Mπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ιδιαίτερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης να επαίρονται με κάθε ευκαιρία για το «ψηφιακό Δημόσιο» και τις πλατφόρμες που ανακοινώνουν με ρυθμό εξάπλωσης παραλλαγής «Όμικρον», δεν έχουν καταφέρει όμως εδώ και 20 μέρες να εφαρμόσουν τις υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψαν και προβλέπουν έκδοση πιστοποιητικού νόσησης εντός 14 ημερών για όλους όσοι διαγνώστηκαν θετικοί με μοριακό ή ράπιντ τεστ. Πολλοί από τους χιλιάδες ανθρώπους που νόσησαν αδυνατούν να εκδώσουν το πιστοποιητικό νόσησης, αλλά το χειρότερο είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών έχουν βρεθεί μέσα σε κενό αποφάσεων, τεχνικών δυσκολιών και αβελτηρίας των δομών που διενεργούν τα διαγνωστικά τεστ.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή έκτακτων μέτρων, δηλαδή εκείνη που εκδόθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2021 (ΦΕΚ Β6290/2021) και η άλλη που εκδόθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2022 (ΦΕΚ Β3/2022), κάνουν λόγο για «πιστοποιητικό νόσησης» που εκδίδεται «κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός 14 ημερών μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο», ενώ στη δεύτερη προστέθηκε η πρόβλεψη: «ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test)».
Στο πολυδιαφημισμένο gov.gr, πάντως, φαίνεται να αγνοούν τις δύο παραπάνω Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, αν και ο κ. Πιερρακάκης ήταν ένας από τους συνυπογράφοντες υπουργούς. Δεν διατίθεται κανένα «πιστοποιητικό νόσησης» παρά μόνον οι γνωστές από παλιά βεβαιώσεις θετικού διαγνωστικού ελέγχου κορονοϊού. Μάλιστα, στη σχετική σελίδα αναφέρεται φαρδιά πλατιά: «Από τις 2 Δεκεμβρίου 2021, η βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί αποκλειστικά για διαγνωστικούς ελέγχους PCR. Προϋποθέσεις για την έκδοση είναι: να έχει περάσει διάστημα 30 ημερών από την ημέρα της εξέτασης και να έχει καταχωρίσει το εργαστήριο, που κάνατε τον έλεγχο, το αποτέλεσμα του τεστ στο Μητρώο ασθενών COVID-19 της ΗΔΙΚΑ ΑΕ».
Σοβαρό πρόβλημα
Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που νόσησαν στην πρώτη έξαρση της παραλλαγής «Όμικρον» μέσα στις γιορτές, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα πλησίαζε η λήξη ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Όσοι είχαν εμβολιαστεί τον περασμένο Ιούνιο (και ήταν πάρα πολλοί), για παράδειγμα, βρίσκονταν τον Δεκέμβριο με πιστοποιητικά εμβολιασμού που ίσχυαν και είχαν κλείσει ραντεβού για την τρίτη δόση. Όμως, από τη στιγμή που νόσησαν, το ραντεβού με τον εμβολιασμό ακυρώθηκε.
Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που νόσησαν στην πρώτη έξαρση της παραλλαγής «Ομικρον» μέσα στις γιορτές, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα πλησίαζε η λήξη ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού
Όταν πέρασαν οι 14 μέρες από τη διάγνωση, προσπάθησαν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης, αλλά το gov.gr αρνιόταν πεισματικά. Θυμήθηκαν τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες για τα νέα μέτρα που έλεγαν ότι το 30ήμερο μειώνεται σε 14 ημέρες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η διάγνωση είχε γίνει ακόμα και με μοριακό PCR, όπως αναφέρουν αναγνώστες της «Εφ.Συν.».
Το χειρότερο; Μέσα στις μέρες που πέρασαν μεταξύ κορονοϊού και ψηφιακής επανάστασης, είχε λήξει και η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αφού συμπληρώθηκε επτάμηνο από τον Ιούνιο. Το αποτέλεσμα για όσους βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία είναι να ζουν υπό καθεστώς «ανεμβολίαστου» καθώς δεν έχουν κανένα χαρτί που να τους επιτρέπει την είσοδο σε χώρους συνάθροισης κοινού. Το αστείο είναι ότι μπορούν να εκδώσουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό νόσησης, το οποίο όμως ισχύει αφού περάσουν 30 μέρες από το θετικό τεστ.
Μια άλλη κατηγορία που βιώνει ταλαιπωρία είναι οι εργαζόμενοι που νόσησαν αλλά δεν μπορούν να εκδώσουν βεβαίωση θετικού τεστ. Η «Εφ.Συν.» γνωρίζει συγκεκριμένη περίπτωση πολίτη που κατέφυγε σε δημόσια δομή και πραγματοποίησε ταυτόχρονα τεστ ράπιντ και μοριακό. Προφορικά τής είπαν ότι το ράπιντ ήταν θετικό, οπότε εκείνη το ανέφερε στην εργασία της και περίμενε την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών μέσω του gov.gr. Όμως, πέντε μέρες αργότερα δεν έχει ανέβει στην πλατφόρμα ούτε το πιστοποιητικό για το ράπιντ ούτε εκείνο για το μοριακό. Το αποτέλεσμα είναι η εργαζόμενη να βρεθεί εκτεθειμένη απέναντι στον εργοδότη της και με την απειλή να επιστρέψει αν και νοσεί.
Σε επικοινωνία μας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μας ανέφεραν ότι στην περίπτωση αυτή η ευθύνη ανήκει στη δομή που πραγματοποίησε τα τεστ και οφείλει εκείνη να τα περάσει στην πλατφόρμα. Δεδομένου ότι η δομή είναι ένα από τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μανώλη Καλαμπόκα, χωρίς αυτό να γίνει εφικτό.
Ως προς το γενικότερο θέμα με την έκδοση των πιστοποιητικών νόσησης εντός 14 ημερών, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δηλώνει ότι οφείλεται σε τεχνικές δυσκολίες προσαρμογής οι οποίες θα λυθούν τις επόμενες μέρες...
Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου