Τώρα εξετάζεται αν οι οκτώ κατηγορούμενοι αφαίρεσαν από το γραφείο του Ταμείου τα βιβλία πρωτοκόλλου τριών ετών, μαζί με τα οποία εξαφανίστηκαν οι αποδείξεις ενοχής όλων όσοι κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα με δάνεια-μαϊμού ● Στην επόμενη φάση στο εδώλιο θα καθίσουν μέλη διοικήσεων που κατηγορούνται μεταξύ άλλων για το κακούργημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία σε βάρος του Δημοσίου.
Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ξεκίνησε, χθες, η δίκη για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού. Για την ακρίβεια, ξεκίνησε η μία δίκη, καθώς το αμαρτωλό Ταμείο θα απασχολήσει τη Δικαιοσύνη και αργότερα, όταν θα κάτσουν εκ νέου στο εδώλιο μέλη διοικήσεων που κατηγορούνται μεταξύ άλλων για το κακούργημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία σε βάρος του Δημοσίου.
Στην τωρινή δίκη εξετάζεται αν οι οκτώ κατηγορούμενοι (μέλη της απερχόμενης διοίκησης και ο πρώην διευθυντής) αφαίρεσαν από το γραφείο του Ταμείου τα βιβλία πρωτοκόλλου των ετών 2015, 2016 και 2017, καθώς και τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου. Και όλα αυτά, το 2018, όταν με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού η παλιά διοίκηση παύθηκε και ορίστηκε νέα διευθύντρια.
Το κατηγορητήριο περιλάμβανε ακόμη ένα αδίκημα, αυτό της κατάληψης δημόσιας υπηρεσίας (του Ταμείου δηλαδή) για 39 μέρες, από τις 31.1.2018 έως τις 8.3.2018, από τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης, που απαγόρευσαν στη νέα διευθύντρια να αναλάβει τα καθήκοντά της στη θέση του επί πολλά έτη υπηρετούντος πρώην διευθυντή του Ταμείου.
Ομως, χθες, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων επικαλέστηκαν ότι για το συγκεκριμένο αδίκημα απαιτούνταν έγκληση, όπως δηλαδή προβλέπεται όταν τέτοιες πράξεις αφορούν απλή διατάραξη οικιακής ειρήνης, υπονοώντας έτσι ότι το Ταμείο δεν συνιστά δημόσια υπηρεσία. Η πρόεδρος του Πρωτοδικείου, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα, συμφώνησε με αυτή τη θέση, με αποτέλεσμα να παύσει η δίωξη για το συγκεκριμένο πλημμέλημα και να βγουν εκτός κάδρου ευθυνών δύο από τους οκτώ υπαλλήλους, οι οποίοι κατηγορούνταν μόνο γι’ αυτό.
Ετσι, στο εδώλιο έμειναν οι Ιωάννης Τσακοπιάκος, Ιωάννης Παπαγεωργόπουλος, Κωνσταντίνος Νικολάου, Κωνσταντίνος Βαλεργάκης, Αναστασία Κουμούση (μέλη της πρώην διοίκησης) και ο απερχόμενος διευθυντής του Ταμείου, Γιώργος Βλαντής, η θητεία του οποίου διήρκεσε από το 2012 μέχρι το 2018. Προέβαλαν αίτημα να μην υποστηριχθεί παράσταση κατηγορίας από τον διορισθέντα πρόεδρο και δύο μέλη του νέου Δ.Σ., αλλά το αίτημα απορρίφθηκε και ο Αθανάσιος Στεργίου, ο τελευταίος πρόεδρος του Ταμείου πριν μπει εκκαθαριστής, κλήθηκε να καταθέσει ως πρώτος μάρτυρας κατηγορητηρίου.
«Με το που αναλάβαμε, δεν ξέραμε πού βρίσκεται τι. Εκαναν έλεγχο οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης και διαπίστωσαν ότι έλειπαν τα βιβλία πρωτοκόλλου των τριών τελευταίων ετών», κατέθεσε ο μάρτυρας. Οπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» σε αρκετά δημοσιεύματα («Οι χρυσοθήρες του Πολιτισμού» 15.07.2018, «ΕΔΕ την ΕΔΕ στρώνεται η επιχείρηση συγκάλυψης των αμαρτιών του» 08.05.2021, «171.000 € δημόσιου χρήματος για έναν ελαιοχρωματισμό τοίχου!» 08.09.2019, «Στην Εισαγγελία τα 48 πρώτα μαϊμού δάνεια» 05.09.2018), «Εστρωσαν χαλί για συγκάλυψη» 11.02.2020), μέλη της διοίκησης θησαύριζαν στις πλάτες υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς οι τελευταίοι εμφανίζονταν τάχα να ζητούν και να λαμβάνουν δάνεια και βοηθήματα, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.
Στο πλαίσιο αυτό, τα ονόματά τους και πλαστογραφημένες υπογραφές τους εμφανίζονταν σε βιβλία πρωτοκόλλου, πρακτικά συνεδριάσεων του Δ.Σ. του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ και αποδείξεις πληρωμών και εισπράξεων της περιόδου 2012-2014.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι υπήρχαν λόγοι εξαφάνισης των βιβλίων... που εντέλει εξαφανίστηκαν. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν συμφέρον από την εξαφάνιση αυτή, αλλά οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι δεν ευθύνονται επειδή τα βιβλία χάθηκαν, αφού είχε οριστεί νέα διοίκηση. Ομως, οι ατασθαλίες της προηγούμενης διοίκησης είναι πολλές. Σύμφωνα με τον διαχειριστικό έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όταν πρόεδρος του Ταμείου ήταν ο κατηγορούμενος Ι. Τσακοπιάκος έγιναν «μη νόμιμες και εκτός σκοπού Ταμείου δαπάνες, συνολικού ύψους 45,5 εκατ. ευρώ», ενώ ο ίδιος απουσίαζε αδικαιολογήτως από την υπηρεσία του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του οκταμήνου.
Αποκορύφωμα της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος ήταν η εκταμίευση 1.000.000 ευρώ από το Ταμείο προς την Ομοσπονδία Εργαζομένων και ο μάρτυρας χαρακτήρισε τον Ι. Τσακοπιάκο ως τον σύνδεσμο ανάμεσα στο Ταμείο και την Ομοσπονδία εργαζομένων. Προσθέτουμε ότι ο Ι. Τσακοπιάκος διορίστηκε από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε ομάδα για τον έλεγχο των συνθηκών εργασίας και των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΥΠΠΟ, καθώς και ότι η κ. Μενδώνη ακύρωσε πόρισμα Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για την απώλεια των βιβλίων πρωτοκόλλου των ετών και παρήγγειλε νέα ΕΔΕ, αναθέτοντάς την σε υπάλληλο δικής της επιλογής...
● Η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 Φεβρουαρίου.
Γιώτα Τέσση
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου