό. Το θέμα είναι γιατί η κυβέρνηση θεώρησε δεδομένη την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση καθώς, σύμφωνα με τα διθυραμβικά δημοσιεύματα που συνόδευσαν την ανακήρυξη των αναδόχων (22/2/2022), το έργο θα χρηματοδοτούνταν από πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται για κάποιο έργο χαμηλού προϋπολογισμού αφού, παρά το σχετικά μικρό μήκος των 4 χιλιομέτρων, φτάνει τα 352 εκατ. ευρώ μαζί με την προαίρεση για κατασκευή του κόμβου Καλυφτάκη στην Εθνική Οδό, ενώ μαζί με τις απαλλοτριώσεις το συνολικό κόστος κινείται κοντά στα 400 εκατομμύρια. Αντίστοιχα είναι τα κόστη και για τα υπόλοιπα έργα που εξαγγέλλονται ως σχέδια για την αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου της Αττικής.
Το παράδοξο είναι ότι ο υπουργός Κ. Καραμανλής, γνωστός υπέρμαχος των Συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αλλά και των συμβάσεων παραχώρησης (με διόδια), έσπευσε να προκηρύξει το συγκεκριμένο ως δημόσιο έργο. Η προκήρυξη εκείνη σχολιάστηκε ευρέως από τις εταιρείες του κατασκευαστικού χώρου καθώς παράλληλα έτρεξε και ο διαγωνισμός για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.
Η επέκταση της Κύμης συνδέεται με τη λειτουργία της Αττικής Οδού και υπό μία έννοια την παρακάμπτει αφού σήμερα όποιος έρχεται μέσω της συγκεκριμένης λεωφόρου προς βόρεια κατεύθυνση στην Εθνική πρέπει να μπει για λίγα χιλιόμετρα στην Αττική Οδό, να πληρώσει διόδια και συχνά να μποτιλιαριστεί στον κόμβο Μεταμόρφωσης.
Από την άλλη πλευρά, είναι κατανοητό ότι είναι διαφορετικό κάποιος να αναλαμβάνει την παραχώρηση της Αττικής Οδού ως «έτοιμου δρόμου» που απαιτεί μόνο συντήρηση και διαχείριση διοδίων και πολύ διαφορετικό να περιλαμβάνεται στο πακέτο η κατασκευή νέων δρόμων που θα επιτρέψει υψηλότερα διόδια και ευελιξία στις αποτιμήσεις των επενδύσεων.
Πάντως, από την κυβέρνηση δεν αρνούνται και το άλλο ενδεχόμενο: να γίνουν τα έργα ως δημόσια και στη συνέχεια να παραδοθεί η διαχείρισή τους σε ιδιώτες. Εως τότε, άλλοι υποστηρίζουν πως «όλα βαίνουν καλώς» και από άλλους διαρρέει ότι γίνεται «πολιτική διαπραγμάτευση» ώστε να πειστεί η Κομισιόν πως πρέπει να ανοίξει το πουγκί, επειδή η Αττική κινδυνεύει από το μποτιλιάρισμα και δεν έχουν γίνει νέοι δρόμοι μετά το 2004.
Προφανώς στους δεύτερους περιλαμβάνεται ο Κ. Καραμανλής που στέλνει κάθε λίγο δελτία Τύπου φωνάζοντας πως εκείνος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ξεμπλοκάρουν τα έργα». Το πακέτο των έργων της Αττικής που αναφέρουμε παραπάνω ως στερούμενο χρηματοδότησης παρέθεσε ο συγκεκριμένος υπουργός μόλις στις 24 Μαΐου 2022 μαζί με άλλα που «θα λύσουν» το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πρωτεύουσας. Ως «επίλυση μιας εκκρεμότητας δεκαετιών» εμφάνισε την επέκταση της λεωφόρου Κύμης και ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης στις 20 Μαΐου.
Ενα μήνα νωρίτερα, λίγο πριν από το Πάσχα, ο Κ. Καραμανλής έλεγε σε επίσημη ανακοίνωση ότι η επέκταση της Κύμης «σύντομα θα συμβασιοποιηθεί», προσθέτοντας την επέκταση της Αττικής Οδού προς Ραφήνα και το έργο σύνδεσης της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και το Ελληνικό. Εκεί όμως συμπλήρωνε ότι στα δυο τελευταία έργα «ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να προχωρήσουμε ταχύτερα στην ωρίμανση και την κατασκευή τους», χωρίς να εξηγεί πώς θα συμβεί αυτό.
Καθυστερεί και η κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Εκτός από το σύνθημα «ξεμπλοκάρουμε τα έργα», φαίνεται πως ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ατύχησε και με το σλόγκαν «εμείς κάνουμε τις σωστές ιδιωτικοποιήσεις» που λάνσαρε μιλώντας για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στις 14 Απριλίου 2022, ο κ. Καραμανλής υπέγραψε τη νέα σύμβαση Δημόσιας Υπηρεσίας μέσω της οποίας η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιδοτείται με 750 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος 15 ετών και καυχήθηκε ότι έτσι γίνεται η σωστή ιδιωτικοποίηση, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ που πούλησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους κρατικούς σιδηροδρόμους της Ιταλίας (FSI-Trenitalia) έναντι 45 εκατ. ευρώ.
Η «ατυχία» του υπουργού είχε ήδη φανερωθεί καιρό πριν από τη στιγμή που η κυβέρνηση προγραμμάτιζε μεγάλες φιέστες με τα νέα τρένα ETR που θα έμπαιναν στη γραμμή Αθηνών-Θεσσαλονίκης από τις 25 Μαρτίου του 2021, στα 200 χρόνια της απελευθέρωσης. Τελικώς, τα τρένα αυτά ξεκίνησαν τα δρομολόγια σχεδόν 14 μήνες αργότερα, στις 15/5/2022, και πριν κλείσει εβδομάδα εκδηλώθηκε η πρώτη βλάβη σε ένα από αυτά, που ερχόταν από τη Θεσσαλονίκη, στις 20/5.
Ταυτόχρονα, όπως δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» («Βαθιά το χέρι στην τσέπη για το ταξίδι με το τρένο ETR 470»-17/5/2022), τα δρομολόγια με το συγκεκριμένο τρένο έχουν πολύ ακριβότερα εισιτήρια σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ακόμη και σε σύγκριση με το αεροπλάνο, ενώ ταυτόχρονα έχει ανατραπεί το πρόγραμμα των περιφερειακών δρομολογίων, πολλά από τα οποία εκτελούνται με λεωφορείο, με συνέπεια να ξεσπάσουν διαμαρτυρίες σε πολλές περιοχές της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση Δημόσιας Υπηρεσίας επιδοτεί ακόμη και τα δρομολόγια των ETR ως «άγονα». Ο κ. Καραμανλής έχει πει ότι θα φέρει τη σύμβαση αυτή προς κύρωση στη Βουλή και εκεί θα πρέπει να εξηγήσει μια σειρά από ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και εκείνη που αναφέρει ότι η τιμολογιακή πολιτική καθορίζεται από το Δημόσιο.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δεν παρέστη στα εγκαίνια της γραμμής των τρένων ETR. Επίσης, μια ακόμη πανηγυρική εκδήλωση που ετοίμαζε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την 1η Ιουνίου 2022 αναβλήθηκε χωρίς να αναφέρεται ο λόγος και η νέα ημερομηνία. Κατά πληροφορίες, σε αυτή την εκδήλωση θα ανακοινωνόταν η μετονομασία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε «Hellenic Train», κάτι που εξαγγέλλεται εδώ και ένα χρόνο χωρίς να υλοποιείται.
Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου