Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Σοβαρές ελλείψεις σε εργάτες γης στα χωράφια και τη βιομηχανία σε Πέλλα και Ημαθία

Την τεράστια έλλειψη σε εργατικά χέρια για την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων σε Πέλλα και Ημαθία, υπογραμμίζουν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, κάνοντας λόγο για αναγκαστική αγρανάπαυση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο αγροτικού συλλόγου Βέροιας, Τάσο Χαλκίδη, χρειάζονται φέτος άλλους 6.000 ανθρώπους για να μαζέψουν τα προϊόντα τους , ενώ, όπως τόνισε, εάν δεν έρθουν εργάτες, δεν θα υπάρξει γεωργία.
 
Πηγή: ert.gr
 
Χωρίς εργάτες γης χωράφια και βιομηχανία που ζητούν νέα νομοθεσία
Φρούτα μέσα στα κτήματα απειλεί να αφήσει, φέτος, η μεγάλη έλλειψη εργατών γης, ενώ σημαντικά κενά σε προσωπικό θα αντιμετωπίσουν τα διαλογητήρια, τα συσκευαστήρια και οι μεταποιητικές, στις οποίες φαίνεται πως δύσκολα θα καλυφθεί η 3η βάρδια.
Η ανησυχία είναι έκδηλη σε όλη την ελληνική ύπαιθρο και κυρίως στους κάμπους Πέλλας και Ημαθίας, όπου μέρα με τη μέρα οι ανάγκες για εργασίες στα οπωροφόρα δέντρα, είτε αφορούν τα αραιώματα, είτε τη συγκομιδή, γίνονται όλο και πιο πιεστικές, ενώ η διαθεσιμότητα των εργατικών χεριών παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη για την εποχή.
«Σαφέστατα υπάρχει κίνδυνος να μείνουν ασυγκόμιστα προϊόντα και το είδαμε, ήδη, με τη φράουλα στη Μανωλάδα και με τα πορτοκάλια στη Λακωνία. Κάτι ανάλογο, πιθανώς, να πλήξει και την παραγωγή κερασιού, για το οποίο ξεκίνησε η συγκομιδή αυτές τις μέρες, αλλά ακολούθως και στη συγκομιδή βερίκοκων, ροδάκινων και νεκταρινιών» εκτιμά ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών – Οργανώσεων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης. Ο ίδιος σπεύδει να θυμίσει πως με βάση τα στοιχεία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι εργάτες που απαιτούνται και ερχόντουσαν με ειδική άδεια μετάκλησης τα προηγούμενα χρόνια, είναι πάνω από 32.000 για όλη τη χώρα, αλλά πλέον, πολλοί από αυτούς, κυρίως Αλβανοί, προτιμούν να εργαστούν στη Γερμανία ή την Ιταλία, όπου η νομοθεσία είναι πιο ευέλικτη και τα ημερομίσθια και η διαμονή πολύ καλύτερες από ό,τι στην Ελλάδα.
«Υπάρχει έντονο πρόβλημα. Λείπουν ήδη από τα αραιώματα, αλλά εκεί λες κουτσά – στραβά η δουλειά θα γίνει, ενώ σε κάποιες ποικιλίες ίσως να μην χρειαστεί καν, διότι η παραγωγή είναι μειωμένη. Το μεγάλο ζόρι θα προκύψει στις συγκομιδές, γιατί τότε θα χρειαστούν εργάτες και για τις βιομηχανίες, οι οποίες προβληματίζονται για το εάν θα μπορέσουν να συγκροτήσουν όλες τις βάρδιες που απαιτούνται, με αντίκτυπο στον όγκο της παραγωγής που θα μεταποιηθεί», αναφέρει και ο πρόεδρος του «Α.Σ. Ξεχασμένης» Δημήτρης Μουτσέρης.
Μεγάλο κίνδυνο να μείνουν καρποί στα δέντρα, βλέπει και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών του Α.Σ. Πέλλας, Χρήστος Τσαρτσαράκης. «Σήμερα χρειαζόμουν πέντε εργάτες για να μαζέψουμε κεράσια και κατάφερα να βρω μόνο τρεις, ενώ και τα μεροκάματα φέτος, λόγω των ελλείψεων σε χέρια, έχουν φτάσει εδώ στα 35 ευρώ» ανέφερε. Ο ίδιος, έχοντας εικόνα κι από το διαλογητήριο του συνεταιρισμού Πέλλας, μας είπε πως και εκεί τα κενά είναι τεράστια. «Χρειαζόμαστε 35 άτομα για να δουλέψει κανονικά και έχουμε εξασφαλίσει μόλις 15, ενώ πολλές βιομηχανίες μεταποίησης θα δυσκολευτούν να συγκροτήσουν την 3η βάρδια. Αυτό σημαίνει αντί για 10 φορτηγά την ημέρα, θα πέσουμε ίσως στα επτά γιατί δεν θα προλαβαίνουν να τα επεξεργαστούν και όσα μένουν πίσω θα κινδυνεύουν να μαλακώσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για ανησυχητικά μηνύματα κάνει λόγο και ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κώστας Αποστόλου. «Φέτος πάμε για μια κανονική χρονιά ως προς την παραγωγή και οι βιομηχανίες θα δουλέψουν με τρεις βάρδιες. Ήδη όμως στις προεγγραφές ενδιαφέροντος για κάλυψη των εποχικών θέσεων, που ξεπερνούν στην περιοχή τις 10.000 άτομα, διαπιστώνεται έλλειψη διαθεσιμότητας, παρότι το κάλεσμα αφορά και διπλανούς νομούς όπως Θεσσαλονίκη, Πιερία, Κοζάνη και Φλώρινα», εξηγεί ο κ. Αποστόλου κι επαναφέρει το αίτημα να μην κόβεται το επίδομα ανεργίας και τα άλλα επιδόματα που λαμβάνουν διάφορες κοινωνικές ομάδες, όταν θα απασχολούνται για 2-3 μήνες στη μεταποίηση, ώστε να μην λειτουργεί αποτρεπτικά.
«Τα έσοδα αυτά να μην υπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα και τους κόβουν τα επιδόματα. Δεν πρόκειται να δεχθεί κανείς να έρθει να εργαστεί. Χρειάζεται μια σοβαρή παρέμβαση, γιατί τα εργατικά χέρια αποψιλώνονται στην περιοχή. Η νέα νομοθεσία επίσης υποχρεώνει τον μετακλητό να εργαστεί για 9 μήνες και μετά να επιστρέψει για τρεις στη χώρα του. Πώς θα φέρουμε εργάτες από το Μπαγκλαντές ή το Πακιστάν, με τέτοιους όρους», ανέφερε.
∆ύσκολα και για τους εναποµείναντες ειδικευµένους αγρεργάτες
Το µείζον θέµα των εποχικών και µετακλητών εργατών γης θέτουν µε επιστολή τους στους αρµόδιους υπουργούς, η οποία κοινοποιήθηκε και στον πρωθυπουργό, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ιεράπετρας Λασιθίου, Σελίνου Χανίων, Σητείας Λασιθίου και Τυµπακίου Ηρακλείου, τονίζοντας τα ζητήµατα γραφειοκρατίας, κόστους και ελλιπούς εξειδίκευσης. Ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας καλεί όλα τα µέλη του από την ευρύτερη περιοχή Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού να παραβρεθούν στην έκτακτη γενική συνέλευση τη ∆ευτέρα 23 Μαΐου µε θέµα τους εργάτες γης, προκειµένου να εκτιµηθεί εκ νέου η κατάσταση και να δροµολογηθούν παρεµβάσεις για την επόµενη µέρα. Σε κάθε περίπτωση ζητούν: α) την εξοµάλυνση της διαδικασίας λήψης βιοµετρικών στοιχείων νεοεισερχόµενων εργατών γης από τις χώρες που δεν διαθέτουν ελληνική Πρεσβεία µε την υποστήριξη εξωτερικούς παρόχους.
β) την ανανέωση των αναγκαίων νοµιµοποιητικών εγγράφων εισόδου και εργασίας στους ελάχιστα εναποµείναντες ειδικευµένους εργάτες γης τρίτων χωρών.

Λεωνίδας Λιάμης
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: