Για νέα φάση της πανδημίας, αυτή της συνύπαρξης με τον ιό έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, πετώντας το μπαλάκι στους πολίτες και προειδοποιώντας για επιστροφή των μέτρων ανά πάσα στιγμή.
Όλα καλά και όλα ανθηρά για τον υπουργό Υγείας, ο οποίος, κατά την διαφημισμένη έκτακτη ενημέρωση για την πανδημία, περιορίστηκε σε γενικές τοποθετήσεις για να… σφυρίξει λήξη, τουλάχιστον προς το παρόν.
Ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι η χώρα μπαίνει σε νέα φάση, αυτή της συνύπαρξης με τον ιό, για πετάξει, όμως, το μπαλάκι στους πολίτες επισημαίνοντας ότι «τα μέτρα υπάρχουν, το πλαίσιο είναι δυναμικό» και υπονοώντας ότι η κυβέρνηση θα πράξει αναλόγως στο μέλλον.
Ανάμεσα σε άλλα ο Θάνος Πλεύρης επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει στη λογική του zero covid, κάνοντας αναφορά στα τραγικά γεγονότα της Σανγκάης.
Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί αυτό το πλαίσιο, καθώς υπάρχει μείωση των σκληρών δεικτών, μείωση των νοσηλειών αλλά και όσων νοσηλεύονται σε ΜΕθ, ενώ παράλληλα λειτουργεί η οικονομία. Όπως τόνισε σε δείκτες όπως οι θάνατοι, η εκτιμώμενη ως υπερβάλουσα θνητότητα δείχνει να είναι χαμηλότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Κάναμε τα πάντα για να μειώσουμε τις απώλειες», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
Έσπευσε, πάντως, να πετάξει από την κυβέρνηση τις όποιες ευθύνες αποδίδοντας τον υψηλό αριθμό θανάτων στη χώρα μας στην υπερβάλλουσα θνητότητα και το διαφορετικό σύστημα καταγραφής σε σχέση με άλλες χώρες.
Α. Ξανθός: «Η πανδημία δεν λήγει με πολιτική απόφαση»
Επιβεβαίωση ότι η χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία είναι πολιτική απόφαση χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός. Στην ανακοίνωσή του επισήμανε ότι «η κυβέρνηση παίρνει μεγάλο υγειονομικό ρίσκο, υποτιμά τον κίνδυνο και ενισχύει την αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημικής κρίσης».
Όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Ξανθός, ο υπουργός Υγείας «προσπάθησε σήμερα ανεπιτυχώς να διασκεδάσει την ανησυχία της κοινής γνώμης από την πρόωρη “χαλάρωση” των μέτρων κατά της Covid-19. Επιβεβαίωσε ότι είναι αμιγώς πολιτική και χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση αυτή η απόφαση της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται για αποκλιμάκωση των περιορισμών με βάση την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως παραπειστικά είπε ο κ. Πλεύρης, αλλά για “σήμα” λήξης της πανδημίας και προαποφασισμένης εγκατάλειψης κάθε προσπάθειας αναχαίτισης της διασποράς, στήριξης του ΕΣΥ και προστασίας της Δημόσιας Υγείας».
Και τονίζει ότι «δυστυχώς, η πανδημία δεν λήγει με πολιτική απόφαση. Και μάλιστα σε μια φάση που η υγειονομική τραγωδία των 50-60 ημερήσιων θανάτων δεν υποχωρεί ούτε αποκλιμακώνεται και που η χώρα βρίσκεται στην 1η θέση της Ευρώπης στο δείκτη της ημερήσιας θνησιμότητας (θάνατοι/εκατομμύριο πληθυσμού)».
«Η κυβέρνηση παίρνει μεγάλο υγειονομικό ρίσκο, υποτιμά τον κίνδυνο και ενισχύει την αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημικής κρίσης. Δεν είναι πλέον σε θέση ούτε την πανδημία να διαχειριστεί αποτελεσματικά, ούτε να λύσει κανένα ζωτικό πρόβλημα της καθημερινότητας των πολιτών(ακρίβεια, ενεργειακό κόστος, μείωση αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών). Είναι ζήτημα επιβίωσης της κοινωνίας και της χώρας η απομάκρυνση της», καταλήγει.
Τι γνωρίζουμε τα περιστατικά ηπατίτιδας - Η ενημέρωση από το υπουργείο
Περισσότερο φως έριξε η καθηγήτρια Β. Παπαευαγγέλου στην υπόθεση με τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά.
Το θέμα έχει αρχίσει και παίρνει διαστάσεις στην Ευρώπη και, όπως ήταν αναμενόμενο, η κ. Παπαευαγγέλου ρωτήθηκε στη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας δεν συνδέονται με τον κορονοϊό ή με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά πιθανότατα με κάποιον άλλον αδενοϊό.
Εξηγώντας σημείωσε ότι το φαινόμενο ενδεχομένως συνδέεται καθώς υπάρχει ένα κενό ανοσίας στα μικρά παιδιάς, πιθανόν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων των προηγούμενων δύο ετών. «Τα παιδιά που είναι 2 – 3 ετών έχουν μεγαλώσει τα τελευταία χρόνια σε αποστειρωμένο περιβάλλον, αυτό έχει αλλάξει σημαντικά την οικολογία και δεν αποκλείεται τα “χρωστούμενα να έρθουν μαζεμένα”» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Θάνος Πλεύρης έσπευσε να δηλώσει ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση είναι σε πλήρη ετοιμότητα και σε επίπεδο καταγραφής και σε επίπεδο αντιμετώπισης.
Σημειώνεται ότι, προς το παρόν, δεν έχει καταγραφεί περιστατικό στη χώρα μας, ενώ στην Ευρώπη τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στη Μ. Βρετανία.
Χθες το ECDC τοποθετήθηκε για το ζήτημα σε εκτενή ανακοίνωσή του.
ECDC: Άγνωστη η αιτία της ηπατίτιδας που εξαπλώνεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Προβληματισμός επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τα περιστατικά της ανεξήγητης έως τώρα σοβαρής ηπατίτιδας (φλεγμονής του ήπατος) σε μικρά παιδιά.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ανακοίνωσε σήμερα ότι κρούσματα της εν λόγω ηπατίτιδας, που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εντοπισθεί σε παιδιά σε άλλες τέσσερις χώρες της Ευρώπης.
«Έπειτα από κρούσματα άγνωστης προέλευσης οξείας ηπατίτιδας που εντοπίσθηκαν από τη βρετανική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας» στις αρχές Απριλίου, «επιπλέον κρούσματα σε παιδιά έχουν αναφερθεί στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή υπηρεσία.
Σύμφωνα με το ECDC, εννέα ύποπτα κρούσματα εντοπίσθηκαν επίσης σε παιδιά ηλικίας από 1 ως 6 ετών στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη», γράφει το ECDC, όμως οι Βρετανοί ερευνητές «θεωρούν πως μια μολυσματική αιτία είναι η πιθανότερη λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων».
Χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος
Την Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει πως περιμένει να ανακοινωθούν νέα κρούσματα τις επόμενες ημέρες και είχε ήδη αναφέρει «λιγότερα από πέντε» κρούσματα στην Ιρλανδία και τρία στην Ισπανία.
Το ECDC, με το οποίο ήρθε σε επαφή το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά χώρα.
Δεν έχει καταγραφεί θάνατος, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις στη Βρετανία χρειάσθηκε να γίνει μεταμόσχευση ήπατος.
«Οι εργαστηριακές έρευνες για τα κρούσματα απέκλεισαν ιογενείς ηπατίτιδες τύπου Α, Β, C, D και E σε όλα τα κρούσματα», σύμφωνα με το ECDC.
Σε μια πρώτη φάση το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ανακοινώσει στις 5 Απριλίου στον ΠΟΥ 10 κρούσματα σοβαρής ηπατίτιδας στη Σκοτία, πριν ανακοινώσει τρεις ημέρες αργότερα συνολικά 74 κρούσματα, σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ. Μεταξύ των βρετανικών κρουσμάτων, «πολλά είχαν σημάδια ίκτερου».
«Ορισμένα κρούσματα είχαν γαστρεντερικά συμπτώματα, περιλαμβανομένων κοιλιακών πόνων, διάρροιας και εμετών τις προηγούμενες εβδομάδες», σύμφωνα με το ECDC.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση δημιουργεί ανησυχίες στους ειδικούς, καθώς θεωρείται παράξενη η παράλληλη εμφάνιση κρουσμάτων βαριάς παιδικής ηπατίτιδας απροσδιόριστης αιτιολογίας σε τόσες χώρες. Οι ιοί μπορεί να προκαλέσουν ηπατίτιδα, όμως τα υγιή παιδιά σπάνια αρρωσταίνουν και μάλιστα σοβαρά. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί θάνατος παιδιού από τη μυστηριώδη ηπατίτιδα, αρκετά έχουν εμφανίσει οξεία ηπατική ανεπάρκεια και έχουν χρειαστεί νοσηλεία ή και μεταμόσχευση ήπατος.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου