Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Ντράπηκε και η ντροπή! Ομιλία μέλους του ναζιστικού τάγματος Αζόφ, μέσα στην ελληνική Βουλή

Ο Ελληνοουκρανός στρατιώτης, μέλος του νεοναζιστικού τάγματος 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Ελληνοουκρανός στρατιώτης απευθύνθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο αποκαλύπτοντας πως ανήκει στο νεοναζιστικό τάγμα, σε μια ντροπιαστική στιγμή μέσα στη Βουλή. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ζητά εξηγήσεις από τον Τασούλα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας θέλησε να δώσει τον λόγο σε δύο στρατιώτες που πολεμούν τη Ρωσία.
Ένας εξ αυτών μάλιστα, ο πρώτος που μίλησε στην ελληνική Βουλή, επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης, είπε πως είναι Ελληνοουκρανός, με καταγωγή από τη Μαριούπολη, τονίζοντας πως ο παππούς του είχε πολεμήσει στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το παράδοξο, όμως, είναι πως ο εν λόγω στρατιώτης-ομιλητής που απευθύνθηκε μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι μέλος του νεοναζιστικού Τάγματος του Αζόφ, πράγμα που αποκάλυψε ο ίδιος στην αρχή της ομιλίας του και πριν αναφερθεί στην τραγική κατάσταση της Μαριούπολης. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως είναι μέλος της ακροδεξιάς ομάδας της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας, που πολεμά αυτή την περίοδο στη χώρα, σε μία ντροπιαστική στιγμή μέσα στην ελληνική Βουλή και ένα μελανό σημείο της γενικότερης ομιλίας Ζελένσκι.
"Καλημέρα αξιότιμα μέλη της ελληνικής Βουλής. Απευθύνομαι σε εσάς σαν Έλληνας στην καταγωγή. Λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές.
Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην ουκρανική άμυνα, μέσα από το Τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, είναι το χρέος μου σαν άντρας. Πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη", είπε ο εν λόγω στρατιώτης.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
 
Εξηγήσεις από Τασούλα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - Αποχώρησαν τέσσερις βουλευτές
Το εν λόγω στιγμιότυπο προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και αντιδράσεις από ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης, ανεξάρτητα από την παρουσία ή όχι των κομμάτων στη Βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μάλιστα, προτίθεται να ζητήσεις εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ώστε να εξακριβωθεί αν ο ίδιος γνώριζε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Μάλιστα, η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε χαρακτηριστικά: "Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενήμερος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα".
Να σημειωθεί πως, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε τελικά με αρκετές απουσίες στη Βουλή, ενώ οι παρόντες βουλευτές δεν χειροκρότησαν στο τέλος της ομιλίας Ζελένσκι.
Μάλιστα, όταν έγινε η παρέμβαση του στρατιωτικού από το Τάγμα Αζοφ, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από τη Βουλή. Ο λόγος για τους Θοδωρή Δρίτσα, Νίκο Φίλη, Γιάννη Γκιόλια και Γιώργο Βαρεμένο.
Δυσαρέσκεια Αντώνη Σαμαρά - "Μεγάλο λάθος"
Αντίδραση πάντως στην ομιλία του στρατιωτικού από το Τάγμα Αζόφ, φέρεται να υπήρξε και από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες μιλώντας σε "πηγαδάκι" στην Βουλή χαρακτήρισε τα όσα έγιναν "μεγάλο λάθος".
ΚΚΕ: "Ντράπηκε και η ντροπή"
Οργισμένη αντίδραση και από την ΚΕ του ΚΚΕ, που σχολίασε το περιστατικό με ανάρτηση στα social media:
"Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη Βουλή και την ομιλία Ζελένσκι, με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ".
Αποχώρησε ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25
Όπως έγινε γνωστό από το ΜέΡΑ 25, ο μοναδικός εκπρόσωπος του κόμματος στην ομιλία Ζελένσκι, Γιώργος Λογιάδης αποχώρησε από τη Βουλή όταν πήρε τον λόγο ο Ελληνοουκρανός στρατιώτης.
"Αυτό που συνέβη σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα.
Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης αποχώρησε άμεσα από την αίθουσα της Βουλής μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο. Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ!", αναφέρεται σε ανάρτηση του κόμματος.
Ποια κόμματα συμμετείχαν και ποια απείχαν
Στην ομιλία του Ουκρανού προέδρου δεν παρέστη το ΚΚΕ, σύμφωνα με το οποίο "η καταδίκη της απαράδεκτης εισβολής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, και ταυτόχρονα η αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε στήριξη στον Πρόεδρο Β. Ζελένσκι. Και η συγκεκριμένη συνεδρίαση έχει τέτοια ακριβώς χαρακτηριστικά, καθότι και ο Ζελένσκι είναι μέρος του προβλήματος, επικεφαλής μιας αντιδραστικής κυβέρνησης, που έχει συνταχθεί με το στρατόπεδο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που ευθύνεται και αυτό για τον πόλεμο και τα δεινά του λαού της Ουκρανίας".
Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση, επίσης απουσίαζε, αναφέροντας ότι "η απόφαση του πρωθυπουργού για την πρόσκληση – διάγγελμα του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο, συνιστά παραβίαση του κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος στο άρθρο 62Α περιγράφει με σαφήνεια την διαδικασία πρόσκλησης ενός αρχηγού κράτους".
Το ΜέΡΑ25 εκπροσωπήθηκε συμβολικά διά εκπροσώπου του, κάνοντας νωρίτερα λόγο για διαδικασία που μετατρέπει το Κοινοβούλιο σε χώρο μονολόγου και όχι διαλόγου. «Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει πάντα να είναι χώρος διαλόγου. Ο σεβασμός του Κοινοβουλίου απαιτούσε, κατ’ ελάχιστον, να δοθεί η δυνατότητα στους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για μια ολιγόλεπτη αντιφώνηση – μια μικρή επιμήκυνση της διαδικασίας που, όμως, θα απέτρεπε την ανεπίτρεπτη μετατροπή του Κοινοβουλίου σε χώρο διαγγελμάτων. Εάν ο Πρόεδρος Ζελένσκι δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις αντιφωνήσεις σε πραγματικό χρόνο, θα μπορούσε η Βουλή να αναλάβει την ευθύνη να του τις διαβιβάσει», αναφέρεται στη σχετική επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο της Βουλής.
Σύσσωμη βρέθηκε η Νέα Δημοκρατία, αλλά και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ με αρκετές απουσίες παρέστη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: