Τόκιο, πολίτης με μάσκα σε δρόμο της πόλης - AP Photo/Koji Sasahara |
Πρόκειται, όπως προσθέτουν, γι' αυτό το οποίο χαρακτηρίζουν «ακραία συγκέντρωση οικονομικής δύναμης στα χέρια μιας μικρής μειονότητας ζάπλουτων». Τα πορίσματα των μελετητών έρχονται προς επίρρωσιν άλλων ερευνών και καταλόγων πλουσίων, που δείχνουν όξυνση στις ανισότητες με γνώμονα την υγεία, την κοινωνική θέση, το φύλο και τη φυλή κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το 2020
Η λίστα του περιοδικού Forbes αποδεικνύει ότι το 2020 ήταν κυριολεκτικά μια «χρυσή χρονιά» για τους δισεκατομμυριούχους, τη στιγμή που η πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη βίωνε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας.
Αν θέλουμε δε να αποτυπώσουμε όλη την εικόνα, ελάχιστοι από τους 2.200 δισεκατομμυριούχους του πλανήτη ανήκουν στην κατηγορία των χαμένων στη διάρκεια του 2020 – έστω κι αν η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη έχουν «πονέσει» πολύ και συνεχίζουν να υποφέρουν. Για του λόγου το αληθές, καθώς οι δείκτες στην Wall Street και σε πολλά διεθνή χρηματιστήρια έχουν εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά, τα νέα στοιχεία του Forbes δείχνουν ότι η ομάδα των μεγιστάνων του πλούτου έχει γίνει πλουσιότερη κατά 1,9 τρισ. δολάρια εντός του τρέχοντος έτους.
Συγκεκριμένα, η περιουσία τους αποτιμάται – με βάση τις τιμές κλεισίματος των μετοχών την περασμένη Παρασκευή (11/12), καθώς μεγάλο μέρος της είναι τοποθετημένο εκεί – στα 11,4 τρισ. δολάρια. Το ποσό αυτό είναι υψηλότερο κατά 20% σε σύγκριση με τα 9,5 τρισ. δολάρια της 31ης Δεκεμβρίου 2019, κάτι που σημαίνει πως η χρονιά της Covid-19 αποδείχθηκε κυριολεκτικά «χρυσή» για τους ισχυρούς του πλούτου (...).
Τι έγινε το 2021, δεύτερη χρονιά της πανδημίας;
Η φετινή (2021) λίστα δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes συμπεριλαμβάνει έναν αριθμό ρεκόρ 2.755 ανθρώπων, οι οποίοι συγκεντρώνουν στα χέρια τους συνολικά 13,1 τρισ. δολάρια, όταν πέρυσι διέθεταν 8 τρισ. δολάρια.
Η νέα μελέτη δείχνει ακόμη ότι μια μεγαλύτερη ομάδα, 520.000 ατόμων, οι οποίοι ανήκουν στην ανώτατη εισοδηματική μονάδα του 0,01% των πλουσιότερων, είδε το μερίδιό της επί του παγκοσμίου πλούτου να διευρύνεται στο 11% από το 10% την προηγούμενη χρονιά. Το να ανήκει κανείς στην κατηγορία του 0,01% σημαίνει ότι ο πλούτος του νοικοκυριού του φθάνει τουλάχιστον τα 19 εκατ. δολάρια ή τα 16,7 εκατ. ευρώ, αναλόγως της ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης, όπως φαίνεται στην έκθεση για την ανισότητα.
Παράλληλα όπως αναφέρει το Bloomberg, το 2021 ήταν κυρίως μια καλή εποχή για να είσαι δισεκατομμυριούχος. Η άνοδος των μετοχικών αγορών και η αύξηση των αποτιμήσεων, από σπίτια μέχρι τα κρυπτονόμισμα και τα εμπορεύματα, αύξησαν τη συλλογική περιουσία των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου κατά περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια, ακόμη και όταν η πανδημία απασχολούσε τον πλανήτη για δεύτερη χρονιά.
Τα κέρδη αυτά σημαίνουν ότι υπάρχουν πλέον 10 περιουσίες που ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια και περισσότερες από 200 που ξεπερνούν τα 10 δισ. δολάρια.
Οι συνδυασμένες καθαρές περιουσίες στον δείκτη Bloomberg Billionaires Index ξεπερνούν πλέον τα 8,4 τρισ. δολάρια, νούμερο μεγαλύτερο από το ΑΕΠ όλων των χωρών εκτός από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Οι τεράστιες περιουσίες που συγκέντρωσε το 0,001% υπογράμμισαν επίσης πώς η άνιση ανάκαμψη από το οικονομικό σοκ του Covid-19 έχει παγιωθεί ακόμη περισσότερο.
Καθώς οι πολύ πλουσιότεροι επωφελήθηκαν από τις ανοδικές αγορές και τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, η πανδημία έσπρωξε έως και 150 εκατ. ανθρώπους στην ακραία φτώχεια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται.
"Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, το μερίδιο του πλούτου που κατέχει το πλουσιότερο 0,01% του πλανήτη αυξήθηκε από περίπου 7% σε 11%", δήλωσε ο Lucas Chancel, συνδιευθυντής του World Inequality Lab στη Σχολή Οικονομικών του Παρισιού. "Η κρίση δεν ανέτρεψε αυτή την τάση. Την ενίσχυσε ελαφρώς".
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αποτελούν την βάση των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη, καθώς 724 Αμερικανοί διαθέτουν περιουσία άνω του 1 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν η Κίνα με 698 δισεκατομμυριούχους, η Ινδία με 140, η Γερμανία με 136 και η Ρωσία με 117.
Στην «λίστα Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη περιλαμβάνονται και τέσσερις Έλληνες. Πρόκειται για τους Φίλιππο Νιάρχο με περιουσία 2,8 δισ. Δολαρίων, Αριστοτέλη Μυστακίδη με περιουσία 2,3 δισ. Δολαρίων, Ιβάν Σαββίδη (1,7 δισ. δολάρια) και Βαρδή Βαρδινογιάννη (1,4 δισ. Δολάρια).
Χρήστος Κάτσικας
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου