Η κυβέρνηση κάνει... παρατηρήσεις στους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα για την έρευνα που έδωσαν στη δημοσιότητα • Τελευταία σε όλη την Ε.Ε. η χώρα μας, 108η παγκοσμίως • Πτώση 38 θέσεων μέσα σε έναν χρόνο • «Ανύπαρκτη» η είδηση στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ • Η στάση του ΑΠΕ - ΜΠΕ επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα της έκθεσης.
Η έκθεση-κόλαφος καταγράφει ότι η Ελευθερία του Τύπου βρίσκεται υπό σημαντική υποχώρηση στην Ελλάδα, με τη χώρα να πέφτει 38 ολόκληρες θέσεις μέσα σε έναν χρόνο, όμως για τον Γιάννη Οικονόμου «η ελευθερία του Τύπου κατοχυρώνεται συνταγματικά και προστατεύεται από τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και αφού ισχυρίστηκε πανηγυρικά ότι «όποιος ζήσει ελάχιστες μέρες στην Ελλάδα αντιλαμβάνεται τον πλουραλισμό και την πολυφωνία» έφτασε στο σημείο να κάνει… παρατηρήσεις στους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.
«Η συγκεκριμένη έκθεση έχει μια δική της μεθοδολογία, διαπίστωσα ότι μέρος της μεθοδολογίας είναι να αξιολογεί υποθέσεις που ελέγχονται ακόμη από την ελληνική δικαιοσύνη και είναι ακόμη ανοιχτές υποθέσεις. Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να συμπεριλαμβάνει στην αξιολόγησή της, και μάλιστα επιβαρυντικά, θέματα που ελέγχει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη χωρίς να έχει καταλήξει ο έλεγχος αυτός. Όπως επίσης θέματα συνεπειών της πανδημίας στην Ελευθερία του Τύπου» δήλωσε προκλητικά ο Γ. Οικονόμου.
Φρόντισε, μάλιστα, να περάσει στη συνέχεια στο… παρασύνθημα κάνοντας αναφορά στο ξαναζεσταμένο φαγητό που σερβίρουν τις τελευταίες ημέρες τα κυβερνητικά ΜΜΕ σχετικά με την υπόθεση του πρώην υπουργού Νίκου Παππά και του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα.
Ολόκληρη η απάντηση
Η ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας κατοχυρώνεται πλήρως συνταγματικά και προστατεύεται από τα εντεταλμένα όργανα της ελληνικής Πολιτείας. Οποιοσδήποτε ζήσει ελάχιστες ημέρες στην Ελλάδα αντιλαμβάνεται ότι προφανώς δεν υπάρχει ζήτημα ελευθερίας ή ποιότητας του Τύπου. Ο πλουραλισμός, η πολυφωνία είναι πασιφανής και εύκολα να τη δει και να τη συνειδητοποιήσει κανείς. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει μια δική της μεθοδολογία.
Διάβασα ότι μέρος της μεθοδολογίας είναι να αξιολογεί υποθέσεις που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη και που είναι ακόμα ανοικτές. Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να συμπεριλαμβάνει στην αξιολόγησή της και μάλιστα επιβαρυντικά θέματα που ελέγχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη χωρίς να έχει καταλήξει ο έλεγχος αυτός. Όπως επίσης και θέματα συνεπειών τής πανδημίας στη λειτουργία του Τύπου.
Ουδείς στη χώρα μπορεί να ισχυριστεί ότι στη χώρα δεν υπάρχει πολυφωνία, πλουραλισμός, ελευθερία. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και όλες οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης συντείνουν στην υπεράσπιση αυτού του κράτους δίκαιου, οι ανεξάρτητες Αρχές κάνουν τη δουλειά τους.
Σε αντίθεση με αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, ανήκουστα πράγματα, υπουργοί με εργολάβους να βρίσκουν μέσω τρίτων εταιρειών για να ιδρύουν εφημερίδες, για να έχουν κομματικά κανάλια. Αυτές είναι εποχές που η Ελληνική Δημοκρατία, τα θεσμικά αντίβαρα της Πολιτείας και βεβαίως η κοινωνική πλειοψηφία που διαμόρφωσε την επόμενη κατάσταση έχουν βοηθήσει ώστε να τα αφήσουμε πίσω μας και θα μείνουνε οριστικά πίσω μας
Και γιατί να ιδρώσει το αυτί της κυβέρνησης; Η είδηση άλλωστε για την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα είναι σχεδόν… εξαφανισμένη από το ελληνικό διαδίκτυο, καθώς τα ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν έχουν γράψει ούτε λέξη για το θέμα.
Αντίστοιχη πρόκληση έρχεται, όμως, και από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο με τη στάση του επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα της έκθεσης. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν λογόκρινε την είδηση, αφαίρεσε όμως κάθε αναφορά στην Ελλάδα. Μιλά για τις κακές επιδόσεις της...Κίνας και της Ρωσίας, όμως δεν κάνει κουβέντα για τη χώρα μας.
Το γεγονός αυτό στηλίτευσε και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του σχολιάζοντας: «Το ΑΠΕ επιβεβαιώνει ότι αξίζουμε την κατρακύλα στην τελευταία θέση της Ελευθερίας του Τύπου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα κατρακύλησε 38 θέσεις στην ελευθερία του Τύπου στη θέση 108, σύμφωνα με την έρευνα των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, βρίσκεται στην τελευταία θέση σε ολόκληρη την ΕΕ και πλέον κάτω από πολλές υποανάπτυκτες χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα. Το ΑΠΕ ωστόσο φρόντισε να λογοκρίνει την είδηση, απαλείφοντας κάθε αναφορά στην Ελλάδα στο σχετικό τηλεγράφημα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μετατρέψει σε ντροπή της Ευρώπης τη χώρα μας με τη φίμωση κάθε δημοσιογραφικής φωνής».
Τι είναι, όμως, αυτό που ενόχλησε τόσο πολύ την κυβέρνηση; Μα φυσικά οι αναφορές της έκθεσης στην αδιαφανή χρηματοδότηση φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ με πακτωλό χρημάτων (λέγε με λίστα Πέτσα), αλλά και η αιχμή για τον νόμο που πέρασε η κυβέρνηση περί fake news με πρόσχημα την πανδημία. Παράλληλα, στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, για την οποία οι έρευνες δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα εδώ και μήνες.
Μετά τη δημοσίευση της έρευνας, πάντως, η χώρα μας γίνεται διεθνώς ρεζίλι για ακόμη μια φορά, ενώ μεγάλα ξένα ΜΜΕ, όπως το euractiv και το politico κάνουν αναφορά στις ελληνικές... επιδόσεις.
Στην Κομισιόν το θέμα
Το ζήτημα θα απασχολήσει εκ νέου και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν, κάνοντας λόγο για διεθνή διασυρμό της χώρας και ρωτώντας εάν η Επιτροπή προτίθεται να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Η ερώτηση
Θέμα: Δραματική επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα το 2022
Σύμφωνα με τον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2022 που δημοσιεύτηκε σήμερα από τη διεθνή οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», η Ελλάδα κατακρημνίστηκε στην 108η θέση μεταξύ 180 χωρών, υποχωρώντας κατά 38 θέσεις σε σχέση με το 2021. Πλέον, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, πίσω ακόμη και από την Ουγγαρία και την Πολωνία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ΕΕ και τα Βαλκάνια, PavolSzalai, ο οποίος απαριθμεί σειρά λόγων που οδήγησαν στην περαιτέρω υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα (δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, απειλές σε δημοσιογράφους από οργανωμένο έγκλημα, παρακολούθηση δημοσιογράφων, ποινικές διώξεις δημοσιογράφων, αδιαφανής και άδικη διανομή δημόσιων κονδυλίων στα ΜΜΕ, έλλειψη ανεξαρτησίας των δημοσίων μέσων ενημέρωσης κλπ.), «το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ανικανότητα των ελληνικών αρχών να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους, αλλά και αυτό που φαίνεται ως σκόπιμη βούλησή τους να καταστείλουν την ελευθερία του Τύπου» .
Η δραματική επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου για ακόμη μία χρονιά καταδεικνύει την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία της, ως συστατικού στοιχείου της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Σκοπεύει να λάβει άμεσα μέτρα για την ανάσχεση της διαρκούς διολίσθησης της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, πέραν της παρακολούθησης τηςκατάστασης στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου