Εμμένει η κυβέρνηση στην επιβολή εξωφρενικά ακριβού εισιτηρίου για τη μισάωρη κατάδυση-επίσκεψη στο Ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται μειωμένο κόμιστρο για φοιτητές και ειδικές ομάδες επισκεπτών ● Κωφεύει το υπουργείο Πολιτισμού στις σφοδρές αντιδράσεις ενάντια στη μετατροπή του μουσείου σε... κλειστό κλαμπ για λίγους.
«Xαστούκι» στον καταδυτικό τουρισμό και την τοπική κοινωνία της Αλοννήσου είναι το αντίτιμο των 50 ευρώ που καθορίζει το υπουργείο Πολιτισμού για το επισκέψιμο Ενάλιο Αρχαιολογικό Πάρκο Περιστέρας και η καταβολή του ξεκινάει άμεσα. Η αρμόδια Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με έγγραφό της στις 24/5/22 ενημερώνει τα τρία καταδυτικά κέντρα του νησιού για τις διαδικασίες καταβολής των 50 ευρώ ανά επισκέπτη, χωρίς να προβλέπεται μειωμένο εισιτήριο, ομαδικό, μηδενικό για εκπαιδευτικούς λόγους. Παρότι είχε δεσμευτεί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ότι θα ισχύσουν μετά τον σάλο που προκλήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι αποκλειστικά για την κατάδυση περίπου μισής ώρας ορίζεται εισιτήριο 50 ευρώ για το Ναυάγιο της Περιστέρας.
Η υπουργός είχε δεσμευτεί από το βήμα της Βουλής, αλλά και κατά τη συνάντησή της τον Μάρτιο με την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή και τον δήμαρχο Αλοννήσου Πέτρο Βαφίνη, ότι το αντίτιμο των 50 ευρώ θα περιλαμβάνει επίσκεψη σε τέσσερις συνολικά ενάλιους χώρους στον Δυτικό Παγασητικό.
Το πρόσφατο έγγραφο της Εφορείας Εναλίων επικεντρώνεται στον τρόπο καταβολής των 50 ευρώ (σε λογαριασμό του ΟΔΑΠ μέσω Εθνικής Τράπεζας) και δίνει οδηγίες για την αιτιολόγηση της κατάθεσης και τον τρόπο ελέγχου πριν από την κατάδυση. Ωστόσο δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά για τα ομαδικά, μηδενικά εισιτήρια, για εβδομαδιαίο εισιτήριο και κυρίως για τη χρήση του αντιτίμου των 50 ευρώ και για τα άλλα τρία ναυάγια, της Κυκίνθου, του Ακρωτηρίου Τηλέγραφος και του Ακρωτηρίου Γλάρος στον Δυτικό Παγασητικό, που προγραμματίζεται να ανοίξουν το καλοκαίρι. Η κ. Μενδώνη είχε δηλώσει τον Μάρτιο πως «[...] το ίδιο αντίτιμο θα καλύπτει και την επίσκεψη και των άλλων τριών ναυαγίων [...]».
Αμετανόητοι
Το εισιτήριο των 50 ευρώ καθορίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του αναπληρωτή υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη (ΦΕΚ 1/11/21 αρ. Φύλλου 5058) και αμέσως προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, των επαγγελματιών στον χώρο της κατάδυσης, των ενάλιων αρχαιολόγων, της δημοτικής αρχής και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η «Εφ.Συν.» είχε αναδείξει πρώτη το θέμα («“Ταξικό” εισιτήριο-ταφόπλακα για τον καταδυτικό-αρχαιολογικό τουρισμό» 3/11/21) και έχει παρακολουθήσει τις διαδοχικές αντιδράσεις στην εν λόγω απόφαση καθώς το αντίτιμο είναι κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με αντίστοιχα που ισχύουν για ενάλιους προορισμούς του εξωτερικού.
Παρά τις δεσμεύσεις της υπουργού Πολιτισμού η ΚΥΑ δεν άλλαξε. Αυτή εφαρμόζεται με το έγγραφο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Εσπευσε δε να προχωρήσει στην επιβολή του υπερβολικού εισιτηρίου παρότι το έργο -το οποίο ξεκίνησε και ολοκλήρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Θεσσαλίας και υπό προϋποθέσεις δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσει με δωρεάν είσοδο μέχρι το 2023. Μια πολιτική που θα ευνοούσε σε βάθος χρόνου το Ναυάγιο της Περιστέρας. Θα το έβαζε στον διεθνή χάρτη για τους λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού, θα έδινε τη δυνατότητα να λειτουργήσει ανταγωνιστικά με αντίστοιχους προορισμούς με στόχο τη διάδοση της ενάλιας κληρονομιάς μας και την ενίσχυση της κοινωνίας της Αλοννήσου.
«Ενδιαφέρεται το υπουργείο Πολιτισμού για τους επαγγελματίες των καταδυτικών κέντρων που έχουν κρατήσεις για την καλοκαιρινή σεζόν γνωρίζοντας ότι ώς το 2023 το εισιτήριο θα ήταν δωρεάν; Ενδιαφέρεται για τους αυτοδύτες που είχαν προγραμματίσει μια επίσκεψη στην Αλόννησο για να επισκεφτούν το ναυάγιο;» ρωτάει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος-Μιχαήλ Μεϊκόπουλος. «Αναρωτιόμαστε, η Περιφέρεια Θεσσαλίας που χρηματοδοτεί το έργο τι έχει να πει για όλα αυτά; Οι τοπικοί βουλευτές και υπουργοί της Ν.Δ. που διαβεβαίωναν την τοπική κοινωνία ότι το εισιτήριο των 50 ευρώ θα αφορά 4 ναυάγια, και όχι μόνο το Ναυάγιο της Περιστέρας, πώς τοποθετούνται απέναντι σε αυτές τις ενέργειες της υπουργού;».
Το θέμα είχε φέρει στη Βουλή ο βουλευτής, επίσης του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, σχετική ανακοίνωση είχε εκδώσει η Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ είχε κινητοποιηθεί και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η πρόεδρός του Δέσποινα Κουτσούμπα όταν είχε γίνει γνωστή η επιβολή εισιτηρίου 50 ευρώ. Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, είχε χαρακτηρίσει το εισιτήριο «επιεικώς απαράδεκτο» και ο Σύνδεσμος Καταδυτικών Κέντρων Ελλάδας είχε εκφράσει «την απογοήτευσή του για την απαράδεκτη Κοινή Υπουργική Απόφαση». Σημείωνε μάλιστα ότι «πάρθηκε ερήμην της αγοράς. Ουδέποτε ερωτηθήκαμε ή προσκληθήκαμε από τα υπουργεία για το θέμα» και είχε ζητήσει την άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ.
Ομως και ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος είχε στηλιτεύσει -κομψά μεν, ευθέως δε- την απόφαση. Είχε προτείνει μάλιστα «την έκδοση εισιτηρίου εβδομαδιαίας διάρκειας» για ομάδες φοιτητών και επισκεπτών προκειμένου να περιοριστεί το υπέρογκο κόστος. «[...] Διότι τέτοιες ομάδες τουριστών δεν μπορούν να επιβαρύνονται καθημερινά, εκτός από το εισιτήριο, πιθανώς και με τις στολές που θα νοικιάσουν, τον εξοπλισμό, τη μεταφορά και τη συνοδεία από το προσωπικό, γιατί η διαμονή τους μετά θα ξεπεράσει τα 300-400 ευρώ τη μέρα, αν συνυπολογιστεί το ξενοδοχείο και όλα αυτά και έτσι ο προορισμός θα καταστεί πολύ ακριβός».
«Προφανώς» τι;
Τι είχε απαντήσει η κυρία Μενδώνη; «[...] Προφανώς για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες ισχύει και το μηδενικό και το μισό εισιτήριο κατά περίπτωση... Το δε εβδομαδιαίο εισιτήριο για κάποιον που θέλει να επαναλάβει δύο και τρεις φορές στο διάστημα μιας εβδομάδας τις καταδύσεις, προφανώς θα είναι εκπτωτικό, όπως είναι και σε χερσαίους αντίστοιχους χώρους [...]».
Κάτι ωστόσο που δεν περιλαμβάνεται ούτε στην ΚΥΑ ούτε στο έγγραφο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Αρα τι ισχύει;
Βασιλική Τζεβελέκου
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου