«Αυτό που έπρεπε να νομοθετήσει η κυβέρνηση, είναι το τεκμήριο ότι οι εργαζόμενοι διανομείς σε πλατφόρμες είναι μισθωτοί και όχι "συνεργάτες". Νομοθέτησε ακριβώς το αντίθετο», εξηγεί η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ρυθμίσεις που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση - Την πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων των διανομέων ως εξαρτημένης εργασίας ζητάει εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Εντελώς ξαφνικά, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σήμερα ως υπερασπιστής των εργασιακών δικαιωμάτων των διανομέων, εξαγγέλοντας ότι στο εξής, οι ψηφιακές πλατφόρμες οφείλουν να παρέχουν στους διανομείς την μοτοσικλέτα και το προστατευτικό κράνος για τις μετακινήσεις τους.
Πρόκειται βέβαια περί εξαπάτησης, δεδομένου ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με το ν.4611/2019 (άρθρο 56) ρύθμισε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας των διανομέων. Ορίσθηκε ρητά ότι ο εξοπλισμός προστασίας σε κάθε περίπτωση χορηγείται με ευθύνη του εργοδότη και τα μέτρα ορθής συντήρησης λαμβάνονται με επιμέλεια, ευθύνη και δαπάνη του εργοδότη όταν το όχημα που χρησιμοποιείται του ανήκει. Όταν το όχημα που χρησιμοποιείται ανήκει στους εργαζόμενους καθιερώθηκε η υποχρέωση καταβολής εκ μέρους των εργοδοτών μηνιαίας αποζημίωσης χρήσης.
Η ανάρτηση του Μητσοτάκη προκάλεσε το δηκτικό σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:
Αυτό που έπρεπε να νομοθετήσει η κυβέρνηση, είναι το τεκμήριο ότι οι εργαζόμενοι διανομείς σε πλατφόρμες είναι μισθωτοί και όχι "συνεργάτες". Νομοθέτησε ακριβώς το αντίθετο.
Τα υπόλοιπα έχουν ρυθμιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Ν.4611/2019 με βάση τα αιτήματα των διανομέων.
Συγκεκριμένα καθιερώθηκε νομοθετικά η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ τον αριθμό κυκλοφορίας της μοτοσυκλέτας που χρησιμοποιείται για τη διανομή.
Όταν η μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιείται για την διανομή ανήκει στον εργαζόμενο, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση καταβολής πρόσθετης μηνιαίας αποζημίωσης χρήσης και συντήρησης του οχήματος ποσού ίσου προς το 15% του νόμιμου κατώτατου μισθού.
Ορίστηκε εξοπλισμός ατομικής προστασίας (κράνος, αδιάβροχη προστασία, γάντια, ανακλαστικό γιλέκο κτλ), ο οποίος χορηγείται υποχρεωτικά με ευθύνη του εργοδότη.
Μια τελευταία απορία, με ποια Επιθεώρηση Εργασίας θα γίνουν οι έλεγχοι; Με αυτή που διαλύσατε κ. Μητσοτάκη;
Μια ζωή απατεώνας!
Αναλυτική δήλωση για το θέμα έκανε και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β1’ Βόρειας Αθήνας:
«Αντί να εξαγγέλλει ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης να απολογηθεί στους διανομείς που τους θεωρεί ελεύθερους επαγγελματίες»
Με έκπληξη διαβάσαμε σήμερα τη δήλωση του κ.Μητσοτάκη ότι στο εξής, οι ψηφιακές πλατφόρμες οφείλουν να παρέχουν στους διανομείς την μοτοσικλέτα και το προστατευτικό κράνος για τις μετακινήσεις τους.
Να ενημερώσουμε τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το ν.4611/2019, άρθρο 56 «Διατάξεις για την υγεία και την ασφάλεια κατά τη διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων», ρύθμισε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας των διανομέων. Προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία τους, χωρίς να επιβαρύνονται οι ίδιοι οικονομικά, ορίσθηκε ρητά ότι ο εξοπλισμός προστασίας σε κάθε περίπτωση χορηγείται με ευθύνη του εργοδότη και τα μέτρα ορθής συντήρησης λαμβάνονται με επιμέλεια, ευθύνη και δαπάνη του εργοδότη όταν το όχημα που χρησιμοποιείται του ανήκει. Όταν το όχημα που χρησιμοποιείται ανήκει στους εργαζόμενους καθιερώθηκε η υποχρέωση καταβολής εκ μέρους των εργοδοτών μηνιαίας αποζημίωσης χρήσης.
Ο κ.Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του οφείλουν να απολογηθούν στους διανομείς, καθώς με το άρθρο 69 του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη (ν.4808/21) θεσπίζεται τεκμήριο ότι οι συμβάσεις εργασίας των παρόχων υπηρεσιών στις πλατφόρμες δεν είναι εξαρτημένης εργασίας, δηλαδή ότι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν καλύπτονται από το εργατικό δίκαιο για τα δικαιώματα τους. Μία ρύθμιση προς όφελος των επιχειρήσεων που λειτουργούν τις πλατφόρμες, διότι μέχρι να ψηφιστεί ο νέος εργασιακός νόμος ίσχυε το αντίστροφο τεκμήριο, δηλαδή ότι οι πάροχοι υπηρεσιών στις πλατφόρμες παρέχουν εξαρτημένη εργασία!
Να ενημερώσουμε επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση του και ο ίδιος είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι, καθώς η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις πλατφόρμες προβλέπει στο άρθρο 4 νομικό τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας, αντίθετα από τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη.
Σήμερα το ζητούμενο είναι η συνολική κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, η πλήρης κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων των διανομέων ώς εξαρτημένης εργασίας και η ένταξη τους στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, όπως προτείναμε με την τροπολογία που κατέθεσε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Βουλή και όπως δεσμευόμαστε να θεσπίσουμε ως κυβέρνηση μετά τις εκλογές.
Πηγή: left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου