Το Tell Al-Farma, γνωστό και ως Pelusium στην αρχαιότητα, χρονολογείται από την ύστερη φαραωνική περίοδο και χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά την ελληνορωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο. Επίσης, μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται πρόσθετα αντικείμενα από την παλαιοχριστιανική και ισλαμική εποχή. Ο Δίας είναι ο θεός του ουρανού και της βροντής στην αρχαία ελληνική θρησκεία. Βασιλεύοντας από τον Όλυμπο, ο Δίας περιγράφεται συχνά ως γέρος με γένια και αντιπροσωπεύεται από σύμβολα όπως αστραπές και αετοί.
Το Pelusium ανασκάφηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 1900 από τον Γάλλο αιγυπτιολόγο Jean Clydet, ο οποίος βρήκε σε θραύσματα αρχαιοελληνικές επιγραφές του ναού Διός-Κασίου (ο Δίας – Κάσιος είναι ένας συνδυασμός του Δία, του θεού του ουρανού στην ελληνική μυθολογία και του όρους Κάσιος από τη Συρία) στην περιοχή.
Οι σημερινές ανασκαφές αποκάλυψαν τελικά τον ναό μεταξύ του οχυρού Pelusium και μιας μνημειακής εκκλησίας, αφού εντοπίστηκαν κίονες και μια σειρά από μεγάλους ογκόλιθους γρανίτη. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι ογκόλιθοι σχημάτιζαν μια σκάλα για να φτάσουν στην πλατφόρμα του ναού και ήλπιζαν να εφαρμόσουν μια φωτογραμμετρική έρευνα για να καθορίσουν το αρχιτεκτονικό σχέδιο του ναού, σύμφωνα με αξιωματούχους του Αιγυπτιακού Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.
Γύρω από αυτόν τον αρχαίο ναό υπάρχουν ογκόλιθοι από ροζ γρανίτη που χρησιμοποιήθηκαν στους μεταγενέστερους αιώνες για την κατασκευή τοπικών ναών.
Επιγραφές που βρέθηκαν στην περιοχή δείχνουν επίσης ότι ο αυτοκράτορας Αδριανός ανέθεσε στον Τίτο Φλάβιο Τιτάνα να πραγματοποιήσει εργασίες ανακαίνισης του ναού κατά την περίοδο που ο Αδριανός ίδρυσε νέες ρωμαϊκές πόλεις και μνημεία στη Ρωμαϊκή Αίγυπτο.
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου
Πηγή: ertnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου