Ωστόσο οι τιμές του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος του στην ελληνική αγορά θα δημιουργήσει νέες «εκπλήξεις» στους καταναλωτές.
Ειδικότερα, αν και οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης για το 2021 έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο (-17%) εντούτοις τους τελευταίους τέσσερις μήνες καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης.
Αυτό αναφέρουν παράγοντες της εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών, οι οποίοι κάνουν γνωστό πως ο Ιανουάριος έκλεισε με αύξηση 40% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ το τρίμηνο 15 Οκτωβρίου (έναρξη της διάθεσης του καυσίμου) με 31 Δεκεμβρίου οι πωλήσεις ήταν υψηλότερες κατά 58,5%.
Στελέχη των εταιρειών εμπορίας του κλάδου, κάνουν λόγο για σαφή ανάκαμψη της σχετικής αγοράς παρά το γεγονός πως το 2021 οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 17%. Βέβαια, σύμφωνα με τις αναλύσεις των αρμοδίων, η περσινή χρονιά ήταν ιδιαίτερη καθώς το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου κινήθηκε πτωτικά 30% λόγω της προπέρσινης μεγάλης ζήτησης που πυροδότησαν οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές του πετρελαίου.
Την ίδια στιγμή το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές συνεχίζει την ανοδική πορεία του φτάνοντας σε νέο υψηλό επταετίας πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι και σχεδόν κάθε δείκτης δείχνει ότι το ράλι θα συνεχιστεί.
Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται στο ισχυρότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, γεγονός που υποδηλώνει την μειωμένη προσφορά.
Το diesel επίσης εκτοξεύεται λόγω ενός κύματος ψύχους που χτυπά τις ΗΠΑ και φέρνει αύξηση της ζήτησης. Τα αποθέματα σε βασικούς κόμβους αποθήκευσης μειώνονται και οι ζωτικής σημασίας δείκτες τιμών υποδηλώνουν ότι η στενότητα θα διατηρηθεί.
Οι traders θεωρούν όλο και πιο πιθανό ότι η ζήτηση υποτιμάται καθώς οι οικονομίες αναδύονται από την κρίση που τις βύθισε η πανδημία του κορονοϊού.
Οι πωλήσεις στην Ελλάδα
Συνολικά το 2021 πωλήθηκαν 1.035.850 μετρικοί τόνοι έναντι 1.247.600 μετρικών τόνων το 2020, οπότε και όπως προαναφέρθηκε οι τιμές ήταν πρωτόγνωρα χαμηλές. Το 2020 επίσης η περίοδος διάθεσης του καυσίμου είχε παραταθεί και τον Μάιο με τη ζήτηση να κινείται υψηλά.
Ως προς την αύξηση των πωλήσεων κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Ιανουαρίου, παράγοντες της αγοράς, την αποδίδουν κατά κύριο λόγο στην αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς.
Όπως εξηγούν η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος οδήγησαν καταναλωτές στο να προτιμήσουν για τη θέρμανση τους το πετρέλαιο, το οποίο ήταν η φθηνότερη επιλογή.
Επίσης, αυξήθηκαν οι δικαιούχοι του επιδόματος με αποτέλεσμα την περαιτέρω τόνωση της ζήτησης.
Ο χειμώνας επίσης ήταν βαρύς και ιδίως με την τελευταία επέλαση της «Ελπίδας» πολλά νοικοκυριά έκαναν μεγάλες και σε μικρό χρονικό διάστημα καταναλώσεις με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο να σπεύδουν σε νέες παραγγελίες.
Στην αύξηση της ζήτησης συνέβαλλαν και οι συστάσεις των αρμοδίων αρχών για τηλεργασία, εξαιτίας της πανδημίας. Έτσι, πολλοί καταναλωτές εργάζονταν από τα σπίτια τους καίγοντας με τον τρόπο αυτό περισσότερα λίτρα πετρελαίου.
Θοδωρής Παναγούλης
Πηγή: news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου