Στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του δημοσιογράφου Θανάση Λάλα, στις 16 Απριλίου, στην Κέρκυρα, παραβρέθηκε «αντ’ αυτής» ο υπόδικος για πέντε κακουργήματα, λόγω της παρελθούσας σχέσης του με το «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, Γιαννης Τσακοπιάκος ● Μετά ζητήθηκε «διακριτικά» από τους δημοσιογράφους να παραλείψουν το ονοματεπώνυμό του και να περιοριστούν στον ρόλο.
«H υπουργός Πολιτισμού τελικά δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στα εγκαίνια, γιατί έπρεπε να συνοδεύσει εκτάκτως τον πρωθυπουργό στα Χανιά, στην έκθεση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου. Υπήρξε, όμως, εκπρόσωπός της που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους της. Ο Γιάννης Τσακοπιάκος. Μετά, όμως, μας ζητήθηκε διακριτικά να μην αναφέρουμε το όνομά του στα δημοσιεύματα και να περιοριστούμε στον ρόλο “εκπρόσωπος της Υπουργού Πολιτισμού”».
Συνάδελφος από την Κέρκυρα μας επιβεβαιώνει, λοιπόν, ό,τι είχαμε μάθει από 2-3 πηγές μας: στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του δημοσιογράφου Θανάση Λάλα, στις 16 Απριλίου, στον εκθεσιακό χώρο The Attic Gallery, στην Κέρκυρα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ και υπόδικος για πέντε κακουργήματα, λόγω της παρελθούσας σχέσης του με το «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, κ. Τσακοπιάκος, παραβρέθηκε ως επίσημος εκπρόσωπος της υπουργού Πολιτισμού.
Στα εγκαίνια της έκθεσης του Θανάση Λάλα (δεξιά, καθιστός) διακρίνεται ο κ. Τσακοπιάκος (με τη μάσκα) να συνομιλεί με τον Σπύρο Κλαδά, πρόεδρο του σωματείου «Κερκυραίων Πολιτεία» |
Η εκδήλωση δεν ήταν καθόλου αμελητέα για την ντόπια κοινωνία της Κέρκυρας, ενός νησιού άλλωστε που έχει πολιτιστική παράδοση. Η διοργάνωση της έκθεσης του Θανάση Λάλα (που παράλληλα με τη δημοσιογραφία έχει στραφεί και στα εικαστικά, με αξιοθαύμαστα προφανώς αποτελέσματα, αν κρίνουμε από το δελτίο Τύπου που επεσήμαινε ότι τα εκθέματα αποτελούν μέρος της «συλλογής που παρουσιάστηκε αρχικά στο Μαϊάμι των ΗΠΑ και βρίσκεται στο Μουσείο Τέχνης του Κονέκτικατ», ενώ «επιπλέον έργα και γλυπτά δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση, όπως και δύο γιγάντιες τοιχογραφίες που φιλοτεχνήθηκαν απευθείας στους τοίχους της γκαλερί») είχε αναγγελθεί ήδη από τον Ιανουάριο σε συνέντευξη Τύπου όπου παρέστη ο κ. Λάλας αλλά και ο Σπύρος Κλαδάς, πρόεδρος της συνδιοργανώτριας «Κερκυραίων Πολιτεία».
Ο κ. Κλαδάς είναι γνωστό στέλεχος της Ν.Δ., πάλαι ποτέ συνεργάτης του Αρη Σπηλιωτόπουλου και αργότερα του Κώστα Καραμανλή, αλλά η εμπλοκή του στην «υπόθεση Ζαχόπουλου» τον είχε αναγκάσει να απουσιάσει από το πολιτικό προσκήνιο ένα μεγάλο διάστημα. Πάντως, ως πρόεδρος του σχετικά νεοσύστατου σωματείου «Κερκυραίων Πολιτεία» (που ιδρύθηκε το Νοέμβριο του ‘21 με στόχο κατ’ αρχάς «την υποστήριξη πολιτικών, που επικεντρώνονται στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας»), ο κ. Κλαδάς είχε παρουσιάσει με ιδιαίτερη θέρμη την προοπτική της διοργάνωσης μιας έκθεσης του κ. Λάλα.
Και πράγματι. Τα εγκαίνια προετοιμάστηκαν και δέχτηκε να παραστεί ακόμα και η υπουργός Πολιτισμού, που είναι μάλλον ακριβοθώρητη σε ανάλογες εκδηλώσεις. Η απόφαση του πρωθυπουργού, όμως, να επισκεφτεί τα Χανιά εκείνες τις ημέρες, ανέτρεψε τα σχέδιά της. Κι έτσι, στη βραδιά των εγκαινίων, την εκπροσώπησε ο Γιάννης Τσακοπιάκος, απευθύνοντας εκ μέρους της χαιρετισμό, ενώπιον ενός κοινού, μεταξύ του οποίου ήταν και όλοι οι ιθύνοντες της κερκυραϊκής κοινωνίας: ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών κ. Αλτουβάς, η δήμαρχος Μ. Υδραίου, η αντιπεριφερειάρχης Μ. Ανδριώτη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μεταλληνός, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ι. Κοντός, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, Χ. Βούλγαρης, ο πρόεδρος της Πινακοθήκης Σπ. Μωραΐτης κ.ά.
Πώς αισθάνθηκαν οι ίδιοι, όταν και αν πληροφορήθηκαν πως το ΥΠΠΟ εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από έναν άνθρωπο που είναι υπόδικος για κακουργήματα; Δεν ξέρουμε. Ξέρουμε, πάντως, πως στους δημοσιογράφους που κάλυψαν το γεγονός υποδείχτηκε διακριτικά να παραλείψουν το ονοματεπώνυμό του. Αποτέλεσμα; Ολα τα κερκυραϊκά sites αλλά και η ιστοσελίδα της ΕΡΤ αναπαρήγαγαν την είδηση, αναφέροντας τον «εκπρόσωπο» χωρίς όνομα.
Μάλλον, όλη αυτή η ιστορία προσβάλλει και το νησί και τους πολιτειακούς του παράγοντες, αν όχι και τον κ. Λάλα. Ούτως ή άλλως, οι χειρισμοί της κ. Μενδώνη στο ΥΠΠΟ φαίνεται ότι έχουν δυσαρεστήσει αρκετούς βουλευτές της Ν.Δ. στην επαρχία, καθώς θεωρούν, σύμφωνα με πηγές μας, ότι «κουμάντο στο ΥΠΠΟ κάνουν οι διασυνδέσεις της κ. Μενδώνη από τότε που ήταν στο ΠΑΣΟΚ». Επισημαίνουν, δε, πως η ίδια, ως μη εκλεγμένη, απευθείας επιλογή του πρωθυπουργού για το ΥΠΠΟ «απευθύνεται μόνον σ’ εκείνον και στο περιβάλλον του» και δεν φροντίζει «να καλλιεργήσει τις σχέσεις της με το κόμμα, ώστε να αντιληφθεί τις ιδιαιτερότητές του και τις ανάγκες του».
Τέλος, για τον κ. Τσακοπιάκο, για τον οποίο η υπουργός έχει ριψοκινδυνεύσει συχνά μέχρι σήμερα την άτεγκτη εικόνα του ΥΠΠΟ, να θυμίσουμε ότι ακόμα και η αθώωσή του στο πρώτο δικαστικό σκέλος της πολύκροτης υπόθεσης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας (η δίκη για την υπεξαγωγή βιβλίων πρωτοκόλλου της περιόδου 2015-2017 και πρακτικών του Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ, στην οποία καταδικάστηκε μόνον ο διευθυντής του Ταμείου εκείνη την περίοδο Γ. Βλαντής) αμφισβητήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, που άσκησε έφεση, ζητώντας και τη δική του καταδίκη.
Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει από το Δικαστικό Συμβούλιο παραπομπή του κ. Τσακοπιάκου και 13 ακόμα μελών της διοίκησης και εργαζομένων στο Ταμείο για τις πρώτες (για τα «πλαστά δάνεια» και για τη «διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ που δαπανήθηκαν μη σύννομα, εκτός του δημόσιου λογιστικού και των καταστατικών σκοπών του Ταμείου») από τις πέντε κακουργηματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.
Ναταλί Χατζηαντωνίου
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου