Αφρικανοί μετανάστες εγκλωβισμένοι στον σιδηροδρομικό σταθμό του Λβιβ, απ' όπου επιτρέπεται η αποχώρηση μόνο στους ντόπιους |
«Αυτοί δεν είναι οι πρόσφυγες που έχουμε συνηθίσει... Αυτοί οι άνθρωποι είναι Ευρωπαίοι. Αυτοί οι άνθρωποι είναι έξυπνοι, είναι μορφωμένοι άνθρωποι... Αυτό δεν είναι το προσφυγικό κύμα που έχουμε συνηθίσει, άνθρωποι για την ταυτότητα των οποίων δεν είμαστε σίγουροι, άνθρωποι με θολό παρελθόν που θα μπορούσαν ακόμα και να είναι τρομοκράτες... Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει ούτε μία ευρωπαϊκή χώρα τώρα που να φοβάται το τρέχον κύμα προσφύγων»!
Με τον χειρότερο τρόπο επιβεβαίωνε εν αγνοία του το χθεσινό θέμα της «Εφ.Συν.» («Ευρωευαισθησία α λα καρτ στο προσφυγικό», 28/2/2022) ο σπουδαγμένος στο Χάρβαρντ, βεβαίως βεβαίως, πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, σχολιάζοντας δημόσια τη μαζική έξοδο προσφύγων από την εμπόλεμη Ουκρανία. Οι αποκαλυπτικές δηλώσεις του για τα μισαλλόδοξα δύο μέτρα και δύο σταθμά της Ευρώπης έναντι των μουσουλμάνων προσφύγων πολέμου από Αφγανιστάν και Συρία, μεταξύ άλλων, εμπεριέχονται σε εκτενές χθεσινό ρεπορτάζ του Associated Press με δηλωτικό τίτλο «Ρατσισμός του πολέμου: η Ευρώπη καλωσορίζει τους Ουκρανούς πρόσφυγες - τους άλλους λιγότερο».
Τα λόγια του Βούλγαρου πρωθυπουργού «αναμειγνύουν τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία», καταγγέλλει από τη Βαρκελώνη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Σύρος πρόσφυγας και δημοσιογράφος Οκμπα Μοχάμαντ, έχοντας κυριευτεί από αίσθημα déjà vu, καθώς παρακολουθεί τα δραματικά γεγονότα που πυροδότησε η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας. Κατάγεται από την Νταράα της Συρίας και «όπως χιλιάδες Ουκρανοί αναγκάστηκε επίσης να κρυφτεί σε υπόγεια καταφύγια για να προστατευτεί από τις ρωσικές βόμβες. Πάλεψε επίσης να επιβιβαστεί σε υπερφορτωμένο λεωφορείο για να εγκαταλείψει την πόλη του. Χωρίστηκε επίσης από την οικογένειά του στα σύνορα», γράφει το A.P.
«Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, η αλλαγή στον τόνο ορισμένων από τους πιο ακραίους αντι-μετανάστες ηγέτες της Ευρώπης είναι εντυπωσιακή», σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων, αφού η ρητορική πήγε «από το “Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μπει” στο “Αφήνουμε τους πάντες να μπουν”. Τα σχόλια αυτά έγιναν με διαφορά μόνο τριών μηνών από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν. Στην πρώτη περίπτωση, τον Δεκέμβριο, αναφερόταν σε μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, που αποζητούν να μπουν στην Ευρώπη μέσω Ουγγαρίας. Στη δεύτερη, αυτή την εβδομάδα, αναφερόταν σε ανθρώπους από την Ουκρανία».
Δύο σταθμά
Ξεγυμνώνοντας ακόμα περισσότερο τη διπροσωπία των ηγετών της Ε.Ε. συνολικά, το ρεπορτάζ κάνει αναδρομή στην προσφυγική κρίση του 2015 και φτάνει στο σήμερα, θυμίζοντας πως «μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αποκήρυξε την αυξανόμενη “βία και τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων” κατά μήκος των ευρωπαϊκών συνόρων, δείχνοντας με το δάχτυλο κυρίως την Ελλάδα», εξαιτίας των μαζικών και παράνομων επαναπροωθήσεων. Υπενθυμίζει ακόμη τις ευρωπαϊκές ευθύνες για το υδάτινο νεκροταφείο της κεντρικής Μεσογείου και το ανθρωπιστικό όνειδος της Λιβύης, όσο και την εξαιρετικά σκληρή αντιμετώπιση της Πολωνίας όταν ξέσπασε η περσινή -τεχνητή και βραχυχρόνια, όπως αποδείχτηκε- κρίση στα σιδερόφραχτα σύνορά της με τη Λευκορωσία, λόγω της εργαλειοποίησης Ιρακινών, Σύρων και Αφρικανών προσφύγων και μεταναστών από το καθεστώς Λουκασένκο.
Ακόμα και τώρα πάντως, που σύσσωμη η Ευρώπη θυμήθηκε όψιμα και συγκυριακά τη χαμένη ανθρωπιά της, δεν κρύβεται ο ρατσισμός στα χριστιανικά και «πολιτισμένα» κράτη της, συμπεριλαμβανομένης ακόμα και της Ουκρανίας. Καθώς κλιμακώνεται η χαοτική έξοδος και συνάμα το θερμό καλωσόρισμα στα σύνορα Ουγγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας και Μολδαβίας εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων, κυρίως γυναικόπαιδων -κάτι που δίνει ακόμα πιο βολικό πάτημα να θεωρείται ντε φάκτο ότι δεν είναι επικίνδυνοι, πέραν του ότι είναι λευκοί, χριστιανοί και... μορφωμένοι-, νέες καταγγελίες για ξενοφοβική μεταχείριση και ρατσιστικές διακρίσεις φτάνουν σε διεθνή ΜΜΕ. Θύματα αυτή τη φορά άνθρωποι που συνήθως δεν έχουν φωνή: γυναίκες και άντρες από τρίτες χώρες, που αντιμετωπίζονται ως πολίτες β' κατηγορίας.
Οπως επαληθεύουν και ερασιτεχνικά βίντεο, καθ’ όλα νόμιμοι πλην... σκουρόχρωμοι και συχνά αλλόπιστοι μετανάστες και φοιτητές -από Νιγηρία, Γκάνα, Νότια Αφρική, Ινδία, Λίβανο κ.α.- που θέλησαν επίσης να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, βρέθηκαν να εμποδίζονται ακόμα και βίαια από αστυνομικούς να επιβιβαστούν σε τρένα και λεωφορεία για να μη «φάνε» τις θέσεις των ντόπιων! Παράλληλα, αναγκάστηκαν να στηθούν σε ξεχωριστές ουρές από τους Ουκρανούς πολίτες και να περιμένουν επί μέρες ακόμα και νηστικοί, βλέποντάς τους να περνάνε τα σύνορα συστηματικά πρώτοι. Αρκετοί κόλλησαν ή και αποτράπηκαν στη μεθόριο από Πολωνούς συνοροφύλακες. Οι καταγγελίες θορύβησαν ήδη κυβερνήσεις των χωρών καταγωγής τους, που ζήτησαν παρέμβαση των ουκρανικών αρχών για την ανεμπόδιστη και ασφαλή απομάκρυνσή τους.
Οι Ουκρανοί εκτοπισμένοι στην Ε.Ε. είχαν ξεπεράσει χθες τους 500.000, με την ηγεσία της να αναμένει εκατομμύρια αφίξεις στην επικράτειά της. Ούτε λόγος όμως για τρόμο και πανικό. Οι υπουργοί Εσωτερικών ζήτησαν μάλιστα από την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, να προετοιμάσει προτάσεις για την ενεργοποίηση -πρώτη φορά- της οδηγίας περί προσωρινής προστασίας στην Ε.Ε., που καταρτίστηκε μετά τον πόλεμο της δεκαετίας του ’90 στα Βαλκάνια αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα. Η οδηγία παρέχει στους πρόσφυγες το ίδιο επίπεδο προστασίας σε όλα κράτη-μέλη για 1 ώς 3 χρόνια και συμπεριλαμβάνει άδεια παραμονής, πρόσβαση σε εργασία και κοινωνική πρόνοια. Αλλος κόσμος δηλαδή σε σχέση με το 2015.
Βίκυ Καπετανοπούλου
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου