Ο λέκτορας του Δημοκρίτειου Σ. Κουτνατζής στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών |
Χωρίς χρησμούς και μόνο με υποσχέσεις και ειδυλλιακές εικόνες, τα μέλη της κυβέρνησης, οι σύμβουλοί τους και ο πρωθυπουργός πανηγύρισαν την ανάπτυξη που όλο κι έρχεται, τις μεταρρυθμίσεις που όλο και συρρικνώνουν τη δημοκρατία και τις επενδύσεις που όλο και φτάνουν, ενώ καλού-κακού τόνιζαν και τις οικονομικές δυσκολίες που πυκνώνουν και που πάντα οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες.
«Από τον Ιούλιο του ’19 μέχρι τον Ιούλιο του ’21 το 64% των τροπολογιών που κατατέθηκαν ήταν εκπρόθεσμες»
Ανάμεσα στα μεγάλα «θινκ τανκ» που μίλησαν στο φόρουμ και γέμισαν ορεξάτοι πριν και μετά τις ταβέρνες της Αράχοβας, τα μέλη της κυβέρνησης έκαναν τις σχετικές «εκθέσεις» τους βαθμολογημένες από τους ίδιους και γεμάτες από «μεταμορφωμένα» σε αλήθειες ψέματα.
Θα αναφερθούμε σε ένα μόνο δείγμα μιας τέτοιας μεταμόρφωσης:
Ο λέκτορας του Δημοκρίτειου (με μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ) Στέλιος Κουτνατζής, διορισμένος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (το 2019) γενικός γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και πρώην νομικός σύμβουλος του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, μίλησε στο φόρουμ στις 9 Απριλίου. Μεταξύ άλλων είπε: «Υπάρχει επίσης μια πολύ κρίσιμη βελτίωση σε ό,τι έχει να κάνει με το πρόβλημα των τροπολογιών, το οποίο είναι μια παθογένεια που μας ταλαιπωρεί επί δεκαετίες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουμε τροπολογίες που έρχονται στη Βουλή λίγο πριν ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο. Αυτό δεν υπάρχει πια. Τον τελευταίο χρόνο, από τον Μάιο του ‘21 (!) μέχρι σήμερα, την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου έχει έρθει μόνο μία τροπολογία».
Δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς αντέδρασε στο σημείο αυτό το ακροατήριο κι αν τα γέλια ήταν δυνατά. Δεν γνωρίζουμε επίσης γιατί μετά από δύο ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης των αρίστων ο κ. Κουτνατζής επέλεξε να κάνει την αναφορά του αποκλειστικά από τον Μάιο και μετά. Γνωρίζουμε βέβαια ότι το πρόσχημα της πανδημίας έδωσε τη δυνατότητα για σειρά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς διαβουλεύσεις, διευκολύνοντας τη θέσπιση δεκάδων νομοθετικών ρυθμίσεων και «διευκολύνσεων» και μειώνοντας την ανάγκη άσχετων τροπολογιών. Παρά τους ισχυρισμούς του κ. Κουτνατζή όμως, σύμφωνα με την έρευνα του ανεξάρτητου vouliwatch (με στοιχεία από τη Βουλή), «από τον Ιούλιο του ‘19 μέχρι τον Ιούλιο του ‘21 το 64% των τροπολογιών που κατατέθηκαν ήταν εκπρόθεσμες».
Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι γνωρίζουν οι πολίτες και οι εργαζόμενοι, όσο κι αν το κρύβουν περίτεχνα τα ΜΜΕ, μέσα από δεκάδες ρεπορτάζ, για επαίσχυντες τροπολογίες νύχτας που ακυρώνουν δημοκρατικούς θεσμούς, δικαιώματα, ανεξαρτησία των Αρχών, κλείνοντας το μάτι στους συνήθεις ημέτερους ωφελημένους. Πρόσφατο παράδειγμα η τροπολογία φίμωσης του Τύπου με εμπλοκή του ΕΣΡ, αλλά και τροπολογίες που προκάλεσαν εκρήξεις αντιδράσεων από κόμματα και φορείς και ολόκληρους κλάδους εργαζομένων. Το «τροπολογία νύχτας» και μόνο αν βάλει κανείς στο google, αρκεί.
Παράβαση
«Για να καταλάβουμε την ευρεία εφαρμογή αυτής της αντισυνταγματικής πρακτικής, αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε τώρα τον Απρίλιο για τον νέο κώδικα δικαστικών υπαλλήλων, η κυβέρνηση κατέθεσε οκτώ τροπολογίες. Από αυτές οι έξι ήταν εκπρόθεσμες, ενώ όλες τους ρύθμιζαν, πάλι κατά παράβαση της νομοθεσίας, θέματα άσχετα με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου, όπως είναι ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ, η αύξηση δημοσίων δαπανών για συντήρηση στρατιωτικού εξοπλισμού, ζητήματα συνταξιοδότησης, ο προϋπολογισμός δήμων, ο τρόπος διορισμού του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Οι έξι εκπρόθεσμες τροπολογίες είχαν συνολική έκταση 260 σελίδες. Ο όγκος των ρυθμίσεων που ήρθαν στη Βουλή την τελευταία στιγμή δημιουργεί αμφιβολίες ως προς το αν οι βουλευτές πρόλαβαν να μελετήσουν σε βάθος τις τροπολογίες που κατατέθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 2 από αυτές ήρθαν στη Βουλή την ημέρα της ψηφοφορίας και 4 μόλις μία μέρα νωρίτερα» (vouliwatch).
Μετά τη διαχρονική βιομηχανία κατάθεσης τροπολογιών θεσπίστηκε ένας απλός κανόνας διαφάνειας που τουλάχιστον επιβάλλει να φέρει η πρώτη σελίδα κάθε τροπολογίας τη σφραγίδα ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΟ, έτσι ώστε να αποτρέπονται οι υπουργοί από τη συνήθεια και να λογοδοτούν στους πολίτες. Από το τέλος του 2019 αυτή η πρακτική διαφάνειας σχεδόν εγκαταλείφθηκε, ο χορός τροπολογιών συνεχίζεται, αλλά άνετα πλέον το κάθε κυβερνητικό στέλεχος μπορεί να ισχυρίζεται στους Δελφούς ότι όλα πάνε ρολόι στην καλή νομοθέτηση.
Καυστικές οι παρατηρήσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου για την καλή νομοθέτηση σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του φόρουμ, όπου μίλησε για τις «αγνώστου πατρός» συνεχείς αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, ενώ αναφέρθηκε στο πραγματικό γεγονός ότι μπορεί μια συγκυρία να επηρεάσει τη νομοθέτηση, αλλά δεν είναι αποδεκτό το να προκύπτει αυτή η συγκυρία από σκοπιμότητα, ιδιοτέλεια, εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Αναφερόμενος στην «εν κρυπτώ» νομοθέτηση, θύμισε ότι τον Αύγουστο του 2019, πέντε λεπτά πριν κλείσει η Βουλή, ψηφίστηκε η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης. «Μια τόσο βλαπτική για τα δικαιώματα των εργαζομένων διάταξη πέρασε υπό μορφή τροπολογίας την τελευταία στιγμή».
Αντα Ψαρρά
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου