Για «ακραίες εμβολιαστικές διακρίσεις» που έχουν καταδικάσει την αφρικανική ήπειρο στην τελευταία θέση των εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο, κάνει λόγο έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα και η οποία επιβεβαιώνει ότι όσο το εμβόλιο αποτελεί χρυσοφόρο εμπόρευμα, οι φτωχές χώρες θα μένουν πίσω και θα αποτελούν εκκολαπτήριο νέων μεταλλάξεων.
Συγκεκριμένα, στην έκθεσή του το Ίδρυμα Mo Ibrahim, αναφέρει ότι η Αφρική δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει την πανδημία covid-19, αν δεν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της ως το τέλος του 2022. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή ο εμβολιασμός στις αφρικανικές χώρες είναι γύρω στο 6% του πληθυσμού, ενώ μόνο πέντε από τις 54 χώρες της Αφρικής βρίσκονται σε καλό δρόμο για να πετύχουν τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να εμβολιάσουν πλήρως κατά της covid-19 το 40% του πληθυσμού τους ως το τέλος του 2021, ανέφερε στην έκθεσή του το ίδρυμα.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μόλις ένας στους 15 Αφρικανούς έχει ανοσοποιηθεί πλήρως κατά της covid-19, έναντι σχεδόν του 70% των κατοίκων των χωρών της G7.
Ληγμένα εμβόλια!
Το ίδρυμα αποδίδει την καθυστέρηση στις «ακραίες εμβολιαστικές διακρίσεις» και αναφέρεται στα λιγοστά εμβόλια που έχουν σταλεί στην Αφρική, καθώς ο μηχανισμός COVAX ξεκίνησε να διανέμει εμβόλια στις πιο φτωχές χώρες με αργούς ρυθμούς, ενώ καταγγέλλει ότι πολλά από τα εμβόλια που δωρίζουν οι πλούσιες χώρες είτε είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης τους είτε είναι ήδη ληγμένα (!), με αποτέλεσμα να χρειάζεται να καταστραφούν.
Ο εντοπισμός του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού στο νότιο τμήμα της Αφρικής έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση ότι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της covid-19 συμβάλλουν στην εμφάνιση νέων παραλλαγών, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να εξαπλωθούν σε χώρες όπου το ποσοστό ανοσοποίησης είναι πολύ μεγαλύτερο.
«Από την αρχή της κρίσης το Ίδρυμά μας και άλλες αφρικανικές φωνές προειδοποιούν ότι μια μη εμβολιασμένη Αφρική μπορεί να γίνει το τέλειο εκκολαπτήριο παραλλαγμένων στελεχών», πρόσθετε η έκθεση.
Για το θέμα η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των δόσεων εμβολίων των κρατών-μελών που είτε έληξαν είτε μεταπωλήθηκαν ή ακόμα “δωρίστηκαν” σε τρίτες χώρες, τόσο μέσω του μηχανισμού COVAX όσο κι απευθείας από την ΕΕ.
Πηγή: 902, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου