Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, χώρισε τα 20 χρόνια σε τρεις περιόδους, πριν μετά και κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, την οποία αποκάλεσε «περίοδο αφύπνισης». Μάλιστα υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια των μνημονίων η Ελλάδα έγινε «η μαία του κόσμου» αφού τότε δημιουργήθηκαν θεσμοί όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και «η ΕΚΤ έκανε ότι είναι δυνατό για να διατηρηθεί η ενότητα της Ευρώπης», και ότι χάρη σε αυτό διαψεύστηκαν οι προβλέψεις των αναλυτών για έξοδο από το ευρώ.
«Ο πληθωρισμός δεν είναι ακόμα σε ανησυχητικό επίπεδο, αλλά επηρεάζει οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, οικογένειες με ηλικιωμένους και τα επαρχιακά νοικοκυριά» είπε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας Γκάμπριελ Μακχλούφ, δηλώνοντας ότι «είναι αβέβαιο αν θα αναλάβουμε δράση» (για τη μείωσή του), καθώς «οι συνθήκες που ζούμε είναι πρωτοφανείς», ελπίζοντας πιθανόν σε εξομάλυνση της κατάστασης μεσοπρόθεσμα.
Την πεποίθηση ότι η κρίση της πανδημίας και στη συνέχεια ο πόλεμος έφερε τις χώρες της ΕΕ και τις Ευρωζώνης πιο κοντά εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου, τονίζοντας ότι πρέπει εμβαθύνουν οι σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από τρίτες χώρες. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θάνου Τσίρου αν βρισκόμαστε κοντά στο να υπάρξει ένας τρίτος νομισματικός πυλώνας – μετά το δολάριο και το Ευρώ, απάντησε ότι μακροπρόθεσμα μόνος διεκδικητής είναι το κινέζικο ρενμινμπί (νόμισμα του Λαού, όπως είναι η επίσημη ονομασία του Γουάν), όμως αυτό δε θα συμβεί πριν από δύο-τρεις δεκαετίες
Όλοι συμφώνησαν ότι «τα κρυπτονομίσματα δεν είναι καν νομίσματα αλλά κίνδυνος» και απέφυγαν να απαντήσουν στην ερώτηση αν θα αυξηθούν τα επιτόκια για να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός, επικαλούμενοι ότι η διοίκηση της ΕΚΤ διάγει «περίοδο σιωπής».
Στη συζήτηση συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, επαναλαμβάνοντας και ο ίδιος ότι το ευρώ άντεξε την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης, καμία χώρα δεν αποχώρησε αντίθετα προσχώρησαν τρεις νέες και αυτό είναι απόδειξη ανθεκτικότητας και σταθερότητας. Απέρριψε την πιθανότητα του στασιμοπληθωρισμού, και παραδέχθηκε ότι «δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι άμεσα για την τιμή των εμπορευμάτων, αλλά το σημαντικό είναι να υπάρξει αξιοπιστία μεσοπρόθεσμα».
Ο Στουρνάρας είπε ότι το σημαντικό για τον πληθωρισμό είναι «να μην αφήσουμε να περάσει στην αγορά εργασίας και να έχει αντίκτυπο στους μισθούς» και ότι «θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μην αφήσουμε τον πληθωρισμό από προσωρινός να γίνει διαρθρωτικός και μόνιμος» - απορρίπτοντας δηλαδή ως απάντηση τις αυξήσεις στους μισθούς.
Αφροδίτη Τζιαντζή
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου