Η εταιρεία, μετά το φιάσκο φέρεται να δέχτηκε το αίτημα του πρωθυπουργού. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τα επόμενα λεπτά από τους αρμόδιους υπουργούς. Σύμφωνα με πληροφορίες αποζημίωση δικαιούνται να λάβουν περί τα 3.000 ΙΧ, στα οποία συνολικά είχαν εγκλωβιστεί περί τα 3.500 άτομα. Η αποζημίωση των 2.000 ευρώ δεν σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι οι οδηγοί των ΙΧ θα παραιτηθούν από κάθε άλλη διεκδίκηση έναντι της εταιρείας.
Σχετικά με τις ευθύνες της εταιρείας θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Μαξίμου, γεγονός που σημαίνει σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ότι το δημόσιο δεν παραιτείται από τις υπόλοιπες αξιώσεις του έναντι της Αττικής Οδού.
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη στην οποία μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος.
Στη σύσκεψη έγινε αποτίμηση της κατάστασης και ελήφθησαν αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνεχίζουν να υπάρχουν από την κακοκαιρία.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο κ. Στυλιανίδης είχε "καρφώσει" την Αττική Οδό για τις πρωτοφανείς εικόνες με εγκλωβισμένους οδηγούς από νωρίς το πρωί, όταν δηλαδή ακόμη δεν είχε κορυφωθεί η κακοκαιρία.
Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ειδικότερα ότι θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να ζητηθούν ευθύνες από την εταιρία, καθώς όπως τόνισε -εμφανώς εκνευρισμένος- η Αττική Οδός είχε διαβεβαιώσει κατά την προχθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ότι θα διέθετε εκχιονιστικά και θα κρατούσε το δρόμο ανοιχτό. Υποστήριξε μάλιστα ότι και τα προβλήματα στις υπόλοιπες μεγάλες αρτηρίες συνδέονται με τα προβλήματα στην Αττική Οδό, αποφεύγοντας έτσι την κριτική για την κατάσταση σε δρόμους όπως η Κατεχάκη κλπ, αν και ζήτησε συγνώμη εκ μέρους του κράτους για την κατάσταση.
Νωρίτερα ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης είχε καταφερθεί και κατά της Νέας Οδού για το κλείσιμο της γέφυρας Καλυφτάκη στην εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης.
Το ζήτημα είναι βέβαια ότι έτσι αμφισβητείται το αφήγημα που η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει, ότι με την ανάθεση της διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων σε ιδιώτες, οι πολίτες απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ο εποπτικός ρόλος του κράτους δεν παύει να ισχύει ακόμη και σε περίπτωση ιδιωτικού αυτοκινητοδρόμου ή περιφερειακού δρόμου και η αντιμετώπιση της κακοκαιρίας είχε συζητηθεί στην προχθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή της ΕΛΑΣ, της περιφέρειας, δήμων και των παραχωρησιούχων.
Σημειωτέον ότι ήδη έχει ξεκινήσει με εισαγγελική παρέμβαση προκαταρκτική έρευνα για τυχόν παρακώλυση δημοσίων συγκοινωνιών στην Αττική Οδό.
Η αρχική ανακοίνωση της Αττικής Οδού πάντως, που επέρριπτε ευθύνες στην... απειρία και το φόβο των οδηγών που εγκλωβίστηκαν, προκάλεσε αντιδράσεις και με νεότερη ανακοίνωση η εταιρεία ζήτησε συγνώμη για την ταλαιπωρία και έθεσε ως προτεραιότητα τον απεγκλωβισμό των πολιτών. Ο διευθυντής κυκλοφορίας της Αττικής Οδού, Φάνης Παπαδημητρίου σε δηλώσεις του σήμερα (Open) τόνισε ότι η ευθύνη να μην σταματήσουν οι νταλίκες ανήκει στην κυβέρνηση και υποστήριξε ότι υπήρξαν πολίτες που προτίμησαν να μείνουν όλη νύχτα εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό και να βγουν το πρωί, παρά να επιχειρήσουν να φύγουν με το σκοτάδι.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε οτι η κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της αλλά εν προκειμένω υπάρχουν ευθύνες και αφορούν την Αττική Οδό. Πρόσθεσε οτι μέχρι τώρα 1800 oxήματα έχουν απεγκλωβιστεί και 1200 παραμένουν στην Αττική Οδό. Δεν διευκρίνισε πόσοι πολίτες έχουν μείνει ακόμη μέσα στα οχήματα. Είπε επίσης οτι αυτοκίνητα ειναι παρατημένα παντού στη Μεσογείων ενώ 400 επιβάτες είναι εγκλωβισμένοι σε τρένο στην Οινόη.
Κατά τον ίδιο, η πρόβλεψη ήταν πως η κακοκαιρία θα ερχόταν αργότερα και όχι τόσο έντονα και πρόσθεσε πως "ήταν χειρότερη απ' οτι μπορούσαμε να διαχειριστούμε". Απαντωντας σε ερώτηση "γιατί δεν έγινε αργία από τη Δευτέρα;" απάντησε οτι "γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση ότι πριν τις 15.00 το μεσημέρι της Δευτέρας θα είχαμε τέτοια ένταση του φαινομένου", "Θα δούμε μέσα στη μέρα αν θα επεκταθεί η αργία και για αύριο, πρόσθεσε.
Εκανε λόγο για υπέράνθρωπες προσπάθειες ώστε να απεγκλωβιστούν οι οδηγοί και πρόσθεσε οτι προτεραιότητα είναι να επιστρέψει ο κόσμος με ασφάλεια.
Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ ζητήθηκε - και ενώ είχαν ήδη περάσει αρκετές ώρες- η συνδρομή του στρατού για τους οδηγούς που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οχήματα και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν φτάσει χθες λιγο πριν τα μεσάνυχτα στις εξόδους Πεντέλης, Κηφισίας, Δουκίσσης Πλακεντίας, Μαραθώνα, Κάντζα, όπου μοίραζαν κουβέρτες, τρόφιμα, νερά και με εντολές της Αστυνομίας οδηγούσαν τον κόσμο (όσους ήθελαν να αφήσουν τα ΙΧ τους) στα σημεία που υποδείκνυε επί τόπου η Πολιτική Προστασία.
Αττική Οδός για αποζημιώσεις: "Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα"
Για τις αποζημιώσεις κατόπιν απαίτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο διευθυντής λειτουργίας της εταιρείας "Αττικές Διαδρομές" Αριστοφάνης Παπαδημητρίου, δήλωσε πως "είναι προετοιμασμένοι για όλα", ενώ παραδέχθηκε τις ευθύνες της εταιρείας, λέγοντας "πιθανώς να αργήσαμε".
"Ως Αττική οδός αισθανόμαστε άβολα και πολύ άσχημα για ό,τι έγινε. Στα 20 χρόνια λειτουργίας μας δεν είχαμε αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα και αποτελούσαμε υπόδειγμα για όλους".
Διακόσιοι άνθρωποι παρέμεναν εγκλωβισμένοι στις 10 σήμερα το πρωί στην Αττική Οδό και 100 αυτοκίνητα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου.
Απαντώντας γιατί η Αττική Οδός δεν κινήθηκε γρήγορα χθες το μεσημέρι για να μη δημιουργηθεί το πρόβλημα υποστήριξε ότι «τα περιστατικά στην αρχή ήταν αντιμετωπίσιμα».
Ο κ. Παπαδημητρίου εκτίμησε πως «όποιο σχέδιο είχαμε ήταν σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί με τόσα φορτηγά και αυτοκίνητα στο δίκτυο». Ανέφερε επίσης ότι η κίνηση των φορτηγών στην Αττική οδό δόθηκε εντολή να σταματήσει στις 2 το μεσημέρι ενώ στην Νέα οδό είχε δοθεί από τις 9 το πρωί.
Όπως υποστήριξε η κατάσταση με την κακοκαιρία ήταν δύσκολα διαχειρίσιμη και πρωτόγνωρη και ακόμη και 60 εκχιονιστικά να είχαμε (είχαμε 34) θα είχαν αποκλειστεί.
Βίκυ Σαμαρά
Πηγή: news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου