«Λόγω Πάσχα υπήρξε μια περίοδος χάριτος για λίγες ημέρες και ξαφνικά την Τρίτη του Πάσχα άρχισαν να έρχονται πάλι οι εντολές και εμείς πρέπει να πάρουμε πάλι αυτόν τον άχαρο ρόλο σαν τεχνίτες να πάμε να κάνουμε τις διακοπές εκεί που μας ορίζουν» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, o υπεύθυνος τύπου της Ένωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ Γιώργος Πεθεριώτης.
«Έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα με τους λογαριασμούς. Το γεγονός, ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υποχρεωμένος μέσα από ένα νομοθετικό πλαίσιο έναντι κάθε παρόχου, που ζητάει διακοπή τροφοδοσίας ρεύματος σε περίπτωση μη πληρωμής του λογαριασμού, είναι κάτι που ισχύει πολλά χρόνια. Είμαστε υποχρεωμένοι βάσει του νομοθετικού πλαισίου, από την στιγμή που θα πάρουμε την εντολή να πάμε αμέσως να κάνουμε την διακοπή» συνέχισε ο κ. Πεθεριώτης.
Μάλιστα, o υπεύθυνος τύπου της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, έκανε λόγο για ανάγκη ύπαρξης περιόδου χάριτος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτούς τους λογαριασμούς ρεύματος δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει σχεδόν κανένας από τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και από τους πολίτες που μπορεί να μην είναι τόσο ευάλωτοι, όμως ξαφνικά από εκεί που πλήρωναν 200 ευρώ τους έρχεται να πληρώσουν 900 και βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού έχοντας δυσκολία να πληρώσουν.
«Οι επιχειρήσεις, δυστυχώς, οι περισσότερες έχουν γονατίσει και το πρόβλημα εκεί είναι ότι αν δεν σταματήσει αυτή η κατάσταση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, θα δούμε πολλές να κλείνουν και πολλούς ανθρώπους να βρίσκονται στον δρόμο» προσέθεσε ο κ. Πεθεριώτης.
Η ΔΕΗ έχει την δυνατότητα διακανονισμού έως και 20 δόσεις, επισήμανε ακόμη, ωστόσο η ρύθμιση ξεκινάει με μια «γερή» πρώτη δόση που φτάνει το 50% του ποσού και το υπόλοιπο ποσό μπορεί να διακανονιστεί με τις δόσεις. Πιο αναλυτικά, εξήγησε ότι με λογαριασμό από 500 έως 1000 ευρώ ο διακανονισμός βγαίνει στις 8 δόσεις και για ποσό λογαριασμού από 1000 έως 3000 ευρώ βγαίνουν από 18 έως 24 δόσεις.
«Σίγουρα θα βοηθούσε με μια πολιτική απόφαση να δοθεί εντολή σε όλους τους παρόχους να είναι πιο ευέλικτοι στο δοσολόγιο αυτό. Η πρόταση η δική μας είναι ότι πρέπει το ρεύμα να επανέλθει και να τιμολογείται ως κοινωνικό αγαθό, ενώ θα μπορούσε να τιμολογείται στο πραγματικό του κόστος και να πρόσθεταν ένα εύλογο κέρδος και όχι αυτό που γίνεται σήμερα. Αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή είναι ότι στο χρηματιστήριο ενέργειας ξεκινάει και μπαίνει ο πιο φτηνός παραγωγός που είναι τα υδροηλεκτρικά, μετά μπαίνουν οι ΑΠΕ, τρίτος είναι ο πάροχος που έχει λιγνιτική παραγωγή και μετά μπαίνουν τα φυσικά αέρια και οι εισαγωγείς. Η τιμολόγηση δεν γίνεται με τον μέσο όρο όλων αυτών που παρήγαγαν το ρεύμα, αλλά ο τελευταίος που θα μπει με την πιο υψηλή τιμή είναι αυτός που καθορίζει την τιμή» επισήμανε ο κ. Πεθεριώτης.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυξάνονται οι απλήρωτοι λογαριασμοί – Διακοπές σε όσους δεν πληρώνουν
Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος ξεπερνούν σε ύψος ένα μισθό ή μια σύνταξη και μετά όσους διακανονισμούς και να κάνει ο καταναλωτής είναι αδύνατον να τους πληρώσει, είπε.
- Οι τεχνικοί δεν ευθύνονται για τις διακοπές ρεύματος, δεν γνωρίζουμε ούτε το χρέος, ούτε το προφίλ του λογαριασμού που καλούμαστε να κόψουμε, τόνισε.
Όπως είπε «από την 1η Απριλίου έως τις 21 Απριλίου έχουμε πάρει 26.500 εντολές διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, από όλους τους παρόχους γιατί και η ΔΕΗ είναι πλέον ιδιώτης, κι έχουμε ήδη εκτελέσει περίπου το 25%». Η πλειονότητα είναι νοικοκυριά είπε.
Για να γίνει η επανασύνδεση πρέπει να υπογραφεί νέο συμβόλαιο με πολύ μεγαλύτερη εγγύηση διευκρίνισε. Τα «κλειστά συμβόλαια» για δύο χρόνια σήμερα ξεκινάνε από 0,22 ευρώ ανά κιλοβατώρα και φθάνουν τα 0,26 ευρώ ανά κιλοβατώρα είπε. Η επιδότηση είναι μόνο για 1200 κιλοβατώρες ή για 300 κιλοβατώρες το μήνα. Από και πάνω η τιμή είναι πολύ υψηλότερη.
Η κυβέρνηση έχει ευθύνες γιατί έπρεπε μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να ενημερώσει τους καταναλωτές για το τι θα συμβεί με την Ρήτρα Αναπροσαρμογής.
Βλέπουμε την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να κάθεται και απλώς να παρακολουθεί την κατάσταση χωρίς να δίνει απαντήσεις, είπε.
Με την θέσπιση του Χρηματιστήριου Ενέργειας η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αντί να γίνει φθηνότερη όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Χατζηδάκης ακρίβυνε κατά 60% και 70%.
- Το ρεύμα από κοινωνικό αγαθό έχει γίνει χρηματιστηριακό είδος, είπε ο κ. Μανιάτης.
Κυριάκος Καρυώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου