Οι δανειστές δέχθηκαν την υιοθέτηση προσωρινού πλαισίου, μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, που χρειάζεται τουλάχιστον έναν χρόνο • Αφορά περίπου 5.000 πολίτες που κινδυνεύουν άμεσα από πλειστηριασμούς • Το μεταβατικό πλαίσιο θα οριστικοποιηθεί τον επόμενο μήνα και θα συνίσταται σε επιδότηση «μισθώματος» έως 210 ευρώ που θα εισπράττουν τράπεζες και διαχειριστές δανείων.
Οι θεσμοί αποδέχθηκαν τελικά την πρόταση κυβέρνησης και τραπεζών/servicers για υιοθέτηση ενός προσωρινού πλαισίου προστασίας των «κόκκινων» ευάλωτων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς. Ετσι η κυβέρνηση θα έχει έναν «πονοκέφαλο» λιγότερο, ανάμεσα στους πολλούς. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις, οι θεσμοί δέχθηκαν, κατ’ αρχήν, ότι η απουσία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης που θα είναι λειτουργικός σε 1-1,5 χρόνο δημιουργεί κενό στην προστασία των περίπου 5.000 ευάλωτων που κινδυνεύουν άμεσα από πλειστηριασμό και θα πρέπει να ληφθεί η σχετική πρόνοια με δεδομένο μάλιστα ότι το συνολικό κόστος δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ και το κονδύλι είναι προϋπολογισμένο.
Θεσμοί και υπουργείο Οικονομικών συμφώνησαν το θέμα να συζητηθεί στα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να καταλήξουν ποιο θα είναι αυτό το νέο, μεταβατικό καθεστώς για τους ευάλωτους δανειολήπτες, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στην υιοθέτηση της αρχιτεκτονικής του «Φορέα». Εκτιμάται ότι εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου θα έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο προστασίας για τους ευάλωτους.
Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει να καθορίζεται «μίσθωμα» που θα επιδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο, με τις τράπεζες/servicers να εισπράττουν απευθείας το ποσό της επιδότησης, που θα ανέρχεται από 70-210 ευρώ βάσει της οικογενειακής/περιουσιακής κατάστασης.
Με τον τρόπο αυτό οι «κόκκινοι» ευάλωτοι δανειολήπτες διατηρούν το δικαίωμα στέγασης μέχρι να γίνει ο φορέας, καταβάλλοντας «μίσθωμα» μικρότερο από τη δόση και η οποία θα επιδοτείται από το Δημόσιο. Από την άλλη πλευρά, τράπεζες και κυρίως servicers που έχουν πλέον μεγάλο όγκο «κόκκινων» στεγαστικών δανείων θα «παγώσουν» τους πλειστηριασμούς για τους ευάλωτους χωρίς να δημιουργηθούν κλυδωνισμοί στις ανακτήσεις που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις τιτλοποιήσεις δανείων που είναι ενταγμένες στο «Ηρακλής» και φέρουν τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, οι εκπρόσωποι των servicers ενημέρωσαν για την πορεία των τιτλοποιήσεων, τονίζοντας ότι για να παραμείνουν «on track», δηλαδή να τηρηθούν οι στόχοι των business plans, θα πρέπει να λειτουργεί ομαλά όλο το «οικοσύστημα» των πλειστηριασμών, δηλαδή υποθηκοφυλακεία, συμβολαιογράφοι-δικηγόροι, δικαστήρια κ.λπ. Σημειώνεται ότι στα δεσμευτικά business plans των servicers για τη διαχείριση των τιτλοποιήσεων η συμβολή των μέσων αναγκαστικής εκτέλεσης για ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων προκειμένου να ανακτηθούν οφειλές ανέρχεται σε 30%.
Αρτεμις Σπηλιώτη
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου