Με επιχειρήματα από τις πρακτικές που προωθεί η Κομισιόν και εφαρμόζουν οι χώρες της Ε.Ε. καταρρίπτει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τις κυβερνητικές αιτιάσεις για τον δυσθεώρητο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και τις δυσβάτακτες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.
«Περιμένουμε από τον εθνικό ψεύτη, αντί για ύβρεις να εξηγήσει στους απελπισμένους πολίτες πώς γίνεται οι δήθεν "μύθοι του ΣΥΡΙΖΑ" για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου, να προωθούνται από την Κομισιόν και να εφαρμόζονται από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. εκτός της Ελλάδας», σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος απαντώντας σε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Όπως επισημαίνει, «στη Γαλλία έχει επιβληθεί πλαφόν στις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Μόνο χθες, Πορτογαλία και Ιρλανδία ανακοίνωσαν μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Το ίδιο και η Κύπρος, με την τιμή της βενζίνης στο 1,4 ευρώ, ενώ προμηθεύεται καύσιμα από την Ελλάδα που η τιμή της είναι στα 2,1 ευρώ».
«Αντί να κοροϊδεύει τους πολίτες, να κατασκευάζει δήθεν μύθους του ΣΥΡΙΖΑ για να κρύψει πίσω από τον πόλεμο τα εγκληματικά λάθη Μητσοτάκη με τη ΔΕΗ και τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, είναι προτιμότερο ο κ. Οικονόμου να πει τη μόνη αλήθεια: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει να τα βάλει με τα καρτέλ της αισχροκέρδειας», σχολιάζει ο κ. Ηλιόπουλος και συμπληρώνει: «Όσο για την "κατανόηση των συνθηκών" που λέει ο κ. Οικονόμου, τον ενημερώνουμε ότι ο κ. Τσίπρας γυρνά όλη την Ελλάδα και συζητά με τους πολίτες για τα προβλήματα που φέρνουν οι πολιτικές Μητσοτάκη. Μπορεί να κάνει το ίδιο και ο κ. Μητσοτάκης σε μία γειτονιά της χώρας χωρίς συνοδεία δύο διμοιριών ΜΑΤ; Αν το κάνει, θα κατανοήσει πλήρως τις συνθήκες».
Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Γιάννης Οικονόμου είχε χαρακτηρίσει «μύθους» την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Πρώτος μύθος. Η εθνική διατίμηση που προτείνει ο κ. Τσίπρας θα οδηγούσε σε απομόνωση τη χώρα και σε επιδότηση των εγχώριων παραγωγών ενέργειας που θα εξακολουθούσαν να αγοράζουν ακριβά με λεφτά των φορολογουμένων.
Δεύτερος μύθος. Σε ό,τι αφορά τα περί λιγνίτη. Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη δεν ήταν φθηνότερη από την παραγωγή ρεύματος με φυσικό αέριο ή ΑΠΕ. Όσες λιγνιτικές μονάδες έκλεισαν στη χώρα είναι αυτές που το κλείσιμό τους είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση γιατί είχε ξεπεραστεί το όριο λειτουργίας τους και για αυτό η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προέκρινε -και σωστά- το κλείσιμό τους και όχι τις επενδύσεις για να τις αναβαθμίσει και να τις εκσυγχρονίσει. Σήμερα όλες οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η. λειτουργούν κανονικά ανάλογα με τη ζήτηση από τον διαχειριστή, στην κατεύθυνση του να έχουμε συμφερότερο κόστος, όπου αυτό μπορεί να είναι εφικτό ή να έχουμε και τις αναγκαίες εφεδρείες που το σύστημα έχει ανάγκη.
Τρίτος μύθος. Η Δ.Ε.Η., αφού γλίτωσε την χρεοκοπία στην οποία την οδηγούσε η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, έχει μέχρι σήμερα δώσει 800 εκατ. ευρώ προκειμένου να απορροφήσει μέρος του κόστους για τους πελάτες της. Ταυτόχρονα , η Κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, έχει διαθέσει συνολικά πάνω από 2 δισ. ευρώ για την κάλυψη μέρους των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο και η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.
Τελευταίος μύθος τα όσα ακούγονται για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλώντας κανείς για την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πρέπει να υπολογίσει ότι η φορολογία αυτή καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι δημοσίων εσόδων από τα οποία χρηματοδοτούνται κρίσιμα κοινωνικά αγαθά, στην υγεία, στην παιδεία, στην ασφάλεια των πολιτών και αλλού. Όταν λείψουν λοιπόν αυτοί οι πόροι που χρειάζονται προκειμένου να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται κρίσιμα κοινωνικά αγαθά, οφείλουν όσοι το υποστηρίζουν να πουν και πως θα αναπληρωθούν. Προτείνουν νέους φόρους που θα επιβαρύνουν όλους ή επιπλέον δανεισμό, που θα μεγαλώσει το δημόσιο χρέος και πάλι θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους, το σύνολο της ελληνικής οικονομίας μάλιστα σε ένα διεθνές περιβάλλον που δεν είναι ευνοϊκό για το δανεισμό έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση τελευταία; Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν σκεφτόμαστε την αξιοποίηση των φορολογικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας».
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου