Ούτως ή άλλως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είχαν πάρει την ανιούσα εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ έμπρακτη απόδειξη για τη μεταβολή επί τα χείρω των «συνθηκών» δανεισμού, αποτέλεσε η πρόσφατη έξοδος στις αγορές με δεκαετές ομόλογο. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,84% αρκετά «τσιμπημένο» και σχεδόν διπλάσιο από αυτό της έκδοσης του Ιουνίου, που ήταν 0,88%.
Ο χθεσινός καταποντισμός των ελληνικών ομολόγων, προβάλλει επί της ουσίας τον προβληματισμό και τις αμφιβολίες των αγορών και των επενδυτών, για το μέγεθος και το εύρος της στήριξης που θα παρέχει η ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα. Και αυτός ο προβληματισμός έχει ισχυρές δόσεις «λογικής», διότι εάν η Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει σε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής και αύξηση των επιτοκίων της, τότε αυτή η ενέργεια δύναται να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του μονίμου προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΑPP) ή ακόμη να διακόψει «βιαίως» συνολικά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Υπό αυτό το πρίσμα και με βάση, βεβαίως, αυτά τα δυσμενή σενάρια, θα τελματώσει και το σχέδιο προστασίας των ελληνικών ομολόγων, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το πέρας του έκτακτου προγράμματος (PEPP) τον Μάρτιο. Το σχέδιο που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίζει να στηρίζει τα ελληνικά χρεόγραφα, επανεπενδύοντας όσα εισπράττει από λήξεις και τόκους.
Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022 (κατά 25 μονάδες βάσης έκαστη), με την πρώτη να πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο και τη δεύτερη τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο και εντεύθεν το κόστος δανεισμού είναι πιθανόν να εκτιναχτεί σε ύψη που προφανώς δεν συνάδουν με τον κεντρικό σχεδιασμό και τα θέλω του οικονομικού επιτελείου, που πόνταρε τα τελευταία χρόνια στον φθηνό δανεισμό από τις αγορές.
Η αλήθεια είναι, βεβαίως, ότι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου και του ΟΔΔΗΧ, το «βάρος» στις εξόδους στις αγορές είχε ούτως ή άλλως δοθεί στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, όπου μεταξύ άλλων θα λάβει χώρα και έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου. Στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι η άντληση 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις εκδόσεις ομολόγων την τρέχουσα χρονιά.
Eκτίναξη της απόδοσης του 10ετούς πάνω από το 2%
Την Παρασκευή, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς εκτινάχθηκε μέχρι το 2,096%(!), περίπου 22(!) μονάδες βάσης πάνω από το χθεσινό κλείσιμο. Στα επίπεδα αυτά είχε βρεθεί την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019, και στα τέλη Μαρτίου 2020, όταν ξεκινούσε το πρώτο κύμα πανδημίας. Επισημαίνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο 2021 η απόδοση είχε πέσει μέχρι το 0,528%.
Ρεκόρ 21 μηνών σημείωσε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, που έφτασε μέχρι και στο 1,210%.
Βυθίζονται τα ελληνικά ομόλογα! Δραματική άνοδος αποδόσεων- Στο 2,32% του 10ετούς!
- "Καμπανάκι" για το μελλοντικό κόστος δανεισμού της χώρας
"Καμπανάκι κινδύνου" για τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας και την εξέλιξη του κόστους δανεισμού κρούουν οι αγορές, στέλνοντας στα "Τάρταρα" τις τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων - και εκτοξεύοντας αντιστοίχως τις αποδόσεις τους στα ύψη - στο υψηλότερο επίπεδο από την περίοδο των εκλογών του 2017!
Για τρίτη κατά σειράν ημέρα οι τιμές των ελληνικών χρεογράφων καταποντίζονται και οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν αλματωδώς. Στο 2,324%(!) εκτινάχθηκε πριν από λίγο η απόδοση του 10ετούς τίτλου, σημειώνοντας άνοδο κατά 22,7 μονάδες βάσης. Τώρα βρίσκεται οριακά χαμηλότερα από το 2,30%, αλλά οι πιέσεις συνεχίζονται και μπορεί να ενταθούν στη συνέχεια.
Μέσα σε τρεις ημέρες η απόδοση έχει ανεβεί κατά 60(!) μονάδες βάσης, καθώς την περασμένη Τετάρτη βρισκόταν στο 1,72%. Είναι η μεγαλύτερη άνοδος που έχει σημειωθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, από την εποχή που διακυβευόταν καθημερινά αν η χώρα μας θα παραμείνει στο ευρώ
Ρεκόρ δυόμισυ ετών σημειώνει και η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου, που πήγε νωρίτερα στο 1,47%(!) και τώρα διαμορφώνεται σε 1,41%..
Η στήριξη από ΕΚΤ
Σημειώνεται ότι το γενικότερο κλίμα στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης είναι αρνητικό και η εικόνα σταδιακά επιδεινώνεται.Τα γερμανικά χρεόγραφα κινούνταν το πρωι σταθεροποιητικά, αλλά τώρα η απόδοση του 10ετούς ανεβαίνει κατά 3,7 μβ , ενώ του γαλλικού ενισχύεται κατά 5 μονάδες. Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ιταλικά και η απόδοση του 10ετούς ανεβαίνει κατά 13 μονάδες βάσης, στο 1,88%. Διευρύνεται το spread με τα ελληνικά.
Οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν τις επιπτώσεις από τον επικείμενο – στα τέλη Μαρτίου - τερματισμό του έκτακτου “πανδημικού” προγράμματος (PEPP) της ΕΚΤ.
Αν και η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης έχει διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά χρεόγραφα, επανεπενδύοντας όσα εισπράττει από λήξεις και τόκους, στις αγορές επικρατεί προβληματισμός για το μέγεθος και το εύρος αυτής της στήριξης, σε μιά περίοδο μάλιστα που τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας επιδεινώνονται, με διεύρυνση των ελλειμμάτων και αύξηση του συνολικού χρέους.
Επιτόκια και πληθωρισμός
Ο φόβος του πληθωρισμού και η προοπτική ανόδου των επιτοκίων προκαλούν περαιτέρω πιέσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά χρεόγραφα - οι οποίες φυσιολογικά είναι εντονότερες στα ελληνικά και τα ιταλικά, λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης των δύο χωρών με υψηλό χρέος..
Εάν οι αποδόσεις δεν υποχωρήσουν αισθητά το επόμενο δίμηνο με τη βοήθεια ουσιαστικών παρεμβάσεων από πλευράς ΕΚΤ, θα δυσχερανθεί η προσπάθεια δανεισμού τις χώρας από τις αγορές και θα αυξηθεί αναπόφευκτα το κόστος δανεισμού.
Δυσμενείς θα είναι οι επιπτώσεις και για τις τράπεζες, που θα εγγράψουν απώλειες από την αποτίμηση των χαρτοφυλακίων ομολόγων στις τρέχουσες τιμές.
Από Νώντας Βλάχος
Πηγή: sofokleousin.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου