Το 2021 σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των θανάτων από φωτιές σε κατοικίες, καθώς θρηνήσαμε 83 νεκρούς, αριθμός που αποτελεί θλιβερό ρεκόρ δεκαετίας ● Οπως προκύπτει από την έρευνα του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής, Αδριανού Γκουρμπάτση, αιτία του φαινομένου είναι η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τις υπηρεσιακές αγκυλώσεις σε Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστικό Σώμα.
H ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τις υπηρεσιακές αγκυλώσεις σε Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστικό Σώμα αποτέλεσαν το φονικό μείγμα που οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση μέσα στο 2021 των θανάτων από τις πυρκαγιές στις κατοικίες, όπου θρηνήσαμε συνολικά 83 νεκρούς και σημειώθηκε θλιβερό ρεκόρ δεκαετίας.
Το τραγικό συμπέρασμα προκύπτει από την έρευνα που έκανε ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, νυν νομικός και ειδικός πραγματογνώμονας Αδριανός Γκουρμπάτσης και αφορούσε κυρίως τις αστικές πυρκαγιές. Ακόμα πιο ανησυχητικό, το γεγονός ότι η έρευνα υποδεικνύει εμμέσως πως αν δεν ληφθούν μέτρα για την ενεργειακή κρίση και δεν υπάρξουν αλλαγές σε υπηρεσιακό επίπεδο, οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέσα στους επόμενους χειμερινούς μήνες.
Μέσω της έρευνας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αναδεικνύεται η προβληματική νοοτροπία αποφυγής των ευθυνών που έχει δημιουργηθεί στις δομές του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής αναφέρει ότι διαπιστώνεται πως η επιδιωκόμενη με τον Ν. 4662/2020 αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος είναι έως σήμερα ανεπιτυχής. Κι αυτό, γιατί δεν δημιουργήθηκε ένας αποτελεσματικός μηχανισμός πυρόσβεσης/δασοπυρόσβεσης που να εκπληρώνει την προβλεπόμενη αποστολή του προς το κοινωνικό σύνολο.
«Εάν αφαιρέσουμε τον μήνα Δεκέμβριο, που υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλές πυρκαγιές προέρχονται από θερμαντικά σώματα, τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου δεν δικαιολογείται να έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό θανάτων. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά επιχειρησιακά», είπε συγκεκριμένα ο κ. Γκουρμπάτσης στην «Εφ.Συν.» και πρόσθεσε: «Γίνεται έρευνα για τις αιτίες της πυρκαγιάς, όμως δεν γίνεται για το εάν υπήρξαν λάθη ή παραλείψεις σε επιχειρησιακό επίπεδο. Η υπηρεσία σταματά σε αυτές και δεν επεκτείνεται περισσότερο από τον φόβο ότι εάν ασχοληθεί σε επιχειρησιακό επίπεδο, δεν αποκλείεται να φτάσει και στους υψηλά ιστάμενους. Από την άλλη, η ηγεσία δεν εμφανίζεται να ανησυχεί ώστε να ψάξει να βρει τι φταίει και να πάρει μέτρα. Ετσι κατέληξα στο θλιβερό συμπέρασμα που αναφέρω στο τέλος της έρευνάς μου».
Στοιχεία-γροθιά στο στομάχι
Σύμφωνα με τα συγκλονιστικά στοιχεία της έρευνας, το 2021 εκδηλώθηκαν συνολικά στην επικράτεια 34.343 αστικές πυρκαγιές, αριθμός που σε σχέση με το 2020 είναι αυξημένος κατά 70,8% και σε σχέση με τον μέσο όρο της δεκαετίας 2010-2020 κατά 84,2%! Από τον προαναφερόμενο συνολικό αριθμό των αστικών πυρκαγιών έχασαν τη ζωή τους συνολικά 83 άτομα - ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων από το 2010 μέχρι σήμερα.
Η αύξηση των θυμάτων το 2021 ανέρχεται σε ποσοστό 22% σε σχέση με το 2020, οπότε 68 πολίτες έχασαν τη ζωή τους, και 186,2% σε σχέση με τον μέσο ετήσιο αριθμό των 29 θανάτων που είχαμε στο διάστημα 2010-2019.
Από τα συνολικά 83 θύματα το 2021, τα περισσότερα, ποσοστό 27,7%, έχασαν τη ζωή τους τον μήνα Δεκέμβριο, δηλαδή περισσότερα από 1 στα 4 θύματα, και ακολουθούν ο Ιανουάριος με ποσοστό 14,4% και οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος με ποσοστό 9,6%. Τα περισσότερα θύματα, συγκεκριμένα τα 24, έχασαν τη ζωή τους στην Περιφέρεια της Αττικής, ποσοστό 28,9%, κάτι που σημαίνει ότι 1 στα 3 θύματα ήταν στην Αττική. Από τα θύματα το 64,9% -περισσότερα δηλαδή από 6 στα 10- ήταν «ηλικιωμένοι» αφού ήταν μεγαλύτεροι των 65 ετών, το 31,2% ήταν ηλικίας έως 65 ετών και το 3,9% παιδιά.
Ενεργειακό κόστος
Οσον αφορά την αξιοσημείωτη αύξηση των θανάτων τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, στην έκθεση αναφέρεται ότι αντιστοιχούσαν στο 27,7% όλων των θυμάτων του έτους, αυξημένοι από το 11,7% του 2020 όπου επίσης σημειώθηκε αύξηση στα θανατηφόρα περιστατικά σε σχέση με όλη την προηγούμενη δεκαετία.
Η συγκεκριμένη μάλιστα ανησυχητική έξαρση του φαινομένου δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την πρόσφατη ενεργειακή κρίση. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Το υψηλό κόστος θέρμανσης το πιθανότερο είναι να οδήγησε τα θύματα στη χρήση πρόχειρων και ως εκ τούτου μη ασφαλών μέσων θέρμανσης, αφού για οικονομικούς λόγους ήταν σχεδόν απαγορευτικό, δηλαδή αδυνατούσαν να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή τέτοια μέσα, όπως κεντρική θέρμανση ή αυτόνομη θέρμανση με τη χρήση καυσίμου πετρελαίου, φυσικού αερίου ή και κλιματιστικών κ.λπ.». Εξαιτίας των παραπάνω, δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη του κ. Γκουρμπάτση και για τους επόμενους χειμερινούς μήνες του 2022, το οποίο ξεκίνησε με φωτιά σε διαμέρισμα στην οδό Κρέσνας στο Περιστέρι από όπου ανασύρθηκε νεκρή ακόμα μία «ηλικιωμένη».
Μάνος Τσαλδάρης
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου