Την επαύριο της νίκης της Νέας Δημοκρατίας το 2019 έγινε σαφές πως το «επιτελικό κράτος» ήταν κάτι παραπάνω από μοντέλο διακυβέρνησης, ήταν αντίληψη για το πολίτευμα και τις θεμελιώδεις λειτουργίες του και ένας ευφημισμός, μια κατά τον Οργουελ «νέα γλώσσα», που συγκάλυπτε τις πραγματικές προθέσεις της επελαύνουσας Δεξιάς.
Οι διαθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτυπώθηκαν σε σειρά από νομοθετήματα που αφορούσαν όχι μόνο την κεντρική διακυβέρνηση, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το κυβερνητικό «δόγμα» στόχευε ευθέως εναντίον των μεταρρυθμίσεων που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον «Κλεισθένη», ένα πρόγραμμα που αναβάθμιζε δημοκρατικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προωθώντας τη σύμπραξη δυνάμεων και τις προγραμματικές συγκλίσεις, τις αξίες της κοινότητας και της συνεργασίας.
Καθόλου τυχαία, η Νέα Δημοκρατία με τους πρώτους νόμους που εφάρμοσε άλλαξε τον τρόπο συγκρότησης δύο επιτροπών -Οικονομικές και Ποιότητας Ζωής- για να εξασφαλίσει πλασματικές πλειοψηφίες και μετέφερε σε αυτές αποφασιστικές αρμοδιότητες μείζονος οικονομικού ενδιαφέροντος.
Ετσι, η ανόθευτη λαϊκή εντολή που διασφαλιζόταν με την απλή αναλογική νοθεύτηκε, αφού οι δημοτικές αρχές απέκτησαν ισχυρή πλειοψηφία (60%) στις επιτροπές αυτές, ακόμα και αν αποτελούσαν μειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια!
Με πλάγιο τρόπο, δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία επανέφερε ένα καλπονοθευτικό μοντέλο που διαιωνίζει το αντιδημοκρατικό καθεστώς χωρίς λογοδοσία, αφού η αντιπολίτευση στους δήμους περιορίζεται στον ρόλο του παρατηρητή της δημοτικής αρχής, η οποία μπορεί να λαμβάνει σοβαρές αποφάσεις σε «κλειστές» επιτροπές.
Η απόφαση του Γ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές αυτές τις διατάξεις, είναι το τρίτο ισχυρό ράπισμα κατά των «νόμων Θεοδωρικάκου». Η πλειοψηφία του Τμήματος έκρινε ότι οι επίμαχες διατάξεις «παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, καθώς και τις αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, ως έκφρασης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, και της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού».
Αν οι διατάξεις κριθούν αντισυνταγματικές και από την Ολομέλεια, τότε θα επηρεαστούν ανάλογα βάσει νομολογίας και οι αντίστοιχες διατάξεις των «νόμων Θεοδωρικάκου» για τις περιφέρειες.
Η μικρογραφία του «επιτελικού κράτους» που επιχείρησε να στήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρχίζει να ξηλώνεται από τη Δικαιοσύνη. Οι «άριστοι» και οι κοτζαμπάσικες λογικές τους θα ξηλωθούν από τους πολίτες.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου