Σαν να μην έφτανε ο τρόμος μπροστά στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος με τις «ρήτρες αναπροσαρμογής», οι καταναλωτές πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα ακόμη και με τις μικρότερες χρεώσεις, που έχουν πάψει από καιρό να είναι αμελητέες. Εκφράζονται φόβοι ότι σε μια συγκυρία που συσσωρεύονται πολλές οφειλές και ανείσπρακτοι λογαριασμοί, μπορεί κάποιες εταιρείες που αντιμετωπίζουν ταμειακό πρόβλημα να επιδιώξουν αύξηση των εισπράξεων με... άλλους τρόπους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση:
● Δύο καταναλωτές διαπίστωσαν χρέωση «με καπέλο» στα δημοτικά τέλη από συγκεκριμένη εταιρεία και προσέφυγαν στον Δήμο Αθηναίων όπου βρίσκονται τα ακίνητά τους.
● Ο δήμος επιβεβαίωσε την υπερβολική χρέωση καθώς, όπως αναγράφεται στα σχετικά έγγραφα, για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού (ΔΤ) η εταιρεία χρέωνε 3,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο αντί για την ορθή χρέωση του 1,55 ευρώ/τ.μ. Δηλαδή για ένα ακίνητο 100 τ.μ., θα έβγαινε χρέωση σχεδόν 60 ευρώ στο δίμηνο αντί για 25 ευρώ.
● Ακόμη υψηλότερο ήταν το «καπέλο» στον δημοτικό φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων (Δ.Φ.) όπου η χρέωση ήταν υπερδεκαπλάσια, με συντελεστή 3,45 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο αντί για 0,33 ευρώ/τ.μ. Για το ίδιο ακίνητο, δηλαδή, 58 ευρώ στο δίμηνο αντί για 5,5 ευρώ!
Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων η οποία κλήθηκε να εγκρίνει τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στις 23/2/22 ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών μέσω του Τμήματος Ασφαλείας Συντάγματος. Οπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση, η μήνυση κατατέθηκε «επειδή δεν γνωρίζουμε την έκταση του φαινομένου και ούτε μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσοι και ποιοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αποσταλεί σε δημότες του Δήμου Αθηναίων με τις εσφαλμένες, ψευδείς ως άνω χρεώσεις».
Τα... κανόνια
Το φαινόμενο υπέρογκων χρεώσεων δημοτικών τελών καταγράφεται για πρώτη φορά καθώς έως τώρα ήταν γνωστές οι περιπτώσεις εκείνες εταιρειών που χρέωναν κανονικά τα ποσά αλλά δεν τα απέδιδαν εγκαίρως. Σκανδαλωδέστερες όλων οι υποθέσεις με τις εταιρείες Energa και Hellas Power που «βάρεσαν κανόνι» μεγέθους 220 εκατομμυρίων ευρώ, μέρος των οποίων είναι ποσά που ακόμη διεκδικούν ορισμένοι δήμοι ανά τη χώρα.
Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, παραδέχθηκε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να ελέγχεται τι χρεώνουν οι εταιρείες στους δημότες αλλά και τι αποδίδουν στην αυτοδιοίκηση. «Είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει και εμείς ζητούμε νόμο ώστε αφενός η εκκαθάριση των ποσών να γίνεται ανά δίμηνο, αφετέρου να υπάρχει διαλειτουργικότητα ώστε να ελέγχουμε τα ποσά που χρεώνονται και αποδίδονται», είπε ο κ. Παπαστεργίου.
Υπολογίζεται ότι οι δήμοι εισπράττουν περίπου 60 εκατομμύρια ετησίως μέσω των λογαριασμών ρεύματος, ενώ πρόσφατα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για συσσωρευμένες οφειλές άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ από τις ενεργειακές εταιρείες προς τους διαχειριστές δικτύων (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), τους δήμους και τον λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Πάντως, μέχρι να ληφθούν μέτρα για ουσιαστικό έλεγχο στον τρόπο είσπραξης και απόδοσης των ποσών αυτών, οι καταναλωτές μπορούν μόνο να ελέγχουν με τα δικά τους μάτια. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει:
● Να γνωρίζουν πόσα χρεώνει ο δήμος στον οποίο έχουν το ακίνητό τους (κάθε δήμος επιβάλλει διαφορετικές χρεώσεις) ανά τετραγωνικό στη συγκεκριμένη περιοχή και για τη συγκεκριμένη χρήση για τέλη καθαριότητας (Δ.Τ.), φόρο ηλεκτροδοτούμενων (Δ.Φ.) και ΤΑΠ με βάση τους σωστούς συντελεστές.
● Να ελέγχουν ακόμη και τις αποκαλούμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, εκείνες δηλαδή που αποδίδονται σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, το τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ΕΤΜΕΑΡ και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ΥΚΩ όπου επίσης οι συντελεστές χρέωσης είναι σταθεροί.
Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου