Η πρώτη ανάλυση της ΕΕ για την παγκόσμια θερμοκρασία (το 2021) έδειξε ότι τα τελευταία επτά χρόνια ήταν τα πιο καυτά στην ιστορία της ανθρωπότητας μέχρι τώρα, 1,2 °C υψηλότερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα θερμοκρασιών.
Η αύξηση της συγκέντρωσης αερίου του θερμοκηπίου σημαίνει ότι όλο και περισσότερη ηλιακή θερμότητα εγκλωβίζεται στο εσωτερικό της γήινης ατμόσφαιρας με συνέπεια την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας παγκοσμίως. Μάλιστα, τα νούμερα που καταγράφηκαν για το 2021 καθιστούν τη χρονιά την 5η θερμότερη στην ιστορία.
Τα δεδομένα που συνέλεξε ο Κοπέρνικος δείχνουν ότι οι 21 από τις 22 θερμότερες χρονιές στην ιστορία ανήκουν στη χιλιετία του 2000.
Η κλιματική κρίση χτύπησε σκληρά τον πλανήτη πέρυσι με πολλές περιπτώσεις φονικών πυρκαγιών, πλημμυρών, τυφώνων και ξηρασιών ανυπολόγιστων καταστροφών ανά την υφήλιο. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της Ευρώπης με ρεκόρ θερμοκρασίας (48°C) το καλοκαίρι στη Σικελία, και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε Ιταλία, Τουρκία και Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, η Γερμανία και το Βέλγιο χτυπήθηκαν από καταστροφικές πλημμύρες στη διάρκεια του καλοκαιριού, οι οποίες έχουν εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να συμβούν εξαιτίας της πλανητικής υπερθέρμανσης.
Ανεπηρέαστες από τους καλοκαιρινούς καύσωνες δεν έμειναν, φυσικά, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, όταν οι θερμοκρασίες σημείωσαν αύξηση κατά 5°C, φαινόμενο που ενισχύθηκε 150 φορές περισσότερο από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σε αυτό το πλαίσιο είδαμε να εμφανίζεται και η πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε τα δάση της Καλιφόρνια.
Παράλληλα, και η Κίνα σημείωσε την πιο θερμή χρονιά της το 2021, την ώρα που η βόρεια περιοχή της είχε την περισσότερη υγρασία από ποτέ, με τον καιρό να είναι άκρως ανομοιόμορφος στη χώρα. Εκατοντάδες έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία της Χενάν τον Ιούλιο, εξαιτίας των πλημμυρών που ξέσπασαν.
Ο μέσος όρος διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα το 2021 έφτασε το ρεκόρ των 414 σωματιδίων ανά εκατομμύριο, σε σχέση με το μέσο όρο των 280 επί προβιομηχανικής εποχής, πριν δηλαδή την άκρατη καύση ορυκτών καυσίμων και συνεπακόλουθης εκπομπής ρύπων. Και παρόλο που τα lockdown παγκοσμίως οδήγησαν σε αισθητή επιβράδυνση της παραγωγής και μείωση της ποσότητας εμπορευμάτων, ο ρυθμός αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα παρέμεινε ίδιος την τελευταία δεκαετία (από το 2010).
Από την άλλη οι ποσότητες μεθανίου τριπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας της εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων, εκτροφής ζώων, καθώς και των φυσικών διεργασιών που συμβαίνουν στις υγροβιότοπους. Την ραγδαία μεγέθυνση του ρυθμού έκκρισης μεθανίου επιβεβαίωσε και ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κοπέρνικου, Βίνσεντ-Χένρι Πουχ: «Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου αυξάνονται κάθε χρόνο χωρίς σημάδια επιβράδυνσης».
«Σε παγκόσμιο επίπεδο η υπερθέρμανση μπορεί να φαίνεται σταδιακή, όμως οι επιπτώσεις της είναι δραματικές αν αναλογιστεί κανείς την διευρυμένη εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών σε διάφορα σημεία του κόσμου», επισήμανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ρίντινγκ στη Βρετανία, Ρόουαν Σάτον. «Φαινόμενα όπως αυτά στον Καναδά και τη Γερμανία πρέπει να αφυπνίσουν πολιτικούς το κοινό σχετικά με την κρισιμότητα της κλιματικής αλλαγής».
Το προσεχές διάστημα αναμένονται και άλλες μελέτες από τη Βρετανία, την Ιαπωνία, τη NASA και την υπηρεσία επιτήρησης της κλιματικής αλλαγής στις ΗΠΑ, με παρόμοια συμπεράσματα.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου