Το έργο παίχτηκε περίπου σε επανάληψη στα τέλη Μαρτίου και λίγο πριν εκπνεύσει η προηγούμενη άφεση αμαρτιών που είχε δώσει (σ.σ. και πάλι «νύχτα») ο Αδωνις Γεωργιάδης πριν από ακριβώς ένα χρόνο. Τότε, με τροπολογία στον επενδυτικό νόμο, ο υπουργός Ανάπτυξης είχε αναστείλει την υλοποίηση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για τις κατασκευές πάνω στους αιγιαλούς, στις παραλίες, στις όχθες ποταμών κ.λπ. μέχρι τις 31/3/2022, με το αιτιολογικό της μεγάλης ζημίας που είχαν υποστεί οι ξενοδόχοι από την πανδημία.
Φέτος, λίγο πριν εκπνεύσει αυτή η προθεσμία, σε ακόμα πιο άσχετο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στον νόμο 4918/22 για τη μετατροπή του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) σε ανώνυμη εταιρεία, παρεισέφρησε μια διάταξη στο άρθρο 22 που δίνει ακόμα 6 μήνες ατιμωρησίας (ώς τις 31 Οκτωβρίου) στους ξενοδόχους που έχουν παρανομήσει. Μάλιστα αυτή τη φορά δεν γίνεται επίκληση ούτε καν του κορονοϊού αλλά στην αιτιολογική έκθεση υιοθετήθηκαν πλήρως τα επιχειρήματα των ξενοδόχων.
«Η κατεδάφιση και αποβολή θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα και μη αναστρέψιμα τετελεσμένα σε πολύ μεγάλο αριθμό φορέων και προσώπων (ιδίως τουριστικές επιχειρήσεις), οι οποίοι επικεντρώνουν τη δραστηριότητά τους σε έργα που έχουν κατασκευαστεί χωρίς να υφίσταται απόφαση περί παραχώρησης χρήσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Με λίγα λόγια, κερδοσκοπείτε στηρίζοντας την επιχειρηματική σας δραστηριότητα πάνω σε παράνομες κατασκευές, σε χώρους που δεν σας έχουν παραχωρηθεί, αλλά σας επιτρέπουμε να συνεχίσετε να το κάνετε για να μην υποστείτε οικονομική ζημιά. Πόσο πιο απλά…
Ατολμία ΣΥΡΙΖΑ
Το έργο της συνεχούς άφεσης αμαρτιών έχει όμως και συνενόχους αφού ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση υπήρξε σθεναρή αντίσταση για το νέο συγχωροχάρτι. Προφανώς έχει πιάσει τόπο η προηγούμενη απειλή του Αδώνιδος Γεωργιάδη στο γνωστό του ύφος όταν πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε να τον καταγγείλει στη Βουλή για τη συγκεκριμένη μεθόδευση. «Ελάτε εσείς να τα γκρεμίσετε, να ξέρει ο κόσμος και οι δήμαρχοι πως τα γκρεμίζει ο Τσίπρας», είπε τότε, υποσχόμενος μάλιστα πως αν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ευθέως ότι είναι υπέρ της άμεσης κατεδάφισης των αυθαιρέτων, εκείνος θα επανεξέταζε τη συγκεκριμένη τροπολογία. Ούτε τότε υπήρξε άλλη αντίδραση ούτε και φέτος, ένα χρόνο μετά, σηκώθηκε το θέμα όσο θα επέβαλλε η οικολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα προσχήματα, τουλάχιστον για την Κρήτη, σώζουν οι Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ), η παράταξη της Αριστεράς στο τοπικό παράρτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που με μια σκληρή ανακοίνωση κάνουν ξεκάθαρα λόγο για «επιβράβευση και διαιώνιση της παρανομίας», ενώ τονίζουν πως στην πράξη αχρηστεύονται τα 6,28 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμευτεί από το Πράσινο Ταμείο για τις κατεδαφίσεις παράνομων κατασκευών σε ευαίσθητα οικοσυστήματα.
Ειδικά για την Κρήτη υπάρχουν και διαθέσιμες πιστώσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με σκοπό ακριβώς την κατεδάφιση έργων που έχουν κριθεί παράνομα, ενώ έχουν εκδοθεί περισσότερα από 400 τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης.
Μάλιστα πέρυσι, σε αντίστοιχο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» (21.2.2021 - «Σε έξαρση ο ιός των καταπατήσεων»), η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη διέψευδε το βασικό επιχείρημα των ξενοδόχων (και πλέον και της κυβέρνησης) ότι η λειτουργία των μονάδων θα καταστεί αδύνατη αν φύγουν οι παράνομες κατασκευές και πως θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά, απώλεια θέσεων εργασίας κ.λπ. «Τα πρωτόκολλα δεν αφορούν κύρια κτίσματα ώστε να βάζουν σε κίνδυνο την επιβίωση των επιχειρήσεων, παρά μόνο αυθαίρετες εξέδρες, τοιχία, σκάλες και πέργκολες που έχουν κατασκευαστεί ως προεκτάσεις νόμιμων οικημάτων σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» έλεγε τότε η κ. Κοζυράκη και προφανώς το ίδιο ισχύει και σήμερα.
Συναλλαγή
Απώτερος στόχος των ξενοδόχων και πλέον και της κυβέρνησης είναι η νομιμοποίηση όλων των αυθαιρεσιών, παρά το γεγονός ότι κατ’ επανάληψη το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει αντισυνταγματική οποιαδήποτε προσπάθεια νομιμοποίησης.
Εξάλλου, οι ξενοδοχειακοί φορείς δεν κρύβουν τις προθέσεις τους ζητώντας ευθέως συναλλαγή με το κράτος. Ηδη από πέρυσι οι ξενοδόχοι της Κρήτης έχουν προτείνει την καταπάτηση κάθε συνταγματικής πρόβλεψης για την προστασία του δημόσιου χώρου, ζητώντας να συσταθεί ειδική επιτροπή που θα εξετάσει κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά και θα οδηγήσει σε τακτοποίηση των αυθαιρεσιών με καταβολή προστίμου. Μάλιστα τότε οι ξενοδόχοι τόνιζαν με νόημα πως η λύση αυτή θα αποφέρει και έσοδα στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.
Στην ουσία πάντως όλο το... σύστημα, μέσω των συνεχών αναβολών, φαίνεται να οδηγείται προς αυτή την εξέλιξη, προωθώντας την ατιμωρησία και δίνοντας πάτημα για νέες καταπατήσεις. «Ως πότε θα επιβραβεύονται η παρανομία και η αυθαιρεσία; Ως πότε οι εναπομείναντες δημόσιοι χώροι θα είναι δέσμιοι ιδιωτικών συμφερόντων; Ποιος θα διασφαλίσει, επιτέλους, τη νομιμότητα;» αναρωτιούνται οι μηχανικοί της ΑΜΑΚ και μάλλον δεν βρίσκεται κανείς να τους δώσει μια πειστική απάντηση.
Μάριος Διονέλλης
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου