Συγκεκριμένα η απάντηση του εκπροσώπου του State Department, σε ερώτηση του real.gr ενώ αναφέρει ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα πρέπει να γίνονται σεβαστές, από την άλλη τονίζει στην γραπτή του δήλωση ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός και συζήτηση, όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας.
Ουσιαστικά το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ με έμμεσο τρόπο υιοθετεί τις απαράδεκτες Τουρκικές αξιώσεις και χωρίς να καταδικάζει τις παραβιάζεις της Άγκυρας καλεί τις δύο χώρες να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η πάγια αμερικανική θέση είναι ότι θα πρέπει να συμπίπτουν το εύρος των χωρικών υδάτων με το εύρος του εναέριου χώρου. Συγκεκριμένα απαντώντας ο εκπρόσωπος του State Department σε ερώτηση του real.gr για τη σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη ανέφερε:
«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κρατικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της αεροπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση, και όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα».
Οι ΗΠΑ λοιπόν καλούν σε διάλογο Ελλάδα και Τουρκία την ίδια ώρα που η Άγκυρα προχωρά σε ωμές παραβιάσεις.
Η Ελλάδα έχει ορίσει ως εναέριο χώρο τη ζώνη πλάτους 10 ναυτικών μιλίων (ν.μ.) από τις ακτές της, που καθιερώθηκε με το ΠΔ 6/18 το Σεπτέμβρη 1931 περί «καθορισμού πλάτους χωρικών υδάτων, όσον αφορά τα ζητήματα της Αεροπορίας και Αστυνομίας αυτής». Η Τουρκία, που αμφισβητεί το πλάτος των 10 ν.μ. του ελληνικού εναέριου χώρου, μέχρι το 1975 και για 44 συνεχή έτη αναγνώριζε και σεβόταν τη ρύθμιση αυτή των 10 ν.μ..
Από το 1974 όμως και μετά το αμφισβητεί. Η τουρκική αμφισβήτηση του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο αποτελεί την πλέον επιθετική από τις τουρκικές αμφισβητήσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς αυτή εκφράζεται έμπρακτα και καθημερινά, με τις πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών, δηλαδή με τη χρήση στρατιωτικών μέσων.
Η αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας του πλάτους του ελληνικού εναέριου χώρου αποτελεί μέρος της γενικότερης επιδίωξης της τουρκικής πολιτικής για αναθεώρηση του «στάτους κβο» στο Αιγαίο. Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ (τους …«συμμάχους) με προφανή στόχο την εδραίωση της ΝΑΤΟικής επικυριαρχίας, με όχημα τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Σε αυτό ακριβώς το μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του State Department, ο οποίος αποφεύγοντας να καταδικάσει την Τουρκική προκλητικότητα και με τις ωμές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ουσιαστικά νομιμοποιεί τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Αυτοί είναι οι «καρποί» της στρατηγικής του «yes men» και της αμερικανόδουλης πολιτικής που ακολουθούν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις αυτού του τόπου. Μια πολιτικής που δίνει «γη και ύδωρ» στους «συμμάχους» στο όνομα της εξασφάλισης …στήριξης επί των εθνικών θεμάτων, η οποία όμως με κάθε ευκαιρία ξεγυμνώνεται φανερώνοντας ότι λειτουργεί σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Πηγή: imerodromos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου